17.12.21

Τάσεις MRB: Στο 13,6% το ΠΑΣΟΚ με Ανδρουλάκη, κόβει αυτοδυναμία από ΝΔ, ρίχνει τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 20%


 Και η δεύτερη σφυγμομέτρηση, μετά τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, δείχνει σχεδόν διπλάσια τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ΚΑΠΑ Research και οι τάσεις Δεκεμβρίου της MRB επιβεβαιώνουν το οφθαλμοφανές. Το ΠΑΣΟΚ έχει δημοσκοπική άνοδο και φτάνει στο 13,5%, από 7,1% στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά ναι μεν δεν διαταράσσεται η «τάξη» των πραγμάτων αλλά η άνοδος αυτή αφαιρεί και από τους δύο μονομάχους σημαντικά ποσοστά.

Η Νέα Δημοκρατία φέρεται να κινείται στο 30,7% πολύ μακρυά από τα ποσοστά αυτοδυναμίας ακόμη και σε ενδεχόμενη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, όπου δεν θα ισχύει η απλή αναλογική.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ πέφτει για πρώτη φορά μετά από χρόνια κάτω από το 20%, φτάνοντας το 19,7%.

Για τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,1%, η Ελληνική Λύση 3,8%, το ΜεΡΑ25 2,7%, το Έλληνες για πατρίδα1,9 % και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%. Στο 19,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας το ΚΙΝΑΛ συγκέντρωνε 7,1%.

Εξειδικεύοντας το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι «συγκέντρωνε» ποσοστό 10,5% το διάστημα από την 1η ως τις 10 Δεκεμβρίου. Το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 13,5% αμέσως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Παράσταση νίκης

Αντιθέτως τα πράγματα είναι σαφέστερα στην παράσταση νίκης όπου η ΝΔ προηγείται με 51% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 20%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 41,1% έναντι του Αλέξη Τσίπρα 29,8%. Το «κανένας από τους δύο» συγκεντρώνει 24,4%.

Δημοτικότητα αρχηγών

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37,4% ευνοϊκών απόψεων και 45% όχι ευνοϊκών
  • Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,7% ευνοϊκές γνώμες και 50% όχι ευνοϊκές γνώμες
  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 30,4% ευνοϊκές γνώμες και 13,8% όχι ευνοϊκές γνώμες.

Από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει ποσοστό 14,1% σε ευνοϊκές γνώμες, ο Γιάννης Βαρουφάκης 13,5% και ο Κυριάκος Βελόπουλος 13,1%.