23.12.21

O κ. Πούτιν, όπως λένε στην Ουάσιγκτον, κάνει “πόλεμο” με τον εαυτό του… Οι ευθύνες της Αμερικής για την Ουκρανία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Secretary of State Antony J. Blinken briefs reporters during a Department Press Briefing, from the U.S. Department of State in Washington, D.C. on December 21, 2021. State Department Photo
 

Χωρίς αμφιβολία η υπόθεση της Ουκρανίας υπογείως κοχλάζει και οι Αμερικανοί έχουν βρεθεί σε μία κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη. Τα πράγματα θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε πόλεμο, εάν το επιθυμεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λένε στην Ουάσιγκτον…

Οι Αμερικανοί κάνουν μονίμως λάθη: Από τη μία ενθάρρυναν, θα έλεγε κανείς, την στάση της Ουκρανίας στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα, και από την άλλη -διά του προέδρου Τζο Μπάιντεν- ανακοίνωσαν ότι δεν θα στείλουν ούτε ένα Αμερικανό στρατιώτη για να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας. Το σόι εξωτερική πολιτική είναι αυτή;

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στον πακτωλό πληροφοριών για μία κρίση που δεν αφορά ευθέως την Αμερική. Είναι από τις περιπτώσεις που φυτρώνεις εκεί που δεν σε έχουν σπείρει:

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση αυτής της προαναγγελθείσας σύγκρουσης, η οποία -εάν δεν επικρατήσει η διπλωματία- θα οδηγηθεί σε πόλεμο και είναι κάτι που -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- δεν επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και ο λόγος, όπως φαίνεται, είναι ότι η Ουκρανία τούτη την ώρα δεν έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί χωρίς βοήθεια από άλλες χώρες.

Η αλήθεια είναι ότι η Αμερική ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία και σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει η Ουάσιγκτον, έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους. Και τους χαρακτηρίζει έτσι για να μην παραδεχθεί ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη. Όμως, είναι βέβαιο ότι στην περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης της Ουκρανίας με τη Ρωσία, αυτοί οι στρατιωτικοί σύμβουλοι δεν θα λάβουν μέρος στον πόλεμο.

Η Ουάσιγκτον προωθεί την ιδέα του διαλόγου με τη Μόσχα, όχι ακόμα στο επίπεδο των προέδρων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δεν προβλέπει τώρα μία δια ζώσης συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα ασχοληθεί με την αντιπαράθεση της Ρωσίας και της Ουκρανίας και άλλα θέματα ασφάλειας.

Βεβαίως δεν την απέκλεισε στο σύντομο μέλλον. Όπως είπε, θα πρέπει κατ’ αρχάς να δούμε αν υπάρχει κάποια πρόοδος στο διπλωματικό επίπεδο.

Η ερώτηση αφορούσε την πραγματοποίηση μίας συνάντησης κορυφής στην προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Ο κ. Μπλίνκεν έθεσε όρους για τη συνάντηση:

  • «Θέλουμε», δήλωσε, να δούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώνει (την κατάσταση), να μετακινεί τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία, να μειώνει την ένταση».

Την ίδια στιγμή, η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές και τις Ευρωασιατικές υποθέσεις, εξέφρασε την πίστη ότι οι συνομιλίες για τα θέματα ασφάλειας -που πρότεινε η Ρωσία- θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο μήνα.

Η κ. Κάρεν Ντόνφριντ αναμένει συμφωνία με τη Μόσχα για τις ημερομηνίες των συνομιλιών αυτών, που θα είναι διμερείς. Ταυτόχρονα θα διεξαχθούν συνομιλίες με στόχο τη μείωση των εντάσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ (Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη).

Φαίνεται, ότι η διπλωματία κερδίζει, εάν πιστέψουμε τις αμερικανικές επίσημες πηγές. Και ο κ. Πούτιν, όπως λένε οι αντίπαλοί του στην Ουάσιγκτον, κάνει πόλεμο -προς το παρόν- με τον εαυτό του. Και …νικάει!

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν η Ρωσία και η Ουκρανία συνεχίσουν μία αντιπαράθεση που οδηγεί μόνο στον πόλεμο. Νομίζουν οι Αμερικανοί ότι με τις κυρώσεις θα βοηθήσουν αυτούς τους τύπους στο Μίνσκ, που με την πρώτη ευκαιρία θα προδώσουν την Αμερική;

Ή να επαναλάβουμε ότι σκίζουν τα …ιμάτια τους για την Ουκρανία, αλλά δεν κουνάνε ούτε το μικρό τους δακτυλάκι όταν η “σύμμαχος” Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: