8.1.22

Τουρκία: Απόφαση-καταπέλτης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ελευθερία της έκφρασης



Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απεφάνθη ότι οι απαγορεύσεις πρόσβασης σε ειδησεογραφικά άρθρα παραβιάζουν την ελευθερία της έκφρασης.

Είναι γνωστό ότι η τουρκική δικαιοσύνη ελέγχεται-μέχει ασφυξίας θα έλεγε κανείς-από το καθεστώς Ερντογάν.

Γι' αυτό και κάθε απόφασή της που "συγκρούεται" με τις κυβερνητικές επιθυμίες δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, ίσως και εμβληματική.

Μία τέτοια πήρε την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας και αφορά την ελευθερία της έκφρασης.

Σύμφωνα, λοιπόν, μ' αυτήν, οι απαγορεύσεις πρόσβασης σε ειδησεογραφικά άρθρα και σε συγκεκριμένους λογαριασμούς των social media, συνιστούν παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και θα πρέπει να αρθούν.

Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από μαζικές προσφυγές ανεξάρτητων τουρκικών ΜΜΕ και αφορούν τουλάχιστον 129 τέτοιες απαγορεύσεις που το καθεστώς έχει επιβάλλει τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Σύμφωνα με την απόφαση, "ποτέ δεν έγινε κατανοητό ότι οι συγκεκριμένες δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο έχουν παραβιάσει προσωπικά δικαιώματα με ξεκάθαρο τρόπο" ενώ ακολούθως αναφέρεται ότι δεν εντοπίστηκε κανενός είδους συκοφαντία σ' αυτές.

Μόνο από τον Δεκέμβριο του 2020 και μετά, τους τελευταίους 13 μήνες δηλαδή, περισσότερα από 467.000 domains, 150.000 διευθύνσεις και 50.000 tweets έχουν "μπλοκαριστεί" στην Τουρκία με δικαστικές αποφάσεις. 

https://www.news247.gr/