22.11.21

Πάμε για κρίση; Οι Τούρκοι ετοιμάζουν δράση κατά Κύπρου και Exxon Mobil-Qatar Petroleum ενώ ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα

 

Έκτακτη σύσκεψη της ανωτάτης τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας δείχνει πιθανή ελληνοτουρκική κρίση από την κυπριακή ΑΟΖ-Θα τολμήσουν οι Τούρκοι να μπλοκάρουν τον αμερικανικό κολoσσό;

ΗΤουρκία ετοιμάζει σχεδόν σίγουρα να κινηθεί απειλητικά στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο ετοιμάζει εξόρυξη ο ενεργειακός κολοσσός EXXONMOBIL, σε μια πρωτόγνωρη στάση, ενώ ο Τούρκος υπουργός άμυνας βλέπει “φαντάσματα” και μιλά για δήθεν επιθετική Ελλάδα.  

Κατά την τηλεδιάσκεψη με παρουσία ολόκληρης της ανωτάτης τουρξκικής στρατιωτικής ηγεσίας, υπό την προεδρία του Τούρκου υπουργού άμυνας Χ.Ακάρ, με τη συμμετοχή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου,

Στρατηγού Yaşar Güler, του Διοικητή χερσαίων δυνάμεων Στρατηγού Musa Avsever, του Διοικητή των ναυτικών δυνάμεων Ναυάρχου Adnan Özbal, του Διοικητή της πολεμικής αεροπορίας Πτεράρχου Hasan Küçükakyüz και του Υφυπουργού Yunus Emre Karaosmanoğlu, αποφασίστηκε η στάση της χώρας σε Αιγαίο και κυρίως στην Κύπρο.

Εκεί ο Ακάρ επιτέθηκε κατά της Ελλάδος για μία ακόμη φορά.

“Ενώ ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα επιδίδεται σε προκλητικές, κλιμακούμενες και επιθετικές ρητορικές και ενέργειες. Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να δημιουργήσουν την αντίληψη ότι «η Ελλάδα είναι το θύμα, και η Τουρκία είναι ο επιτιθέμενος». Αλλά στην πραγματικότητα, η ιστορία και οι τρέχουσες εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο επιτιθέμενος είναι οι ίδιοι οι επεκτατικοί (Έλληνες)", τόνισε ο ίδιος σε μια όχι τυχαία δήλωση για τα επερχόμενα.

Την ίδια στιγμή στην ανακοίνωση της έκδοσης NAVTEX για την διενέργεια εξόρυξης στο τεμάχιο 10 από αμερικανικό κολοσσό, η Τουρκία ανακοίνωσε μέσω υπουργού της  ότι «θα απαντήσουμε»!

Επισημαίνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τήρησε ξανά μονόπλευρη στάση, ο Οκτάι είπε, «Δεν αρκεί που η Μεσόγειος αναφέρεται ως η θάλασσα της τραγωδίας λόγω των ανθρωπιστικών κρίσεων και των μεταναστευτικών προβλημάτων;

Τώρα η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει ξανά μονομερείς μελέτες υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ας μην ανησυχούν, δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους και θα συνεχίσουμε τις εργασίες γεώτρησης από εκεί που σταματήσαμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν.

Αυτός που αναζητά την περιπέτεια στην Ανατολική Μεσόγειο παίρνει την απάντηση », τόνισε ο ίδιος.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς εξέδωσε NAVTEX (Ανακοίνωση προς Ναυτιλλομένους) με σκοπό την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο πεδίο «Γλαύκος» στο  τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Petroleum.

Στην ομιλία του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 38ης επετείου της ΤΔΒΚ στις 15 Νοεμβρίου 2021, ο Αντιπρόεδρος Fuat Oktay ειες τονίσει ότι οι ενεργειακοί πόροι στην περιοχή αποτελούν ευκαιρία συνεργασίας για τις δύο πλευρές στο νησί.

Επισημαίνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τήρησε ξανά μονόπλευρη στάση, ο Οκτάι είπε, «Δεν αρκεί που η Μεσόγειος αναφέρεται ως θάλασσα τραγωδίας λόγω των ανθρωπιστικών κρίσεων και των μεταναστευτικών τοπίων; Τώρα η ελληνοκυπριακή Η πλευρά ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει ξανά μονομερείς μελέτες υδρογονανθράκων στην περιοχή. Μην ανησυχείτε, δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους». αυτός είπε.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει την οθωμανική τρέλα να αντιπαρατεθεί με τον αμερικανικό κολοσσό στην Κύπρο, προκαλώντας ακόμα και σοκ στην Ουάσιγκτον για την τουρκική στάση στο νησί, το ζήτημα είναι αν οι ΗΠΑ έχουν κατανοήσει την βαθιά μεταβολή που έχει συντελεστεί στην χώρα αυτή, και είναι έτοιμες για δράση εναντίον της;     

https://www.pentapostagma.gr/