9.12.21

Σύσταση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προς τους αστυνομικούς να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία


 

Σύσταση που απευθύνεται κυρίως στους Αστυνομικούς που υπηρετούν στον Έβρο καθώς γι’ αυτούς τα ταξίδια προς την Αδριανούπολη είναι πολύ συνηθισμένα - Επιστρέφουν από την Τουρκία ο αστυνομικός και η φίλη του

“Περιορίστε τις μετακινήσεις, τα ταξίδια και τις επισκέψεις στην Τουρκία. Μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αυτή είναι η σύσταση που δόθηκε σε όλους τους Έλληνες  Αστυνομικούς, από ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ

μετά την περιπέτεια με τη σύλληψη του αστυνομικού από το Α.Τ Φερρών και της φίλης του στην Αδριανούπολη την περασμένη Κυριακή, με την κατηγορία ότι παραβίασαν απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στην Ελληνοτουρκική μεθόριο.

Σύσταση που απευθύνεται κυρίως στους Αστυνομικούς που υπηρετούν στον Έβρο καθώς  γι’ αυτούς τα ταξίδια προς την Αδριανούπολη είναι πολύ συνηθισμένα. Αστυνομικοί αλλά και στρατιωτικοί που ζουν και υπηρετούν στον ακριτικό νόμο, επισκέπτονται τις περιοχές που βρίσκονται στην Τουρκία για λόγους αναψυχής, για να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο, ακόμη και για ψώνια μιας και οι τιμές εκεί είναι πιο οικονομικές.

Είναι πολύ συνηθισμένο για τους ένστολους, όπως και για τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής, να επισκέπτονται τα super market της Αδριανούπολης και να αγοράζουν προϊόντα όπως και ρούχα από τα τοπικά καταστήματα. Τώρα πλέον, αυτό φαίνεται ότι κρίνεται ριψοκίνδυνο καθώς οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται και στην καλύτερη τους φάση.

Μετά τα γεγονότα και την κρίση στα σύνορα τον Μάρτιο του 2020 με την προσπάθεια εισβολής χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων-με τις ευλογίες της Τουρκίας- υπήρξε ο φόβος ότι οι “γείτονες” θα προσπαθούσαν είτε να προκαλέσουν, είτε να εκμεταλλευτούν το παραμικρό γεγονός και να δημιουργήσουν επιπλέον ένταση με τη χώρα μας.

Τότε  ήταν που οι Ελληνικές Αρχές είχαν απευθύνει για πρώτη φορά τη σύσταση αυτή προς τους ένστολους. Η σύλληψη άλλωστε των δύο Ελλήνων στρατιωτών που είχε προηγηθεί τον Μάρτιο του 2018, οι οποίοι κρατήθηκαν για 167 ημέρες με ανύπαρκτες κατηγορίες, είχε καταδείξει τις προθέσεις των Τούρκων.

Επιστρέφουν από την Τουρκία ο αστυνομικός και η φίλη του

Σε λίγες ώρες αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μέσω του συνοριακού φυλακίου των Καστανιών, ο αστυνομικός που υπηρετεί στο Α.Τ Φερρών και η φίλη του, που συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή στην Αδριανούπολη κατηγορούμενοι ότι παραβίασαν απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στην Ελληνοτουρκική μεθόριο. Το 48ωρο της αναγκαστικής παραμονής τους στην Αδριανούπολη έληξε τα μεσάνυχτα.

Αυτός ήταν ο περιοριστικός όρος που τους επέβαλε το Τουρκικό δικαστήριο προκειμένου να ελεγχθούν τα κινητά τηλέφωνα τους και το usb που είχε στην κατοχή του ο αστυνομικός. Σε μια πρώτη κίνηση την Τετάρτη, οι Τουρκικές αρχές επέστρεψαν στον αστυνομικό το αυτοκίνητο του με το οποίο είχε ταξιδέψει στην Αδριανούπολη.

 Ο Έλληνας αστυνομικός από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι βρέθηκε στην απαγορευμένη περιοχή από λάθος του Gps του αυτοκινήτου του.

https://www.pentapostagma.gr/