27.11.21

Στην Αττική τα πρώτα M1117 Guardian: Έφτασαν σιδηροδρομικώς - Αποκλειστικές φωτό

 



 Τα πρώτα 46 θωρακισμένα οχήματα Μ1117 ASV του Ελληνικού Στρατού βρίσκονται  πλέον στο ΚΕΤΘ όπου μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς  και ο φωτογραφικός φακός αναγνώστη του defencenet.gr τα εντόπισε στην γέφυρα Κωνσταντινουπόλεως, φορτωμένα σε συρμό.

Η μεταφορά των 46 Μ1117 από το Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεκινήσει η μεταφορά με πλοία ακόμη 450 τεθωρακισμένων οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που επίσης έχει επιλέξει το ΓΕΣ.

Η επιλογή των οχημάτων γίνεται από ομάδες Ελλήνων αξιωματικών του Πεζικού και του Τεχνικού Σώματος οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες βρέθηκαν στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ελληνικός Στρατός θα αποκτήσει συνολικά 1200 μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει το ελληνικό αίτημα, έχουν ήδη επιλεγεί τα 500 πρώτα οχήματα και εντός των πρώτων μηνών του 2022 αναμένεται κλιμάκιο του Τεχνικού και του Πεζικού να μεταβεί ξανά στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να επιλέξει τα υπόλοιπα 700 Μ1117.

Για τον οπλισμό/εξοπλισμό των οχημάτων έχει μεριμνήσει το ΓΕΣ, και μάλιστα υπήρξε και προσωπική παρέμβαση του ΑΓΕΣ στις ΗΠΑ, με επαφές εκεί για την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών.

Ο λόγος είναι ότι ο οπλισμός τους έχει αφαιρεθεί διότι τα οχήματα έπρεπε να αποθηκευτούν καθώς η ελληνική πλευρά άργησε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Τα Μ1117 θα διαθέτουν πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών (0,50’’) και πολυβόλο βομβιδίων διαμετρήματος 40 χιλιοστών.


https://www.defencenet.gr/