6.12.21

"Γαβγίζει" ο Ερντογάν κι απειλεί την Κύπρο: Θα πληρώσετε πολύ βαρύ τίμημα



 Ακάρ: Ποτέ άλλοτε στην μετά Κεμάλ εποχή δεν είχε «απλωθεί» τόσο στρατιωτικά η Τουρκία

Βρήκε ευκαιρία ο Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας για το Κατάρ και προέβη σε δήλωση σχετικά με τις φθορές που προκλήθηκαν από αγνώστους σε τζαμί στην Λάρνακα.

Οι δηλωσεις αυτες που είναι ξεκάθαρα απειλητικές έρχονται σε μια συγκυρία που όλοι περιμένουν πως θα αντιδράσει η Τουρκία με την νέα κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και για το αν θα προκαλέσει εντάσεις και προκλήσεις.

 Η Τουρκία θέλει να παρουσιάσει ότι όλα γίνονται με πρόσκληση του ψευδοκράτους και θα αναδείξει τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», μέσα από τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Άλλωστε όπως γράψαμε και πρόσφατα η Τουρκία απειλεί να εμποδίσει τη γεώτρηση της Exxon Mobil στο τεμάχιο 5 στην Κύπρο.

Στα νεότερα τώρα...

Σε γραπτή δήλωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων του ψευδοκράτους που θυμίζει προβοκάτσια, αναφέρθηκε ότι το βράδυ της 2ας Δεκεμβρίου σημειώθηκε άσχημη επίθεση στο Μεγάλο Τζαμί Λάρνακας.

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή απώλειες ζωής από την επίθεση, ενώ συνελήφθη 1 άτομο ως αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησε η ελληνοκυπριακή αστυνομία.

Ο Ερντογάν λοιπόν είπε τα εξής:


«Εμείς προς τη νότια Κύπρο λέμε:

Μην κάνετε τέτοιου είδους δολιοφθορές στους ιερούς μας χώρους. Θα πληρώσετε πολύ βαρύ τίμημα για αυτού του είδους τις δολιοφθορές. Κάνουμε κάθε είδους έρευνες σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές. Έχουμε έξι τζαμιά στην νότια Κύπρο. Και υπεύθυνη για την ασφάλειά τους είναι η κυβέρνηση της νότιας Κύπρου. Όπως εμείς διασφαλίζουμε όλους τους ιερούς χώρους και τις εκκλησίες τους, κατά τον ίδιο τρόπο την ίδια ασφάλεια επιβάλλεται να διασφαλίζουν και εκείνοι».

Για δείτε λοιπόν πόσο σέβονται στα κατεχόμενα τους ιερούς μας χώρους :

«Το 2009 η Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι, κατέγραψε τις καταστροφές και τις λεηλασίες που υπέστησαν τα θρησκευτικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο και τα στοιχεία που είχαν δοθεί τότε στη δημοσιότητα ήταν σοκαριστικά. Από τότε ως σήμερα δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.

Λείψανα αγίων , χιλιάδες εικόνες της Ορθόδοξης εκκλησίας , χειρόγραφα, ψηφιδωτά είχαν κλαπεί από τον στρατό.

Στην έκθεσή της άλλωστε η Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι σημείωνε τότε ότι «τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία στα Κατεχόμενα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο».

Πολύ σύντομα μάλιστα έγινε γνωστό ακόμη και στις διεθνείς οργανώσεις ότι τα περισσότερα κατέληξαν σε διεθνείς δημοπρασίες με αγοραστές μεγάλα ονόματα συλλεκτών. Η έρευνα μάλιστα ήταν πολύ αποκαλυπτική όταν χρειάστηκε να δωθεί μια κατάσταση με τις καταστροφές και τις λεηλασίες:

Εκατοντάδες εκκλησίες γύρω στις 500 έχουν λεηλατηθεί από τούρκους στρατιώτες όπως αναφέρουν οι καταγραφές

-133 εκκλησίες και μοναστήρια έχουν βεβηλωθεί.

-15.000 εικόνες, από τις οποίες 3.500 βυζαντινές, έχουν κλαπεί.

-77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τεμένη.

-28 εκκλησίες χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως αποθήκες και ως… πολυβολεία.

Αρκετές εκκλησίες χρησιμοποιούνται ακόμη από τις κατοχικές δυνάμεις ως νοσοκομεία.

-15 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε στάβλους.

-20 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα και καζίνα!

– 1 εκκλησία, αυτή του Σωτήρος στο χωριό Χρυσηλίου, έχει μετατραπεί σε… νεκροτομείο.

Ακόμη και το πιο ιστορικό ιστορικό μοναστήρι, της Αγίας Αναστασίας, στην κατεχόμενη Λάπηθο, έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο με την ονομασία…«Αnastasia Resort Ηotel».

Τα περισσότερα θρησκευτικά μνημεία έχουν γίνει χώροι με πισίνα και καζίνο...

Ακάρ: Προστατεύουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και του Αζερμπαϊτζάν

Σε ομιλία που έκανε σε τουρκική βάση στο Κατάρ, ο υπουργός Αμύνης Ακάρ, μεταξύ άλλων είπε και τα κάτωθι, όπως αναφέρουν τα tourkikanea:

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, εργάζονται πιο έντονα από ποτέ στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, για την ασφάλεια της χώρας μας και του έθνους μας, για την προστασία των δικαιωμάτων, ενδιαφερόντων και συμφερόντων όχι μόνο των δικών μας, αλλά για τους Κύπριους αδερφούς μας και για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων όλων των φιλικών και αδελφικών χωρών όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη¨

Έχει ένα δίκιο. Ποτέ άλλοτε στην μετά Κεμάλ εποχή δεν είχε «απλωθεί» τόσο στρατιωτικά η Τουρκία.

Ελπίζουμε σε γκρεμοτσάκισμα!