12.1.22

Εδώ …φτάσαμε: Όσοι ασκούν κριτική στην Τουρκία και στους ανθρώπους του ΟΗΕ είναι …”εθνικιστές” και “ρατσιστές”


Πέσαμε πάλι από τα …σύννεφα! Διότι ούτε μυαλό θα βάλουμε ποτέ, ούτε θα σταματήσουμε να περιμένουμε από άλλους να λύσουν τα προβλήματά μας και βεβαίως δεν θα τερματιστεί ποτέ το σπορ του «τουρκολαγνισμού».

Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε σημαία ότι ισχυρίζονται οι Τούρκοι κατακτητές και οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπήρξαν ποτέ τίμιοι μεσολαβητές. Παραβιάζουν τα δικά τους ψηφίσματα εξυπηρετώντας την κατοχική δύναμη.

Αναρωτηθήκαμε πολλές φορές γιατί αυτή η απαράδεκτη στάση. Εντοπίσαμε «συνδέσεις» κάποιων εκ των αξιωματούχων και ανάρμοστες σχέσεις με Τούρκους και Τουρκοκύπριους. Αλλά, όπως πάντα, στη Λευκωσία (αλλά και στην Αθήνα), είτε φοβούνται, είτε είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Όσοι ασκούν κριτική στην Τουρκία και στους ανθρώπους του ΟΗΕ είναι …«εθνικιστές» και «ρατσιστές». Ενώ όσοι συναγελάζονται μαζί τους και τους εξυπηρετούν, οι γνωστοί οσφυοκάμπτες, θέλουν το …καλό της Κύπρου, αποδεχόμενοι λύση που προωθούν ο Γενικός Γραμματέας και οι Βρετανοί και η οποία εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία.

  • Η μεγάλη εισαγωγή προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Οι αντιδράσεις ήταν ανάλογες των κομματικών θέσεων για το εθνικό θέμα. Και ομιλούμε για αντιδράσεις από κόμματα και κομματίδια που κατά καιρούς κυβέρνησαν τον τόπο.

Είχαν, δηλαδή, την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν πρόσωπο με πρόσωπο τους αξιωματούχους που μετέτρεψαν το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε ένα θέμα μεταξύ δύο κοινοτήτων. Αυτό δεν αναφέρει ο άβουλος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ; Ο οποίος υπογράφει ότι του βάζουν ενώπιον του. Και αμφιβάλλω αν διαβάζει καν τις εκθέσεις που υπογράφει. Εκτελεί με ακρίβεια ότι τον διατάζουν οι Βρετανοί και οι Τούρκοι.

Το πολιτικό σύστημα μέσω των αλληλοκατηγοριών, αποκαλύπτει βασικά την τραγωδία του Κυπριακού: Ανίκανοι πολιτικοί να έχουν αναλάβει τις τύχες του λαού και να έχουν ανατρέψει τα πάντα εναντίον του. Από τη στιγμή που ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει (σχεδόν) εξαφανίσει την Τουρκία από τις εκθέσεις του, τι μπορούμε να περιμένουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Η υπόθεση του Κραν Μοντανά, έπρεπε να έχει συνετίσει το πολιτικό σύστημα, το οποίο στην πλειοψηφία του εξευτελίστηκε, με πρώτο το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ, αλλά και τον δεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ). Δέχθηκαν το αφήγημα των Βρετανών και των Τούρκων, που στήριξε και ο ΟΗΕ, για να έρθει η αποκάλυψη των εγγράφων από τον «Φιλελεύθερο» και να τους στείλει όλους αδιάβαστους.

Βεβαίως, έχουμε και τον πρόεδρο της Κύπρου που νοιώθει δικαιωμένος με την αποκάλυψη των εγγράφων. Αλλά το ερώτημα είναι αυτό: που ήταν τόσα χρόνια να πει στο λαό την αλήθεια; Διότι πήγα πίσω και έψαξα και στην πραγματικότητα δεν είπε ποτέ στα ίσια ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν δέχθηκε ποτέ την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, όπως και των επεμβατικών «δικαιωμάτων».

Γιατί επέτρεψε τρία χρόνια να λέγονται και να προωθούνται παραμύθια της Χαλιμάς χωρίς να αντιδρά;

  • Επίσης: Γιατί δεν αμφισβήτησε με ισχυρό τρόπο την έκθεση του κ. Γκουτέρες μετά το Κραν Μοντανά; Με βάση τα απόρρητα έγγραφα του ΟΗΕ, ο κ. Γκουτέρες -κατ’ ακρίβεια αυτοί που του έγραψαν την έκθεση- ψεύδονται ασύστολα.
  • Ο κ. Αναστασιάδης γνώριζε ότι το μεγάλο θύμα ήταν η αλήθεια. Γιατί δεν μίλησε και άφησε τον κάθε Άντρο Κυπριανού να προωθεί το τουρκικό αφήγημα;

Όπως λέει κατά καιρούς και ο φοβερός και τρομερός Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν πρέπει να τα βάζουμε με τα Ηνωμένα Έθνη… Είχε πει κάποτε, αν δεν κάνω λάθος, ότι είναι οι μεγαλύτεροι μας σύμμαχοι… Τι να περιμένει κανείς από τον πολιτικό που τον κάλεσε ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας και του ζήτησε να δεχθεί δημόσια την πολιτική ισότητα, όπως την απαιτεί η Τουρκία; Και βεβαίως το έπραξε… Αυτό θα προσφέρει στο πιάτο στους Τούρκους αν γίνει πρόεδρος;

Τι πάει να πει ότι δεν πρέπει να γίνεται κριτική στον κ. Γκουτέρες; Ο άνθρωπος έχει κάνει τεράστια λάθη, όχι μόνο στο Κυπριακό. Με βάση τις θέσεις του, όπως περιέχονται στις εκθέσεις του, μπορούμε να ισχυριστούμε πως βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Μα επιτρέπεται να μην σέβεται ούτε τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού που προϊσταται; Και ο πρόεδρος της Κύπρου να μην τον κρίνει, ούτε να διαμαρτύρεται;

Το να εκδίδει ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σημαίνει τίποτα. Ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε να του στείλει επιστολή και να τη δημοσιοποιήσει.

Η Κύπρος (και η Ελλάδα) βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε όχι καλή κατάσταση αναφορικά με τα θέματα στα οποία έχουν απέναντί τους την Τουρκία.

Με λύπη μου σημειώνω ότι οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν επιστρέψει στις παλιές «κακές εποχές» των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Αθήνα και τη Λευκωσία και θέτουν σε κίνδυνο το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Ενώ παίρνουν ότι ζητούν από τις δύο κυβερνήσεις, προσφέρουν (και επιστρέφουν) πολύ λίγα στην Ελλάδα και την Κύπρο για να μην ενοχληθεί η Τουρκία. Επαναφέρουν δηλαδή το «δόγμα» των Δημοκρατικών, ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Αθήνα και τη Λευκωσία περνούν από την Άγκυρα. Φρικτή απόφαση, που θα ανεβάσει τον αντιαμερικανισμό στα ύψη…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η εκτός κάθε λογικής απαράδεκτη επίθεση εναντίον του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ευθύμιου Δίπλαρου και μελών της οικογένειάς του, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη. Έχει υποχρέωση το κράτος να δώσει μια ηχηρή απάντηση στον άθλιο υβριστή, ο οποίος με εμετικό τρόπο αναφέρθηκε στη σύζυγο του βουλευτή και στα παιδιά του. Και είναι μία μοναδική ευκαιρία για τις κυπριακές αρχές να βάλουν μία τάξη στο «κυπριακό» Διαδίκτυο χωρίς να παραβιάζουν τις ελευθερίες κανενός. Στο Διαδίκτυο δρουν και αντιδρούν όσοι με το όνομα τους εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αλλά υπάρχουν και οι υβριστές. Αυτοί είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανώνυμοι. Υβριστές επιλέγουν να είναι και μερικοί που υπογράφουν με το όνομά τους. Δεν διαφέρουν από τους ανώνυμους, αν και είναι πιο εύκολο για τον καθένα μας να τους αντιμετωπίσει. Και στα δικαστήρια. Αλλά τα κράτη πρέπει συλλογικά να αντιμετωπίσουν τους ανώνυμους «Ταλιμπάν», που υβρίζουν συλλήβδην συνανθρώπους μας. Αυτό που συνέβη στον κ. Δίπλαρο, ο οποίος βιώνει πολύ σκληρές καταστάσεις που αφορούν σοβαρό ιατρικό θέμα, πρέπει να κοπεί στη ρίζα του. Το τελευταίο διάστημα, η Κύπρος «εισήγαγε» από την Ελλάδα ότι χειρότερο σκουπίδι κυκλοφορεί στα υπόγεια των Εξαρχείων. Ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι η αντιμετώπιση της παρανομίας είναι υποχρέωση της. Εκεί στη Γενική Εισαγγελία συνεχίζουν να κοιμούνται;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κολοκασίδης πρέπει να δει το θέμα των συνεργατών του. Ένας εξ αυτών εξαπέλυσε απαράδεκτη επίθεση εναντίον μας. Υπό άλλες συνθήκες θα τον αγνοούσαμε. Αλλά βρίσκεται δίπλα σε ένα υποψήφιο που διακρίνεται για τη σοβαρότητα και την ηθική του.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal