1.11.21

Τι σημαίνει η παραλαβή ακόμη ενός Rafale! Μετά τα Χριστούγεννα ετοιμοπόλεμο το πρώτο σμήνος της 332 μοίρας

 

Αναμένονται επικίνδυνες αποστολές σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο - Το σενάριο των επομένων μηνών

Ενώ Ερντογάν και Τσαβούσογλου ευρίσκονται σε προκλητικά επικίνδυνο ρητορικό οίστρο κατά της Ελλάδος, και οι ελληνικές αρχές να εκτιμούν πιθανό ένα θερμό επεισόδιο, μόλις παραλάβαμε το 4ο μαχητικό Rafale στην Γαλλία.

Ως γνωστόν από προχθες βράδυ, ανήμερα της της εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία η τελετή παραδόσεως του τετάρτου κατά σειρά μαχητικού Rafale στην Πολεμική Αεροπορία.

Πρόκειται για το νούμερο “411”, το οποίο μεταστάθμευσε από την αεροπορική βάση Istres στην στο αεροδρόμιο Mérignac, για να ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως ιπταμένων και τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέχρι τέλος του 2021 έχει προγραμματισθεί η παράδοση δύο ακόμη μονοθέσιων Rafale EG, με το “412” να παραδίδεται τέλος Νοεμβρίου και το “413” στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της άφιξης των 6 Rafale στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα, θα έχει ολοκληρωθεί η ειδική εκπαίδευση των πρώτων 8 Ελλήνων πιλότων.Επίσης αναμένουμε από την Γαλλία περίπου 100 Έλληνες μηχανικούς που εκπαιδεύονται στην γαλλική αεροπορική βάση ο Mérignac.

Η ουσία όμως έγκειται στο γεγονός πλέον ότι στις αρχές του 2022, η Πολεμική Αεροπορία θα έχει ετοιμοπόλεμο το πρώτο σμήνος αεροσκαφών 4++ γενιάς τύπου Rafale της 332 Μοίρας ( παντός καιρού), για την ειδική στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Ο βασικότερος ίσως λόγος για τον οποίο τα Rafale θεωρούνται «game changer» είναι τα όπλα τους. Οι πύραυλοι Mica, Exocet και Scalp που μπορούν να μεταφερθούν και από τα Mirage 2000-5 θα «φοριούνται» και από τα Rafale. Η αγορά δε των πυραύλων Meteor θα κάνει τη διαφορά υπέρ της ελληνικής πλευράς.


Με το σμήνος αυτό από την απαρχή του 2022, η πολεμική μας αεροπορία θα κυριαρχήσει ποιοτικά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας σίγουρα έντονη ανησυχία στην τουρκική πλευρά.Τι σημαίνει επιχειρησιακά το πρώτο σμήνος Rafale στην Τανάγρα

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σε κάθε έξοδο τους σε Αιγαίο , Α.Μεσόγειο και Κύπρο πλέον, θα έχουν συνεχώς το νου τους στα ελληνικά RAFALE, τα οποία σύμφωνα με τον Τούρκο Αντιπτέραρχο ε.α. Ε.Καρακούς αποτελούν ένα ισχυρότατο όπλο της Ελλάδος.

Τι σενάριο θα δούμε τους επόμενους μήνες:

Α. Πρακτικά θα έχουμε αλλαγή κινήσεων στην τουρκική αεροπορία, η οποία, με την εμφάνιση των νέων ελληνικών μαχητικών θα απογειώνει πολλαπλάσια αεροσκάφη F-16C/D, για να αντιμετωπίσει την ποιοτική υστέρηση της από την ελληνική.

β. Αυτό σημαίνει επίσης ότι, οι “ αερομαχίες”, τις οποίες θα επιδιώξουν οι Τούρκοι ( για να διαπιστώσουν τις εναέριες δυνατότητες των ελληνικών Rafale) θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνες, ενώ ο κίνδυνος “ατυχήματος” θα παραμονεύει παντού συνεχώς.

Γ. Επίσης, η τουρκική αεράμυνα, σε κάθε έξοδο των ελληνικών αεροσκαφών εκ Γαλλίας, θα είναι σε ετοιμότητα για να τεστάρει  και αυτή τις δυνατότητες του νέου μαχητικού, μέσα από τα ραντάρ της.

Βέβαια οι Τούρκοι δεν πρόκειται να επιτύχουν τίποτα επί τους ουσίας, όπως δεν έχουν πετύχει τόσα χρόνια στο ελληνικό Αρχιπέλαγος στο οποίο κυριαρχεί ολοκληρωτικά η ελληνική πολεμική μας αεροπορία, κάτι που το γνωρίζουν καλά επίσης, Αμερικανοί, Ρώσοι, Γάλλοι, Αιγύπτιοι και λοιποί.

Το νέο γαλλικό μαχητικό της Ελλάδος σύμφωνα και με ειδικούς, έχει τη δυναμική να αλλάξει τα δεδομένα στον ευρύτερο επιχειρησιακό χώρο ενδιαφέροντός της Πολεμικής Αεροπορίας.Ο λόγος αφορά την μοναδική δυνατότητα του να καλύψει σχεδόν τις περισσότερες επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας.


1.Καταρχήν τα νέα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδος με Ισραήλ, Αίγυπτο, και Κύπρο με την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Α.Μεσόγειο.Ποιες θα είναι αυτές οι ανάγκες

Πρόκειται για ένα έργο που απαιτεί εκτός της θαλάσσιας επιτήρησης και την από αέρος επιτήρηση και δράση αν και εφόσον απαιτηθεί.

2. Τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα έχει ακόμα περισσότερες ανάγκες επιτήρησης και ελέγχου.

3. Επίσης αναμένεται ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες, και η ελληνική πολεμική αεροπορία θα κληθεί να “βγάλει πρώτη τα κάστανα από την φωτιά”.

4. Τις προκλήσεις ων Τούρκων στο Αιγαίο στα πλαίσια των σχεδίων "Γαλάζια Πατρίδα" και "Τουρκολιβυκό μνημόνιο".

Η ουσία είναι πάντως ότι αυτό το νέο σμήνος των Rafale της 332 μοίρας στην Τανάγρα, θα έχει τους επόμενους μήνες πάρα πολύ δουλειά, κυρίως λόγω των ύποπτων σχεδίων της Άγκυρας, η οποία θέλει να μπλοκάρει κάθε σχέδιο στην πιο “καυτή” περιοχή   του κόσμου αυτήν την περίοδο την Α.Μεσόγειο.   

 https://www.pentapostagma.gr/