22.11.21

Στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας: Σούδα, Αλεξανδρούπολη, F-35, αλλά και Ισραήλ στο μυαλό του Μενέντεζ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου


 Το νομοσχέδιο του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη), εάν παραμείνει στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, τοποθετεί τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε ένα άλλο επίπεδο, στρατηγικό αλλά και στρατιωτικό.

Η ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εξελιχθεί πλέον στο “στάτους” της Σούδας, αναδεικνύει την Ελλάδα -όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο- σε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε σχετικά, αναφερόμενος στην προσπάθεια του γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος βοηθά πολλαπλώς την Ελλάδα:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζεται, πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της Ελλάδας. Με λίγα λόγια να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη χώρα μας, ως της πλέον πιστής συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Ο γερουσιαστής, ως γνωστό, είναι ένας εκ των πλέον ισχυρών υποστηρικτών της Ελλάδας και για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-35. Αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση των F-35 στη χώρα μας.

Αν συμβεί αυτό, η αγορά θα μπορούσε να συμπεριλάβει και μερικά από τα μαχητικά που δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία, όταν η πλειοψηφία του Κογκρέσου αντιστάθηκε στην πώληση λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400. Λόγω αυτής της αγοράς η Τουρκία βρίσκεται κάτω από κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.

Στο νομοσχέδιο υπογραμμίζεται ότι η ναυτική συνεργασία της Αμερικής με την Ελλάδα στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια και των δύο χωρών.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πλέον ειδικό στρατηγικό σημείο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και θα συνεισφέρει και στην άμυνα της Ελλάδας. Δηλαδή, κατά τη γνώμη του αρθρογράφου, αλλάζουν άρδην τα πράγματα στην περιοχή.

Ο γερουσιαστής, ο οποίος είναι φίλος και του Ισραήλ, συμπεριλαμβάνει στο νομοσχέδιο τη συνεργασία της Ιερουσαλήμ με την Αθήνα, την Ουάσιγκτον και τη Λευκωσία.

Σημειώνεται η μορφή συνεργασίας 3+1 -και όταν ομιλούμε για 3+1 αναφερόμαστε στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η μορφή συνεργασίας, λοιπόν, υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Όπως είναι φανερό, η συνεργασία αφορά την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό το μήνα και τον επόμενο και μέχρι τον Ιανουάριο, αναμένεται να εμφανιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ η αμερικανική Exxon Mobil, η γαλλική TOTAL και η ιταλική ENI.

Η Τουρκία δεν θα ενοχλήσει τους Αμερικανούς στο οικόπεδο 10, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα εμφανιστούν τα πολεμικά της πλοία στο οικόπεδο 6, όπου θα ερευνούν η TOTAL και η ΕΝΙ.

Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού, και καλεί σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό. Ήταν καιρός…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: