3.12.21

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η τυχόν απόσυρση των S-400 από την Τουρκία, θα προκαλέσει αναταράξεις σε όλη την περιοχή: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου



 Σε ότι αφορά την Τουρκία, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν μας έχει συνηθίσει να λειτουργεί περίεργα. Μία στο καρφί και μία στο πέταλο, ή αν θέλετε καλύτερα, έχει κάνει πράξη το σκωτσέζικο ντους, αν και βάζει και κάποια πράγματα κάτω από το χαλί.

Μίαζωή τα ίδια οι κυβερνήσειςτων Δημοκρατικών…

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών ΆντονιΜπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου -για την οποία πληροφορηθήκαμε ότι παρακάλεσε για να γίνει ο Τούρκος υπουργός για εσωτερικούς λόγους- επεφύλαξε ψυχρολουσία στην Άγκυρα.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος και σε δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους S-400, οι οποίοι -όπως σημειώσαμε και χθες- “μολύνουν” τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών:

Υπογραμμίζει η ανακοίνωση, σημείωσε ο δημοσιογράφος, ότι η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία βρίσκονται στις υψηλές προτεραιότητες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και είναι προτεραιότητες τις οποίες συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στη Ρώμη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συνάντηση, που συμφωνήθηκε επί τόπου, διότι δεν ήταν προγραμματισμένη, “βασίστηκε στη συνομιλία” των δύο προέδρων στην ιταλική πρωτεύουσα.

Από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξάγεται το συμπέρασμα ότι στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Μπλίνκεν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, δεν συζητήθηκαν οι απειλές της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε η υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400, που μολύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το τελευταίο θέμα, το πρόβλημα δηλαδή των S-400, αποκλείεται να μην έχει συζητηθεί. Και εικάζει ότι πρέπει να διεξάγονται συζητήσεις που αφορoύν όλο το πακέτο. Του ρωσικού συστήματος και των αιτημάτων της Τουρκίας για αγορά αμερικανικού πολεμικού υλικού.

Υποβάλαμε ερώτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα αυτό, λόγω και του γεγονότος ότι απουσιάζει αναφορά στην ανακοίνωση, ειδικά για τους S-400.

Ο εκπρόσωπος μας έδωσε την εξής απάντηση:

Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία σε κάθε επίπεδο και ευκαιρία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400 και να απέχει από την αγορά πρόσθετου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Εικάζουμε, λοιπόν, με βάση αυτή την απάντηση ότι ο κ. Μπλίνκεν έθεσε ξανά το θέμα του ρωσικού συστήματος.

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η τυχόν απόσυρση των S-400 από την Τουρκία, θα προκαλέσει αναταράξεις σε όλη την περιοχή. Διότιθα σημαίνειπρώτον και κυριότερο ότι ο Ερντογάν θα τα σπάσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πάντως, η διπλωματική πηγή πιστεύει ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας εξαρτάται και από το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέματα που αρνείται να συζητά ο Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συζήτησαν την κρίση στην Αιθιοπία και τις κοινές προσπάθειες που αποσκοπούν στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Συζήτησαν επίσης την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την κατάσταση στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν καθώς και στο Αφγανιστάν.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: