30.11.21

«Βόμβα» της USAF: «Πετάξαμε κρυφά και επιτυχώς το νέο μαχητικό έκτης γενιάς»

 

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδίασε, κατασκεύασε και πέταξε κρυφά ένα πρωτότυπο του νέου και αινιγματικού μαχητικού επόμενης γενιάς, αποκάλυψε ο Γουίλ Ρόπερ, υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος της USAF, χωρίς ωστόσο να δώσει, για ευνόητους λόγους, περαιτέρω λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συνδέεται με το αναπτυξιακό πρόγραμμα «NGAD – Next Generation Air Dominance».

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Έχουμε ήδη κατασκευάσει και έχουμε πραγματοποιήσει πτήση με ένα πρωτότυπο [αεροσκάφος], κατά την διάρκεια της οποίας σπάσαμε αρκετά ρεκόρ. Είμαστε έτοιμοι να πάμε και να κατασκευάσουμε το αεροσκάφος επόμενης γενιάς με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει».

Στη συνέχεια τόνισε ότι μόλις ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης και ανάλυσης των εναλλακτικών λύσεων [για το αεροσκάφος επόμενης γενιάς] η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει προηγμένες τεχνικές κατασκευής και να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες..

Επιτυχημένη η πτήση του μελλοντικού μαχητικού έκτης γενιάς

Με άλλα λόγια η USAF, ήταν ικανή σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει και να δοκιμάσει μια εικονική έκδοση του αεροσκάφους και στη συνέχεια να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο πραγματικών διαστάσεων και να διεξάγει επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση. Ο Ρόπερ αρνήθηκε να πει πόσο γρήγορα θα μπορούσε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να ξεκινήσει την διαδικασία παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς, όμως αρκέστηκε στην έκφραση «αρκετά γρήγορα».

Είναι γνωστό ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα «NGAD – Next Generation Air Dominance» έχει τη δυνατότητα να ταρακουνήσει ριζικά την αμυντική βιομηχανία, καθώς εάν η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία προχωρήσει στην αγορά του βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να θέσει σε αμφισβήτηση τα προγράμματα F-35 και F-15EX.

Από την άλλη, η USAF οφείλει να «παίξει» και το πολιτικό παιχνίδι των προϋπολογισμών για να εξασφαλίσει πόρους από το Κογκρέσο. «Η αποκάλυψη ενός πρωτοτύπου μαχητικού θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερη οικονομική υποστήριξη σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η υπηρεσία αντιμετωπίζει περιορισμούς προϋπολογισμού και πρέπει να αποκτήσει δυναμική», δήλωσε ειδικός αναλυτής του American Enterprise Institute για τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό.

Ο ίδιος προσθέτει πως: «Το να πετάξει ένα πρωτότυπο του μελλοντικού μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς, ήταν το εύκολο κομμάτι. Τώρα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πρέπει να επιλέξει για το αν θα δεσμευτεί σε μια ριζοσπαστική μέθοδο αγοράς του».

Ο μελλοντικός στόλος της USAF και οι εκδόσεις του NGAD

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να μειώσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών από επτά τύπους σε «τέσσερα συν ένα». Ο μελλοντικός μαχητικός στόλος θα περιλαμβάνει:

  1. μαχητικά F-35,
  2. μαχητικά F-15EX,
  3. αναβαθμισμένα στις πιο πρόσφατες εκδόσεις μαχητικά F-16
  4. εναέριες πλατφόρμες προγράμματος Next Generation Air Dominance
  5. το «συν ένα» αναμένεται να είναι αναβαθμισμένα A-10.

Σημειώνεται πως το νέο τζετ έκτης γενιάς θα έχει ως πρωταρχικό ρόλο την αεροπορική κυριαρχία αλλά θα είναι εξίσου ικανό να χτυπά αποτελεσματικά και επίγειους στόχους. Επίσης θα έχει ακόμα μεγαλύτερο επιχειρησιακό εύρος αλλά και ωφέλιμο φορτίο οπλισμού, συγκριτικά με το F-22 και μάλλον θα υπάρξουν δύο διαφορετικές «εκδόσεις» του μαχητικού.

Η μία παραλλαγή του μαχητικού έκτης γενιάς θα είναι εξοπλισμένη με το μέγιστο δυνατό ωφέλιμο φορτίου καυσίμων και οπλικών συστημάτων, που θα επιχειρεί στο θέατρο επιχειρήσεων του λεγόμενου «Ινδο-Ειρηνικού» απέναντι λογικά στην Κίνα. Η δεύτερη παραλλαγή θα έχει διαφορετική διαμόρφωση που θα του επιτρέπει να επιχειρεί σε μικρότερες αποστάσεις, στην Ευρώπη και με χαρακτηριστικά που θα το ευνοούν σε καταστάσεις αερομαχίες, απέναντι λογικά στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: Defense News