16.12.21

Φουλ εκπαίδευση για ειδικές αεροπορικές επιχειρήσεις: Με κάλυψη των SOF από NH-90, Chinnok και μαχητικά

Στιγμιότυπο από την άσκηση πρεμιέρας των μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Πηγή εικόνας: Hellasjournal

 Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Τα πρώτα γοργά βήματα της νέας Διεύθυνσης Ειδικών αεροπορικών επιχειρήσεων, του αεροπορικού βραχίονα της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, είναι πλέον γεγονός.

Δυο σειρές διακλαδικών ιπταμένων ήδη εκπαιδεύονται εντατικά τόσο στον αέρα όσο και σε εξομοιωτές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -Γαλλία και Βέλγιο- ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την έναρξη εκπαίδευσης για ακόμη μία σειρά εντός των επόμενων μηνών.

Οι πληροφορίες για το μέλλον των εναερίων μέσων της ΔΕΠ αναφέρουν ότι άμεσα, ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου δυο ΝΗ-90 & δυο από τα υπέρ πολύτιμα Chinook, αποδεσμεύονται από τις καθημερινές βάρδιες επιφυλακής της Αεροπορίας Στρατού. Και περνούν σ’ ένα διαρκές readiness, αποκλειστικά για εκπαίδευση και αποστολές των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οι δυο σειρές ιπταμένων, στελέχη που προέρχονται από την Αεροπορία Στρατού, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, δεν σταματούν να εναλλάσσονται σε σχολεία Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Ακόμη και στην έδρα του NSHQ, δηλαδή του Νατοϊκού Στρατηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων στο Βέλγιο, αξιωματικοί του οποίου, πριν λίγες εβδομάδες, αξιολόγησαν με τον πιο υψηλό βαθμό το Ελληνικό Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών.

Και επειδή στο ΝΑΤΟ, τα τελευταία δυο χρόνια καταγράφουν την ραγδαία εξέλιξη των Ελλήνων SOF, στην χώρα μας μεταβαίνει κατά διαστήματα κινητή ομάδα εκπαίδευσης από το NSHQ, όπου ελέγχει τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει οι ιπτάμενοι των ελικοπτέρων και ταυτόχρονα φέρνει και νέα σενάρια ασκήσεων για τους «SOF» χειριστές.

Πάντως ο διευρυμένος στόχος που έχει να κάνει με την από αέρος υποστήριξη δεν σταματά στα 2+2 ελικόπτερα για τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων που πρέπει να μεταφερθούν με ταχύτητα σε οποιοδήποτε σημείο απαιτείται για την υπεράσπιση του Εθνικού εδάφους.

Μεταφορά δυνάμεων και υποστήριξή τους από τον αέρα

Εκτός των χειριστών για τα ΝΗ-90 και τα ελικόπτερα Chinook, στα ειδικά αυτά σχολεία πρόκειται -σύμφωνα με τον σχεδιασμό- να περάσουν ακόμη και ιπτάμενοι από τα επιθετικά ελικόπτερα Apache, για την συντήρηση και αναβάθμισή των οποίων γίνεται αγωνιώδης προσπάθεια.Άλλωστε τα Apache είναι κομμάτι σημαντικής υποστήριξης για τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, γεγονός που προβάλλεται και σε κάθε ανάλογη άσκηση.

Όμως σύμφωνα με ανώτατες πηγές «μέσα στις επόμενες δεκαετίες στόχος του Επιτελείου, είναι η ΔΕΠ ν’ αποκτήσει αεροπορικό βραχίονα ειδικών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή και μαχητικών αεροσκαφών».

Τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις και συνεργασίες περιλαμβάνουν τους JTAC οι οποίοι έχουν αναβαθμίσει τις ικανότητές τους και την τεχνογνωσία, μέσα από τις συνέργειες με τις μοίρες κρούσης που αναλαμβάνουν την υποστήριξη των SOF, αλλά και την καταστροφή στόχων που τους «δείχνουν» οι commandos από το έδαφος.

Κοινή εκπαίδευση

Ανάλογες αναβαθμισμένες εμπειρίες γι’ αεροπόρους των μαχητικών αλλά και τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, ήλθαν τους προηγούμενους μήνες κατά τη διάρκεια της κοινής εκπαίδευσης των πολεμικών μοιρών με τους ιπταμένους των F-15 που είχαν «στρατοπεδεύσει» σε Λάρισα και Σούδα.

Τότε σύμφωνα με τις πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, εκτελέστηκαν προχωρημένα σενάρια από αέρος υποστήριξης σε τμήματα SOF που δρούσαν δια θαλάσσης στα νησιά του ανατολικού. Αιγαίου.

Και η κίνηση αυτή, θεωρήθηκε γροθιά στο στομάχι για την Άγκυρα, γεγονός που φάνηκε από τα πρωτοσέλιδα και τις φωτογραφίες που δημοσιεύονταν τότε στον τουρκικό Τύπο, με τα Αμερικανικά F-15 να πετούν πάνω από τη Λήμνο, τη Λέσβο κι άλλα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο.

https://hellasjournal.com/