14.12.21

«Γιατί το 2022 θα είναι χρονιά επιδείνωσης στα ελληνοτουρκικά»

  Το ερχόμενο έτος, 2022, είναι πολύ πιθανόν να αναδυθεί μια ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κυρίως λόγω της δράσης του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γράφει ο

 Παρασκευάς-Μάριος Ι. Τουρτούνης

Δυστυχώς, πολλοί παράγοντες συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, το 2022 θα αποτελέσει την 100ή επέτειο (1922-2022) από τη νίκη των Τούρκων εθνικιστών του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ εναντίον των ελληνικών στρατευμάτων που είχαν εγκατασταθεί στην δυτική Μικρά Ασία μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1919).

Αυτή η βαρυσήμαντη, για την εθνική ανεξαρτησία της Τουρκίας, επέτειος δεν πρόκειται να αφήσει σε καμιά περίπτωση τον κ. Ερντογάν αδιάφορο. Ήδη, ο κ. Ερντογάν και ορισμένοι άλλοι πολιτικοί της Τουρκίας υιοθετούν στην ρητορική τους μια σχεδόν εχθρική στάση έναντι της Ελλάδας. Και η τακτική τους αυτή αναμένεται να λάβει πιο έντονο χαρακτήρα το 2022, ειδικά λόγω της επετείου που αναφέραμε. . 

Επίσης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Τουρκία αναμένεται να προσθέσει στο δυναμικό του γεωτρητικού της στόλου ένα υπερσύγχρονο, ίσως το καλύτερο στον κόσμο (όπως έχει καυχηθεί ο κ. Ερντογάν) πλοίο-γεωτρύπανο, το οποίο γνωρίζουμε ήδη ότι θα ονομαστεί «Αλπαρσλάν» (= «Ηρωικό λιοντάρι»). Έτσι ονομαζόταν ο σπουδαίος Σελτζούκος Τούρκος βασιλιάς Αλπ Αρσλάν, του οποίου τα στρατεύματα κατανίκησαν τον βυζαντινό στρατό του αυτοκράτορα Ρωμανού Δ’ Διογένη στη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, στην πρώτη σημαντική νίκη των Τούρκων κατά της Δύσης.

Συνεπώς, το νέο αυτό γεωτρύπανο που θα αποκτήσει η Τουρκία, σαφέστατα δεν πρόκειται να παραμείνει αδρανές στο αγκυροβόλιό του.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος συνήθως αρέσκεται να προβαίνει σε διάφορες κινήσεις που ενέχουν συμβολικό χαρακτήρα (με τελευταία κίνηση την περιβόητη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως σε μουσουλμανικό τέμενος), ίσως επιχειρήσει να αποστείλει το νέο του πλοίο-γεωτρύπανο, το «Αλπαρσλάν», στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου Πελάγους, προκειμένου να διεξάγει εκεί έρευνες, και να επιφέρει με αυτόν τον τρόπο μετωπική σύγκρουση απόψεων και διεκδικήσεων, επί του ενεργειακού πεδίου τουλάχιστον, με την εγγύτερη προς την Τουρκία χώρα που εκπροσωπεί τη Δύση: την Ελλάδα.

Ακόμη, κατά την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Ερντογάν διανύει, κατά πάσα πιθανότητα, το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας στην Τουρκία, καθώς αντιμετωπίζει μια σημαντική πτώση των εκλογικών του ποσοστών έναντι των κατά πολύ ενισχυμένων πολιτικών του αντιπάλων, ενόψει και των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στην Τουρκία το 2023.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να επιχειρήσει να συντηρήσει σε εξαιρετικά έντονους τόνους μια ανθελληνική, και γενικότερα αντιδυτική, ρητορική και στάση, με σκοπό να προβάλει το τουρκικό εθνικιστικό φρόνημα και να συγκινήσει όσους περισσότερους Τούρκους πολίτες μπορεί υπέρ των πολιτικών του επιλογών.

Έτσι, για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε, η Ελλάδα οφείλει να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή έναντι της Τουρκίας, τόσο πολιτικά και διπλωματικά, όσο και στρατιωτικά, καθ’ όλη την διάρκεια του 2022. Ας ελπίσουμε ότι, παρά την ύπαρξη όλων των ανωτέρω παραγόντων που αναφέραμε, ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν και η κυβέρνησή του θα προτάξουν, τελικώς, την κοινή λογική και θα συγκρατηθούν από το να προβούν σε τυχόν περισσότερο σοβαρές και παράλογες προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.      

Το 2022, ένα έτος συμβολικότατο, όπως είδαμε, για την Τουρκία, βρίσκεται προ των πυλών, οπότε πολύ σύντομα θα μάθουμε ποιά στάση θα τηρήσει τελικώς η τουρκική κυβέρνηση απέναντι στην Ελλάδα.   

https://www.militaire.gr/