30.12.21

Ύστατες προσπάθειες για να αποφευχθεί ο πόλεμος στη γειτονιά της Ευρώπης… “Τα λένε” Μπάιντεν και Πούτιν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη για να συζητήσει μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων διπλωματικών συνομιλιών με τη Ρωσία.

Την ανακοίνωση έκανε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου.

Φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και η Αμερική, στο υψηλότατο επίπεδο, αποφάσισε να γίνει ακόμα μία κουβέντα με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, για να αποφευχθεί ένας ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, που πλέον θεωρείται πιθανός.

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου κρίση που προκάλεσε η Ρωσία με την επιθετικότητα που επιδεικνύει εναντίον της Ουκρανίας:

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφέρεται ότι:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να εμπλέκεται σε εκτεταμένη διπλωματία με τους Ευρωπαίους Συμμάχους και εταίρους της. Γίνονται διαβουλεύσεις και συντονισμός για μια κοινή προσέγγιση ως απάντηση στη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει μιλήσει με ηγέτες σε όλη την Ευρώπη και αξιωματούχοι της κυβέρνησης του έχουν συνεργαστεί πολυμερώς με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ. Οι αξιωματούχοι διεξήγαγαν επίσης πολυάριθμες διαβουλεύσεις με τους ομολόγους τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και με την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν είχε αποκλείσει χθες τη πιθανότητα μίας διαδικτυακής συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στις διακοπές του. “Θα δούμε”, είχε απαντήσει.

Στο παρασκήνιο διεξάγονται τεράστιες προσπάθειες για να αποφευχθεί η σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε την Τετάρτη στον Ουκρανό Πρόεδρο και του επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενόψει της συσσώρευσης στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας.

Στην Ουάσιγκτον γίνονται διαφορετικές αναλύσεις για τις προθέσεις του κ. Πούτιν, τον οποίο περιγράφουν ως ένα μυστήριο άτομο. Μερικοί γραφειοκράτες βλέπουν μία πρόθεση του Ρώσου προέδρου να διαπραγματευθεί διπλωματική λύση. Αλλά υπάρχουν και άλλοι, όπως ας πούμε η κ. Βικτόρια Νούλαντ, η οποία υποστηρίζει τη σκληρή γραμμή. Δεν εμπιστεύεται καθόλου τον κ. Πούτιν.

Αν και ο κ. Μπάιντεν απέκλεισε την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία, μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αλλάξει αυτή την απόφαση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερο από 50% πιθανότητες να επιτεθεί ο κ. Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, λίγο-πολύ πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για διπλωματική λύση. Σε αντίθεση με τον κ. Μπάιντεν ο οποίος επιλέγει τη διπλωματία λόγω και των δεδομένων που έχει ενώπιον του. Ακόμα και αν αποφάσιζε να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία, θα πρέπει να το πράξει μόνος του. Δεν θα τον ακολουθήσει καμία χώρα.

Πάντως, στα σύνορα διαπιστώνεται ότι έχει γίνει μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές. Η τάση και από τις δύο πλευρές είναι έντονα επιθετική.

Εξέπληξε, στο μεταξύ, η απόφαση του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν να διατάξει την παραμονή του αεροπλανοφόρου Τρούμαν στη Μεσόγειο. Η ενημέρωση από το Πεντάγωνο συνδέει αυτή την εξέλιξη με την Ουκρανία.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η αλλαγή στο πρόγραμμα του αεροπλανοφόρου και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, αντανακλά την ανάγκη για επίμονη, όπως την χαρακτήρισε, παρουσία στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε, είναι απαραίτητη η παρουσία του αεροπλανοφόρου για να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι και οι εταίροι της Αμερικής στην περιοχή.