10.11.21

ΑΝΑΦΟΡΑ CAMBRIAN PATROL 2021


 Κατεβαίνουμε από το βαν ,η ώρα είναι 03:45 ξημερώματα Δευτέρας 11 Οκτωβρίου 2021,μας πήρε 3 ώρες να προσέλθουμε στην assembly area ,στο χωριό Cwrt-y-Gollen της Ουαλιας, από το Τidworth, την έδρα των Ουσάρων της βασίλισσας, την host unit μας.Προσπαθουμε να ξεπιαστουμε από το ταξιδι .Την προηγουμένη ημέρα (Κυριακή 10-10-21) προσπαθήσαμε να κοιμηθουμε κατά την απογευματινή κατάκλιση αλλά πού να μας πιάσει υπνος ,22:00 εγερτήριο και 23:00 παραλαβή οπλισμού από το armory,24:00 φορτωθηκαμε και φύγαμε!

Ξεκινάμε λοιπόν ήδη άυπνοι αρκετές ώρες ,κακό αυτό,εκείνη την στιγμή δεν μας πειράζει , ανυπομονούμε να ριχτουμε στην μάχη ! Έρχεται προς το μέρος μας ένας Βρετανός με πλήρη εξάρτυση και όπλο , ανήκει στην μονάδα που οργάνωσε την άσκηση για το 2021 ,ένα τάγμα Fusiliers του UK Army . Είναι βαμμένος με χρώματα παραλλαγής και φέρει τον χακί μπερέ του τάγματος με το χαρακτηριστικο φτερο μπροστά .Ρωτάει’’ Who is the commander?’’. Έπειτα μας οδηγει σε μια σκηνη όπου βρίσκονται μεγάλα τραπέζια και μας λέει ότι έχουμε ένα τέταρτο να πλαστικοποιησουμε τους 2 χάρτες μας και να ζυγίσουμε τους φορτους μας .Χρησιμοποιούμε fablon που μας δίνει μαζί με φωσφοριζοντες μαρκαδόρους για να τονισουμε τα Eastings και τα Northings(τετμημένες και τεταγμένες),λειτουργούμε γρήγορα ,ομαδικά .Όσοι δεν ετοιμάζουν χάρτες βάφονται εναλλάξ, καλή εφαρμογή παραλλαγής ,κάλυψη κενών ,όχι μαυρο χρώμα,πίσω από τα αυτιά ,στον λαιμο.. . Είμαστε έτοιμοι! Κρίνω σκόπιμο να πω δυο λόγια ,μαζεύω την ομάδα :

¨Σήμερα είναι γιορτή ,200 χρόνια πέρασαν από τότε που κάποιοι πρόγονοι μας αποφάσισαν να δώσουν την ζωή τους για την ελευθερία μας .Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες ,θέλει κόπο ,πόνο ,αίμα,θυσία,αρετή και τόλμη η ελευθερία .Απαιτεί να κουβαλάς άρματα και να ξέρεις να τα χρησιμοποιήσεις ,θέλει να κοιμηθείς πολίτης και να ξυπνήσεις οπλίτης .

Εμείς δεν μπορούμε να ησυχάσουμε , θέλουμε τα ελληνικά όπλα να έχουν την τιμή που τους αρμόζει , θέλουμε να δείξουμε τι αξίζει ο Έλλην στρατιώτης , θέλουμε να τιμήσουμε τους προγόνους μας , θέλουμε να νιώσουμε έστω και λίγο ότι θα αξιζαμε ένα χτύπημα στον ώμο από τον Αρχιστράτηγο Κολοκοτρώνη ή ένα βλέμμα του ικανοποίησης !

Ήρθαμε λοιπόν εδώ με πολύ κόπο και έξοδα για να τιμήσουμε αυτούς που μας χάρισαν την ελευθερία ,το δικαίωμα να αποφασίζουμε αλλά και αυτούς που ενώ μπορούν να μην κάνουν τίποτα εντούτοις δαπανούν τον ελεύθερο χρόνο τους για να εκπαιδεύονται ώστε αν "ω μη γένοιτο" τους χρειαστεί η πατρίδα να ειναι σε θεση να την υπερασπιστούν .

Η Παναγία μας να μας δίνει την δύναμη που έδωσε στους αγωνιστές του ‘21 

Η ΤΑΝ H EΠΙ ΤΑΣ ¨

Ξαναμπαινουμε στα οχήματα ,αυτή την φορά φορώντας εξαρτύσεις και οπλισμό . Μεταβαινουμε σε κοντινό χώρο όπου μας κάνουν safety briefing και ξεκαθαρίζουν τι θα κάνουμε αν…τα do and donts. Πολλά τα θέματα: διέλευση από private land ,διέλευση από δρόμους ,διέλευση από ποτάμια,έκτακτες περιπτώσεις ,cold & heat injuries,μας χορηγούν μέχρι και εγχειρίδια….

Μεταβαίνουμε σε ανοιχτά συλο όπου πραγματοποιείται έλεγχος εξοπλισμου.Το έχουμε δουλέψει καλά αυτό. Όταν σου δίνουν kit list οι Βρετανοί πρεπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες τους αλλιως ….το λιγοτερο που διακινδυνεύεις είναι να χάσεις πόντους !

NBC suit, checked,Warm kit ,checked,Spare clothes ,checked,Day sack ,checked,Rations for 48 hrs , checked , 8 sleeping bags , 8 bivvy bags , Waterproofs (goretex suit) , checked Compass ,whistle , write in the rain notebook , eye & ear defenders , PRRs , 3 ltrs & 750ml canteen , binos x 2 , strobe light marker , torch w extra batteries , 2 digging tools , 2 hi vis vests(for road crossing) . Checked . Everything waterproofed , checked

Well done lads , good effort!

Μας χορηγούν 120 αβολιδωτα 5.56 ,δεν έχουμε χρονο ,γεμίστε τις γεμιστήρες γρήγορα. Επίσης μας δίνουν ένα rescue mat και μια blizzard blanket ενος κιλου το κάθε ένα ,πρέπει να τα έχουμε πάνω μας μέχρι τέλους. Την ίδια ώρα ο διαβιβαστης χορηγείται 2 SAT phones και εντολές.

Από εκεί μας παραλαμβάνει άλλος Βρετανός με πλήρη φόρτο και οπλισμό που φέρει ακόμα και NVG στο κράνος του…. μα γιατι; Τον ακολουθούμε ,μπαίνουμε στο δάσος ,απόλυτο σκοτάδι ,τα δάση αυτά είναι πλήρως σκεπασμενα από την βλάστηση που οργιάζει ,δεν βλέπεις τίποτα με" γυμνό "μάτι .Φτάνουμε σε μια σκηνή ‘’section commander stay here ,rest of the patrol with me ‘’ .Εκεί μου δίνουν FragO(fragmentation orders), αυτές αφορούν το επόμενο 24ωρο,αφου μου εξηγεί και του κάνω και μερικές ερωτήσεις με αφήνει να πάω στην περίπολο . Τσεκάρω αν όλα είναι καλά ,ελέγχω τα όρια της αμμοδοχου που έχουν αρχίσει ήδη να κατασκευάζουν , το έχουμε δουλέψει αρκετά ,όλοι γνωρίζουν τι να κάνουν ,άλλοι σχηματίζουν την κανναβο, άλλοι καθαρίζουν ,άλλοι φέρνουν χωμα….Ο χρόνος τρέχει,πρέπει 08:00 να εκδώσω τελική διαταγή και είναι 06:30, στρωνομαι στην δουλειά ,έχω ετοιμάσει διάφορα κομμάτια από την πατρίδα αλλά πρέπει να τα προσαρμόσω .Σταματάω συχνά για να επιβλεψω την πρόοδο της μεγάλης και μικρής αμμοδοχου, τα παιδιά κάνουν φοβερή δουλειά αλλά απαιτούνται έξτρα λεπτομέρειες ,τις επισημαίνω και συνεχίζω ,τελικά προλαβαίνουμε .

Αρχίζει η έκδοση διαταγής ,ο δεύτερος στην ιεραρχία αναφέρει την παράγραφο situation& ground ,συνεχίζω με την παράγραφο mission(2 φορες ),ιδέα ενέργειας κλπ κλπ.Ο Δ/βστης λεει το κομματι του,ο medic το ίδιο,ο υπεύθυνος ΡΒΧΠ το ίδιο,ο ναρκαλιευτης το ιδιο….Ολα καλά ,φάνηκε ότι δουλέψαμε αρκετά ,πάντα φυσικά υπάρχει χώρος για βελτίωση .Εκείνη την ώρα μας προσεγγίζουν στρατιωτικοί και ιδιώτες φωτογράφοι και αρχίζουν τα κλικ.

Εννιά παρά δέκα και έχουμε ολοκληρώσει ,’’καταστρεψτε το ground model’’,ξεκινάμε !

Μας οδηγούν σε ένα σημείο που είναι το starting point μας .Καλή δύναμη ! Κάνουμε το σταυρό μας .Αρχίζει η πρώτη ημέρα ,περίπου 30 χλμ μας περιμένουν, είμαστε έτοιμοι ,με προπορειες αδιάκοπες ,κάθε εβδομάδα από 2 τους τελευταίους δύο μήνες ,όλο το χρόνο δεν κάτσαμε ούτε στιγμη. Ο Μακεδονομάχος ήταν η τελευταία μας προασκηση όπου μας δώθηκε επιτέλους η ευκαιρία να δουλέψουμε και οι 8 μαζί , να δοκιμάσουμε τα 2 νέα μέλη(σύνολο "νεοεμφανιζομενων"3) που προέκυψαν από την απροθυμία των 2 παλαιών να εμβολιαστούν 2 μόλις μήνες πριν την άσκηση (χρειαζόταν 10 ημέρεςκαραντίνα στο UK αν ήσουν ανεμβολιαστος και μάλιστα με δικα σου εξοδα..). Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται τελευταία στιγμή .Όπως και να έχει ήμασταν εκεί και μάλιστα αποφασισμένοι !

Ξεκινάει η πρώτη ανηφόρα, μεγάλη κλίση ! Οκ θα τελειώσει που θα πάει, σκέφτομαι. Μετά από λίγο η 2η. Υπομονή ,ανεβαίνουμε συνέχεια,τι θα γινει ρε γαμωτο; Είμαστε φορτωμενοι με 45 κιλα(30 σακος,10 εξαρτηση,5 οπλο ,χονδρικά…μόνο 4 κιλά ήταν το ΡΒΧΠ κιτ πλήρες με respirator, overboots ,gloves, filter, trouser and jacket!). Τελικά η υψομετρική διαφορά της 1ης ημερας ηταν 1000 μετρα! Κάνει καλό καιρό που δεν μας βοηθάει ετσι όπως ανεβαίνουμε φορτωμενοι ,τσούζουν τα μάτια μας από την υπερβολική εφίδρωση. Ο,τι είναι! Θα το κανουμε . Περναμε από την γραφική Ουαλική countryside , πανέμορφη αλλά έχουμε τα προβλήματα μας . Αρχίζουμε και δυσκολευόμαστε , πίνουμε συνέχεια ηλεκτρολύτες , τζελάκια και τρώμε μπάρες ενέργειας , πάλι καλά που φροντίσαμε (2ic) γιατί χρειαζόμασταν μάξιμουμ ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε . Συναντάμε τους Λιθουανούς αναγνωριστές(SOF) ,ψηλά παιδιά ,γυμνασμένα, νεαρά ,δυσκολεύονται και αυτοί . Ένας από αυτούς μας λέει ‘’in Lithouania we don’t have that shit’’, αναφέρεται στο συνεχόμενο elevation φυσικα !

Φτάνουμε στο 1ο στεκ που ήταν και η αποστολή για την οποία εξέδωσαν λεπτομερή τελική διαταγή ,έπρεπε να συνενωθουμε με δυνάμεις της ATROPIA την οποία και βοηθούσαμε για να αποκρούσει τη επιθεση της ARIANA συνεπικουρούμενης από παραστρατιωτικους της SAPA(south Ariana peoples army).Συμφωνα με τον χάρτη πολύ κοντά μας υπήρχαν ναρκοπέδια. Mας υποδεικνύουν να περιμένουμε σε ένα μέρος ,ξαφνικά εκρήξεις ,εμφανίζεται ενας ελαφρά τραυματίας και μας ζητάει βοήθεια ,διστάζουμε ,είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε άντρες των υποτιθέμενων συμμάχων ,κατά την παραλαβή των FragO ρώτησα πώς θα αναγνωρίσουμε τους φίλιους και μου απάντησαν ότι οι φίλιοι φέρουν στολή ΜΤΡ αλλά τώρα βλέπω μια μίξη φαιοπράσινων και woodland camo ,γαμωτο! Όπως και να έχει πρέπει να προσεγγίσουμε το σημείο ,καθησυχάζουμε τον τραυματία ,ελέγχουμε αν φέρει οπλισμό για να του τον αποσπάσουμε , αντλούμε πληροφορίες για τις συνθήκες , με το που παίρνουμε την στροφή ξετυλίγεται η σκηνή , ένα τζιπ με 4 ατομα των συμμάχων έχοντας παρεκκλίνει από την πορεία του εισήλθε σε ναρκοθετημενη περιοχή , θεωρητικά ήταν και ναρκαλιευτές ,μπράβο ! Ένας άντρας βρίσκεται εγκλωβισμένος στην θέση του οδηγού και σφαδαζει , μια γυναίκα δίπλα του , ακόμα ένας άντραςκάτω από το όχημα φαίνεται αναίσθητος όπως και ακόμα μια γυναίκα (με στρατιωτική περιβολή άπαντες) μας καλούν σε βοήθεια . Βγάζουμε την συλλογή εντοπισμού ναρκών και σήμανσης διαδρόμου ενώ ασφαλίζουμε περιμετρικά ,εντοπίζουμε από την άλλη μεριά του δρόμου άλλες τρεις νάρκες . Προσοχή παιδιά ! Περιορίστε τις μετακινησεις σας, μείνετε χαμηλά ,φορέστε κράνη . Ένας άντρας έχει την ιδέα να προσεγγίσουμε το οχημα πατώντας στα ίχνη από τις ρόδες ! Ωραία ιδέα αρκεί να μείνουμε επάνω σε αυτά .Διπλα στο όχημα υπήρχε μεγάλη φωτιά ,δεν έχουμε πολύ χρόνο , πρέπει να ενεργήσουμε . Ήδη τους φωνάζουμε ότι ερχόμαστε ,να κάνουν υπομονή , να παράσχουν Α΄βοηθειες στον εαυτό τους μέχρι να τους προσεγγίσουμε (τοποθέτηση ισχαιμου αν υπάρχει) . Τελικά η γυναίκα εντός του οχήματος ήταν περιπατητική ,τη διαταξαμε να έρθει σε εμάς προσεκτικά , τον οδηγό τον απεγκλωβισαμε, είχε χάσει το χέρι του (πραγματικός ανάπηρος πολέμου).  Τοποθετήσαμε tourniquet για να σταματήσει η αιμορραγία , σέρνουμε τον αναίσθητο μακριά από την φωτιά ,πλησιάζουμε την γυναίκα , μας δηλώνει την κλινική της κατάσταση και ενεργούμε σύμφωνα με αυτήν . Κάρτες mistat ,9lines και μεσα σε όλα αυτά εντοπίζουμε και ένα UXO βλήμα πυροβολικού που εχρηζε ξεχωριστής αναφοράς ,σκαριφημα για την απενημερωση...Πολυ καλά ! Η ομαδα λειτουργησε ρολόι , η κούραση για λίγο δεν μας απασχολούσε .STOP STOP STOP,τέλος σεναριου. Ευχαριστούμε τους απεικονιστες και αποχωρούμε για το επόμενο .Κάνουμε μια στάση για φαγητό είχε πάει μεσημέρι προς απόγευμα και εμείς είμαστε όλη μέρα με μπάρες και τζελακια , έχουμε αρχίσει ήδη να αηδιάζουμε !

Εισερχόμαστε σε μια κοιλάδα με έντονο δάσος και φυσικά ανηφόρα . Ψάχνουμε να βρούμε έξοδο αριστερά από το ποτάμι για να προσεγγίσουμε ένα φράγμα που βρισκόταν το ΣΤΕΚ του water crossing. Η περιοχή στον χάρτη έδειχνε να είναι ναρκοθετημένη και έπρεπε να βρούμε έξοδο από την αριστερή κορυφογραμμή. Δυσκολα…. Στέλνω τους ανιχνευτές να βρουν την πιο πρόσφορη διαδρομή ενώ κινούμαστε δεξιά τους ,δεν μου αρέσει που έχουμε χωρίσει αλλά επικοινωνούμε μέσω PRR(personal role radio). Τελικά συνενωνόμαστε και αποφασίζουμε να μην ανέβουμε από την κορυφογραμμή που ήταν πολύ απαιτητικό καθώς δεν είχε ούτε καν μονοπάτι και θα κινουμασταν με μεγάλη δυσκολία σε έδαφος με πολλά φυτά και ψηλές ρίζες οι οποίες μετατοπίζονται όταν πατάς καλά επάνω τους ! Τα αδέρφια μας από την Κύπρο πήγαν από εκεί και το μετάνιωσαν(δεν έχουν ανάγκη είναι Κομμαντος) !

Κάνουμε μια στάση για να βάλουμε τα κατάλληλα ρούχα ώστε να πραγματοποιήσουμε την διάβαση υδάτινου κωλύματος που βρισκόταν μπροστά μας .Παθαίνω άσχημη υποθερμία και αρχίζω να χάνω την επαφή με το περιβάλλον. Ευτυχώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται έγκαιρα τι μου συμβαίνει και πέφτουν πάνω μου ,αρχίζουν να φυσάνε μέσα από το χιτώνιο μου και να με τρίβουν ,η κατάσταση μου δεν είναι καλή , μου φτιάχνουν ένα ζεστό ,αρχίζω να συνέρχομαι. Δόξα τω Θεώ !

Συνεχίζουμε την πορεία μας και φτάνουμε στο φράγμα. Τεραστιο ! Φτάνουμε στον ΣΤΕΚαρχο ο οποίος κατά την διάρκεια του safety briefing μας αναφέρει ότι επειδή νύχτωσε θα πρέπει να περάσουμε ένας ένας! Αιφνιδιασμός! Οι Β.Ο.ΕΝ. μας είναι να περάσουμε ανά τετράδες ,το έχουμε δουλέψει και είμαστε έτοιμοι για αυτό,το κάναμε σε πολύ μεγαλύτερο κώλυμα το 2019 ,01:00 το βράδυ και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα . Ενώνοντας τα σακίδια μας ανα τέσσερα τα μετατρέπαμε σε σχεδία πράγμα που μας βοηθουσε να κολυμπήσουμε γρήγορα και με ασφάλεια καθώς αν ένας ή και δύοάντρες δεν είχαν δυνάμεις τους τραβούσαν οι άλλοι 2. Είχαμε μεριμνήσει μαλιστα να υπάρχουν σε κάθε 4αδα 2 δυνατοί κολυμβητές…. Τέλος πάντων. Στο τέλος μας ρωτάει αν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας ,του αναφέρω ότι είχα περιστατικό έντονης υποθερμιας για να με έχουν στο νου ,ειδικά τώρα που θα ήμουν μόνος και με μεταφέρουν υποχρεωτικά στην σκηνή του γιατρού ο οποίος με εξετάζει , μου προτείνει να μην συνεχίσω και να μην εισέλθω στο νερό . Του λέω ότι θα συνεχίσουμε την άσκηση . Πληροφορούμαι μετά από λίγο ότι μας σταμάτησαν μετά την διέλευση3 αντρών καθώς όπως έμαθα αργότερα, οι τρεις πρώτοι που εισήλθαν διαδοχικά ,αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα με τα σακίδια τα οποία όταν δεν ήταν ενωμένα με τα υπόλοιπα στριφογυρνούσαν στο νερό λόγω της μη ισορροπημένης κατανομής βάρους ( είχαμε και κράνη εξωτερικά)με κίνδυνο να χαθουν τα όπλα που βρίσκονταν ασφαλισμενα μεν επάνω τους με carabiner, πλην όμως οι Βρετανοι ήθελαν να έχουν οπτική επαφή συνέχεια με αυτά γιατί στο παρελθόν είχαν χάσει πολλά (εμείς ποτέ δεν χάσαμε οτιδήποτε στα 5 cambrian στο νερό !). Μια μίξη αδικίας ,ατυχιας και αδυναμίας μας στέρησε πολύτιμους βαθμούς αφού εκεί χάσαμε την ελπίδα για χρυσό μετάλλιο( βασικά από εκεί το χασαμε καθως σε όλα τα αλλα αντικειμενα αριστευσαμε!) .

Στην απέναντι όχθη οι τρεις που εισήλθαν στο υγρό στοιχείο πάλευαν να κάνουν 15 μετρα για να φτάσουν σ' ένα μέρος και να αλλάξουν ,όλα ήταν βρεγμένα ,έδαφος, ρουχα ,σακίδια,όπλα,ένας χαμός . Τελικά ετοιμαζόμαστε (όλοι είχαμε φορέσει καταδυτικά μποτάκια για την διέλευση και έπρεπε να αλλάξουμε )και συνεχίζουμε την πορεία μας σε ένα τυπικό βουνό της Ουαλίας που είναι σαν βάλτος ! Ψάχνουμε απεγνωσμένα για κανά μονοπατακι καθώς αυτά που υπήρχαν στον χάρτη ήταν μακριά μας και επιπλεον θα μας ανάγκαζαν να κινηθούμε σε καποιες κατευθύνσεις που είχαν επισημανθεί ως ναρκοπεδια ! Διόπτρες ενίσχυσης αστρικού φωτός δεν διαθέταμε ( Όλες οι Βρετανικές περίπολοι διέθεταν για ΟΛΟΥΣ τους ασκούμενους PVS!)για να εντοπίσουμε έστω μικρές διαδρομές που χάραζαν στο εδαφος τα αμνοερίφια που βοσκούσαν ελεύθερα εκεί . Εκείνη την ώρα σχεδόν όλες οι περιπολοι της 4ης φάσης 'σπαγαν το κεφάλι τους πως θα βγουν από το βουνό . Παρατηρώ επάνω αριστερά μας φακούς κεφαλής (πάντα στο κόκκινο χρώμα)να ψάχνουν δεξιά αριστερά (όλο το βράδυ ..),μα καλά τι κάνουν ; Σύμφωνα με τον χάρτη εκεί υπάρχει ναρκοπέδιο !! Στέλνω τους ανιχνευτές να ψάξουν στην ΄΄μυτη ΄΄της λίμνης μήπως έχει μονοπάτι …..Τιποτα . Δεν υπήρχε περίπτωση να βγούμε από εκεί το βράδυ ,αν και ήταν ακόμα νωρίς .Παίρνω την πιο δύσκοληαπόφαση σε όλη την άσκηση, διατάζω να φτιάξουν shelter με τα tarpolin και τα poncho επάνω σε ένα φράχτη που ήταν το μόνο διαθέσιμο ψηλό σημείο . ΑΛΛΑΞΤΕ ,ΒΑΛΤΕ ΣΤΕΓΝΑ ,ΦΑΤΕ ΚΑΤΙ ΖΕΣΤΟ ΚΑΙ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ,ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ . Κάποιοι διαφώνησαν αλλά ήδη η περίπολος είχε δείξει ότι τελείωναν οι αντοχές της και δεν μπορούσα να το διακινδυνεύσω άλλο ,ουτως ή άλλως δεν βγαίναμε από εκεί με τίποτα χωρίς να βλέπουμε . Δεν είχα δύναμη ούτε τον κώλο μου να ξύσω ! Άλλαξα κακήν κακώς ,έφαγα ένα γευμα MRE χωρίς να το ζεστάνω και κοιμήθηκα όπως όλοι.

Με το πρώτο φως ξεκινάμε την πορεία μας αρχικά ανεβαίνουμε το βουνό για να μπορέσουμε να περάσουμε ένα χείμαρρο που ήταν εμπόδιο . Έπειτα κινηθήκαμε στην ισοϋψή. Βλέπουμε δεξιά από την πορεία μας το Bridleway που θέλουμε να φτάσουμε αλλά ακόμα δεν διακινδυνεύουμε να περάσουμε απέναντι γιατί δεν ξέρουμε το βάθος του ποταμού που φαίνεται ότι μας χωρίζει . Ο ανιχνευτής 2 διαφωνεί και το εκδηλώνει έντονα , ένα δίκαιο το είχε , δεν βρισκόμασταν ούτε καν σε μονοπάτι , αν παθαίναμε κάτι θα έπρεπε να κουβαλησουμε την απώλεια και εμείς δεν μπορούσαμε καν να ισορροπήσουμε στα τσαλιά ! Η απόφαση μου ήταν ξεκάθαρη ,συνεχίζουμε στην ισοϋψή που έδειχνε ότι θα μας έδινε την ευκαιρία παρακάτω να περάσουμε απέναντι . Μετά από λιγότερο από 1 χλμ βρήκαμε το κατάλληλο σημείο και με προσεκτικές κινήσεις ανεβήκαμε στον δρόμο ! Ουφ επιτέλους . Μιλάμε για ένα μέτρο πλάτος με κροκαλες και λάσπη ! "Πολυτέλεια !" σκεφτήκαμε και ήμασταν ευγνώμονες που δεν θα τυραννιομασταν άλλο σε εκείνο το βαλτοβουνι . Είχαμε φτάσει σε 800 μέτρα υψόμετρο ! Ακολουθεί μια κάθοδος που στην αρχή μας φάνηκε σαν κατι ευνοϊκό (την προηγουμένη μέρα μόνο άνοδο βρίσκαμε) αλλά σύντομα το μετανιώσαμε . Μιλαμε για πολύ απότομη κατωφέρεια που μας κατέστρεψε τα δάχτυλα των ποδιών με συνέπεια πολλοί να χάσουμε νύχια ! Κατά την κατάβαση βιώσαμε κάτι μοναδικό ,ετρεμαν τα πόδια μας ,οι προσαγωγοι μας ,οι τετρακεφαλοι μας ,δεν το έχω ξαναβιώσει! Φανταστείτε ότι έχω κάνει μόνο στα black mountains της Ουαλίας 300 xλμ(εννοείται με παρόμοιο φόρτο) και δεν το έχω ξαναπαθει!

Όπως και να έχει είχαμε κατέβει και λιγότερο από 2χλμ μας χώριζαν από το τελευταίο ΣΤΕΚ .Υπ'οψιν ότι μιλάμε για τα στεκ του 1ου 24ωρου που δεν είχαμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε εμπρόθεσμα ,αυτό που δεν γνωρίζαμε εκείνη την στιγμή ήταν ότι καμία ομάδα τελικά δεν κατάφερε να τερματίσει σύμφωνα με τους ζητούμενους από την διοργάνωση χρόνους στο pick up point που βρισκόταν 2 χλμ μετά από το τελευταίο στεκ του Taligrath hospital . Είχαμε αρχίσει να μας καταβάλουν φόβοι ότι θα μας σταματήσουν γιατί βγήκαμε εκτός χρόνου . Αυτό μας έκανε να νιώθουμε πολυ άσχημα και μας πίεζε ψυχολογικά , ντρεπόμασταν που δεν θα καταφέρναμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και στο επετειακό σημα με τον Κολοκοτρώνη που φέραμε στο δεξί μπράτσο στην απονομή (αισίως).

Στο νοσοκομείο του taligrath βρεθήκαμε με συμμάχους ΑTROPIANS που μας ζήτησαν την βοήθεια μας να πραγματοποιήσουμε αναγνώριση σε υπολείμματ βλήματος εκραγεν που είχε ανευρεθεί,μετά από βομβαρδισμό την προηγουμένη ημέρα ,με αποτέλεσμα να διακομισθουν με φουσκάλες στο σώμα και το κορμί τους 2 άντρες . Γρήγορα ντύθηκαν 3 άντρες και μετέβησαν για αναγνώριση με την καθοδήγηση του ΣΤΕΚαρχου . Εμείς συλλέγαμε πληροφορίες για οτιδήποτε υπήρχε γύρω μας: παρατημένος οπλισμός ,ποιότητα αυτού,,προέλευση του ,ηθικό αντρών κλπ για να χρησιμοποιηθούν στην απενημερωση αφού σε παρελθόντα Cambrian μας είχε ζητηθεί κάτι ανάλογο .Τελικά αριστεύσαμε και σε αυτό συνέπεια της φανταστικής δουλειάς που κάναμε τόσο στα θέματα διαδικασιών της ένδυσης όσο και (ειδικά )στο ξεντυμα (5 decon stages) αλλά και την συμπλήρωση εγγράφων σύμφωνα με τα Βρετανικά matt που μα στέρησαν το χρυσό τα 2 προηγούμενα Cambrian !

Ικανοποιημένοι αφενός γιατί δεν μας σταμάτησαν αφετέρου δε γιατί τα πήγαμε άριστα ,ακόμα μια φορά, οδευαμε στο πολυπόθητο pick up point !

Τα τελευταία 2 χλμ περάσαμε μέσα από ένα πανέμορφο χωριό ικανοποιημένοι από τους εαυτούς μας αφού 3 ώρες πριν βρισκόμασταν ακόμα στο βουνό προσπαθώντας να βρούμε δρόμο !

Στο PUP υπήρχαν φορτηγά τα οποία μας μετέφεραν σε άλλο σημείο για την συνέχεια των επιχειρήσεων .Να αναφέρω εδώ ότι τα φορτηγά αυτά ήταν ειδικά διασκευασμένα για μεταφορά πεζικού ,οι θέσεις τους ηταν στην μέση ώστε να βλέπεις προς τα έξω ενώ κινούνται ,οι 2 ομάδες που μετέφερε βρισκόταν πλάτη πλάτη σε ειδικές θέσεις με μεταλλική μπάρα ασφαλείας και οπλοβαστό ατομικά ,τα δε πλαϊνά σηκωνόταν για να έχεις ορατότητα αλλά όχι η σκεπή που παρέμενε για να σε προστατεύει από την βροχή…. Απλά πράγματα για μεταφορά μαχητών και όχι αιγοπροβάτων και ονίων!

Μετά από μισή ώρα δρόμου αφιχθήκαμε αισίως στο LUP (lying up position). Εκει μας έδωσαν νέα FragO (2η ημερα ) σύμφωνα με την οποία μεταπίπταμε σε fighting order(δλδ από περίπολο αναγνώρισης πλέον γινόμασταν περιπολος μάχης ) λειτουργώντας ως spearhead για τις επιθετικές επιχειρήσεις της 4ης ταξιαρχιας του 1ου σώματος στρατού του Η.Β.! Σημειωτέον ότι αν φτάναμε το προηγουμενο βράδυ εκεί θα μας άφηναν να ξεκουραστούμε μερικές ώρες όμως εμείς φτάσαμε ετεροχρονισμένα .Με χαρά διαπιστώσαμε ότι όσες περίπολοι όντως έφτασαν το βράδυ στο σημείο (αργά εννοείται και εκτός χρόνου) ήταν όλες τόσο "διαλυμενες" από την νυχτερινή υπερπροσπάθεια που δεν έφυγαν στον χρόνο που τους υποδείχθηκε αλλά έμειναν πολλές περισσότερεςώρες στο σημείο προκειμένου να ξεκουραστούν . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τους φτάσουμε και να είμαστε πιο ξεκούραστοι από αυτούς !

Αλλάξαμε εσώρουχα και κάλτσες ,φτιάξαμε ζεστό φαγητό , τοποθετησαμε τα απαραίτητα στο σακιδιακι (που συμφωνα με το kit lst κουβαλουσαμε )και ξεφορτωθηκαμε επιτέλους το bergen ,την στολή ΡΒΧΠ και άλλα που τόσο πολύ μας είχαν κουράσει την 1η ημέρα . Το κακό ήταν ότι είχε πάει μεσημέρι αλλά όπως είπα και πριν σχεδόν όλες οι περιπολοι είχαν το ίδιο πρόβλημα οπότε…

1η αποστολή να αναγνωρίσουμε θέσεις του εχθρου. Αυτή βρισκόταν 4,5 χλμ μακριά. ΠΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ !

Στο σημείο φερθηκαμε υποδειγματικά προσεγγίζοντας από το δάσος και όχι από δρόμο την Θ.Π. ανακαλύπτοντας μάλιστα 2 ομάδες ,η μία ήταν Ουκρανοί special forces και η 2η βρετανική περιπολος .Και στις 2 περιπτώσεις προσεγγισαμε και αιφνιδιασαμε τις περιπόλους για να δούμε τι ακριβώς συνέβαινε καθώς δεν μας είχαν ενημερώσει για πιθανή παρουσία φιλίων δυνάμεων και φοβόμασταν ότι ήταν μέσα στο σενάριο . Όπως και να έχει επανδρώσαμε την Θ.Π. που μας είχαν διατάξει αλλά και μια δεύτερη που μας είχαν δώσει ως εναλλακτική σε περίπτωση που δεν είχαμε καλό πεδίοπαρατήρησης από την πρώτη. Αυτό μας έδωσε πολλούς πόντους καθώς από την πρώτη τελικά δεν διακρίνονταν ένα φουσκωτό άρμα decoy που υπήρχε στο σημείο ! Αφού συλλέξαμε τις ανάλογες πληροφορίες αναχωρήσαμε μετά από 1 ώρα και κάτι .Το θετικό ήταν ότι κάναμε επιτόπου πολύ δουλειά συμπληρώνοντας μεγάλο μέρος της αναφοράς αναγνωρίσεως σχεδιάζοντας το πανοραμικό και το point of view.

Είχαμε μπροστά μας 10 χλμ πορείας για να φτάσουμε στο περιβόητο Cilleni village ένα μέρος σχεδιασμένο για FIBUA (fightihg in build up areas)και όχι μόνο . Μπήκαμε σε ένα γνώριμο από προηγούμενες φορές δάσος και φτάσαμε με ένα καλό ρυθμό στο σημείο . Εδω να αναφέρω ότι παραδοσιακά ,τις προηγούμενες φορές, περί ώρα 22:00 την δεύτερη ημέρα αρχίσαμε να παραπαίουμε και να νυστάζουμε εκτός από αυτή την φορά συνέπεια της ξεκούρασης που της προηγούμενης νύχτας ! Ακόμα μια επαλήθευση της απόφασης …

Φτάνουμε στο Cilleni ,συναντάμε πολλές ομάδες να φεύγουν αλλά και να έρχονται .

Μας δίνουν πληροφορίες για πιθανή εχθρική παρουσία πέριξ του χωριού ,φοράμε κράνη και ετοιμαζόμαστε ,εκρήξεις ,καπνογόνα ,γρήγορη κίνηση ακολουθώντας άντρες τις οργανωτικής έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα κλίμα πολεμικό .Φτάνουμε σε ένα κτίριο και ετοιμαζόμαστε για βίαιη είσοδο , μας προλαβαίνει ο αξιολογητης και δεν ρίχνουμε την Κ/Λ που μας έχουν χορηγήσει .ΜΠΕΙΤΕ ΜΕΣΑ. Εκεί χωρίζουν την ομάδα , έξι πηγαίνουν για αναγνώριση οπλικών συστημάτων ,εγώ με τον διαβιβαστη πάμε για αίτηση πυρών Π/Β .Βρίσκομαι μπροστά στον γνώριμο πλέον προτζεκτορα/ προσομοιωτή. Μου εξηγούν την χρήση του. Βγάζω πυξίδα πυροβολικού ,υποδεκάμετρο καπ .Εντοπίζω το στόχο, 2 τεθωρακισμένα οχήματα ,τροχοφόρα. Εξαγω τα δεδομένα ,no danger close,κανονισμός .Πέφτει το 1ο βλήμα ,το βλέπω ,διόρθωση :Δεξιά 200 fire for effect .On target,target destroyed!Τέλεια!

Μαζευόμαστε με τους υπόλοιπους που έχουν και αυτοί τελειώσει με ένα άριστο πακέτο αναγνώρισης ,κάναμε καλή δουλειά ,ο ΄΄θειος΄΄ τους απογείωσε σε αυτό το αντικείμενο. Με κάλυψη καπνογόνων αποχωρουμε από το χωριό . Μεταβαίνουμε στην τελευταία αποστολή μας, άλλα 5 χλμ. Πάμε παιδιά! Με αυτά καλύπτουμε 20 χλμ της 2ης ημέρας αλλά ήδη έχουμε κάνει και άλλα 7 που ΄΄χρωστουσαμε΄΄.

Ενδιάμεσα δίνουμε ακόμα μια φορά από τις πολλές ,στον ασύρματο , ότι διερχομαστε από συγκεκριμένο σημείο ,αυτή την φορά η λέξη είναι Waterlooo ,την προηγούμενη ήταν somme...Μας τσεκαρουν έτσι αν διατηρούμε situational awareness και αν είμαστε στο σωστό δρόμο !Οι διαβιβάσεις ήταν από μόνες τους ένα αντικείμενο που μαλιστα αξιολογούμασταν συνέχεια .

Φτάνουμε σε μια φάρμα ,εκεί βρίσκουμε πάνοπλους συμμάχους Βρετανούς .Ο υπεύθυνος αξιωματικός μου εξηγεί το τακτικό σενάριο: 2 άντρες του εχθρού έχουν καταλάβει μια φάρμα 500 μέτρα μακριά, σκοπός τους είναι να την κρατήσουν μεχρι να έρθει η υπόλοιπη διμοιρία τους και να την χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για future ops ,πρέπει να κινηθούμε γρήγορα ,μου δείχνει μια αεροφωτογραφία ,ζητάω έξτρα πληροφορίες, πόση ώρα πριν είδαμε ότι ήταν 2 ,τι όπλα έχουν ,που βρίσκονται, ποιοί είναι οι τομείς βολής τους, τι άλλο έχω στην διάθεση μου, έχω drone, πολυβολα, φωτιστικα; Μου απαντάει ότι έχουν ΔΝΟ και ΑΚ ,ο ένας βρίσκεται σε μια θέση μάχης και ο άλλος περιπολεί πέριξ, έχω στην διάθεση μου ένα GPMG(FN MAG)και illums(φωτιστικά)! Ωραία ! Θα τα χρησιμοποιήσω για να αχρηστεύσω τις διόπτρες νυκτός του εχθρού . Διαθέταμε 2 πολιτικές θερμικές διόπτρες pulsar που προσαρμόσαμε στα κράνη μας αλλά ήταν δύσχρηστες για κίνηση παρότι είχαν εξαιρετική παρατήρηση όταν τις κρατούσαμε στο χέρι. Σε 10 λεπτά αρχίζω QBOs , βγάζω την QAOS slate card ως βοήθημα αλλά είμαι έτοιμος , έχω δουλέψει πολύ ,όλη η ομάδα σε κάθε ευκαιρία ασκούνταν στις γρήγορες διαταγές μάχης ,ημέρα και νύχτα ,είμαστε άριστοι πεζικαριοι ,ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε για ακόμη μια φορά. Όσοι θεωρείτε ότι είναι κάτι απλό να διεξάγεις επίθεση πεζικού μετά από 50 χλμ πορείας απλά δεν το έχετε κάνει !

ΑΡΧΙΖΩ ,μαζευτείτε γύρω μου και σιγουρευτείτε ότι βλέπετε τα σχεδιαγράμματα μου , είμαστε εδώ ,ο εχθρός βρίσκεται εκεί ,η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε είναι αυτή ….ΕΔΑΦΟΣ , ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ , ΙΔΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ , ΕΚΤΕΛΕΣΗ , ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ , ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ…… Xαρη εσύ θα πάς με το στοιχείο πολυβόλου για να έχω επαφή άμεση όταν χρειαστώ υποστήριξη μέσω του ασυρμάτου σου ,αν δεν λειτουργήσει θα σφυρίξω μια φορά( FOX whistle) που σημαίνει αρξατε πυρ ,3 σφυρίγματα σημαίνουν παυσατε πυρ ,μετά από αυτό θα ακολουθήσει η επίθεση μας από άλλη κατεύθυνση από αυτή που μας υποστηρίζετε (90 μοίρες γωνία). Θέλω να δω στην επίθεση την πιο εξοργισμένη φάτσα σας.

Θέλω επικοινωνία ,μεταφορά πληροφορίας, αναπτύξτε dump pouch ,απορίες; Εσυ Κώστα τι θα κάνεις όταν...; Πρόδρομε μέχρι εκεί πώς κινούμαστε ; Τοποθετήστε ξιφολόγχες, εφ' οπλου λόγχη ! Έτοιμοι πάμε !

Ο Βρετανός που μας οδηγεί μέχρι το ορισθεν σημείο πάει γρήγορα , μετά βίας ακολουθούμε ,τα πόδια μας πλέον είναι χάλια ,στα λεπτά που κάτσαμε για να πούμε την διαταγή ήδη δεν μπορούμε να τα πατήσουμε .Φτάνουμε στο ορισθεν σημείο ,παραμένουμε καλυμμένοι ,πριν μαζευτούμε όλοι ο εχθρός μας εντοπίζει και αρχίζει να μας πυροβολεί, ανταποδίδουμε, διατάζω να αρχίσει πυρ το πολυβόλο, αρχίζουν να πέφτουν φωτιστικά ,ταυτόχρονα ένας άντρας που είχα διατάξει να κάνει εγγύς βάση πυρός αρχίζει να ρίχνει πυρά καλύψεως δίνοντας μας την ευκαιρία να προωθηθούμε στα πλάγια του εχθρου όπως ήταν το σχέδιο. Πετάμε 2 καπνογόνα για screening ,το δικό μου σκάει ,το άλλο όχι. Anyway. Bρισκομαστε ήδη στην attack line,σφυρίζω τρεις φορές το πολυβόλο σταματάει να ρίχνει ,OΛΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΟΛΟ ΕΦΟΔΟΣ, κινούμαστε σε μια γραμμή, φάλαγγα κατά μέτωπο και βάλουμε! ,ΑΕΡΑΑΑ,ΕΦΟΔΟΟΣ,πολεμικές ιαχές σκίζουν την νυχτα πιο βίαια από ότι οι πυροβολισμοί ,κινούμαστε γρήγορα,μεθοδικά,αποφασιστικά ενώ βάλουμε,κάποιοι ενεργούν αλλαγή γεμιστήρα ,άλλοι τους καλύπτουν. Ένας εχθρός πέφτει ενώ πλησιάζουμε ,κινούμαστε γρήγορα προς την φάρμα ,ο δεύτερος εχθρός παραδίνετε. Τον καλώ να πετάξει το όπλο του αργά αργά,να γυρίσει πλάτη και να πλέξει τα χέρια του πίσω από το κεφάλι του, κάνω μακροσκοπικό έλεγχο, έλα πίσω σε μένα αργά αργά ,ένας άντρας με καλύπτει σε γωνία 90 μοιρών, φτάνει σε μένα ,τον ελέγχω σωματικα με συγκεκριμένοτρόπο μη δίνοντας του περιθώριο ,στερώντας του πλήρως την ελευθερία κινήσεων. Βρίσκω χάρτη στην τσέπη του τζάκετ! Τον μεταφέρουμε σχηματίζοντας ρόμβο γύρω του ,αφού ψάξαμε το κτίριο ,σε άλλο χώρο ώστε να συμπληρώσουμε τα απαραίτητα έγγραφα .Αρχίζω με την κάρτα αιχμαλώτου (CPERS),έπειτα γράφουμε στην σακουλα που θα τον συνοδεύσει τα υπάρχοντα του ,στοιχεία δικά μας και δικά του, συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες συνελήφθη. Την ίδια ώρα ο διαβιβαστης με ρωτάει ΄΄περιπολαρχα συντεταγμένες ΄΄,θέλει να συντάξει αναφορά επαφής(SALTA report, strength, activity, location…).O αξιολογητης μας σταματάει,well done gentlemen!

Τέλος σεναρίου, έλεγχος υλικών και συνεχίζουμε,10 χλμ μας χωρίζουν από το τερματισμό! 10 όμως δύσκολα χλμ ,ήδη έχουμε κάνει 50 περίπου ,τα πόδια μας έχουν γεμίσει φουσκάλες, κάθε βήμα είναι μαρτυριο .Έχει πάει 04:30(Τεταρτη 13/10/21) .13:00 είναι η απονομή ….δεν θα προλάβουμε να φάμε πρωινό και το έχουμε τόση ανάγκη …. ίσα που θα προλάβουμε να κάνουμε ένα ντουζ και να αλλάξουμε!

Ο ρυθμός μας είναι γρήγορος ,δεν το περιμέναμε ,πηγαίνουμε με 4 χλμ την ώρα, οι ανιχνευτές πλοηγουν την ομάδα άριστα, εγώ μόνο τσεκάρω. Συναντάμε την ομάδα των Gurkhas που τελικά πήραν το μοναδικό χρυσό στην 4η φάση και ένα από τα 4 συνολικά(όταν γραφόταν το άρθρο δεν είχα συνολική εικόνα ,το μόνο που έμαθα από επίσημες πηγές είναι ότι οι ομάδες ήταν 96 λόγω κοβιντ ,τα χρυσά ήταν κάτω από 5 και η αποτυχία ήταν της τάξεως του 30%).Μαθαίνουμε ότι οι πρωτοι που τερμάτισαν έχουν διαφορά 3 περίπου ώρες από εμάς ,καλά είμαστε !

Φτάνουμε στο endex ,επιτέλους .Μόλις ξημέρωσε. Μας βάζουν σε μια αποθήκη και μας δίνουν patrol report ,έχουμε μια ώρα να την συμπληρώσουμε .Αφορά το CTR που διεξάγαμε  την αρχή της 2ης ημέρας. Έχουμε κάνει πολύ από την απαιτούμενη δουλειά επι τόπου ,ευτυχώς ο ανιχνευτής 2 επέμενε για αυτό όταν έπρεπε! Η ομάδα λειτουργεί ακόμα, ευτυχώς ,άλλοι γράφουν, κάποιοι αλλάζουν ,κάποιοι βράζουν καφέ με τις εστίες esbit και τις παστίλιες στερεού καυσίμου! Σε μια ώρα παραδίδουμε την αναφορά και εισερχόμαστε σε ειδικό χώρο για απενημερωση.

Κατά την απενημερωση νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια ,είναι το 5ο μου Cambrian και το 1ο που δεν χρειάζεται να μιλήσω ,οι άντρες βγάζουν τα μπλοκάκια τους όπου έχουν σημειώσει τα πάντα, ό,τι ρωτούσε ο αξιολογητης ήταν σε θέση να το απαντήσουν ,τόσο συγκεντρωμένοι ήταν! Εντυπωσιάζεται ,λίγες περίπολοι δεν είναι one man show και σίγουρα η Ελληνική δείχνει γιατί οι πρόγονοι μας κατάφεραν να αποτινάξουν τον ζυγό 200 χρονια πριν .Οι Έλληνες οργανωμένοι ,ενωμένοι και αποφασισμένοι είναι ανίκητοι!

Τελειώνουμε την απενημερωση ,η ομάδα βγαίνει έξω. Εμένα με κραταει ,μου ζητάει προτάσεις βασισμένες στην εμπειρία μου. Μου δίνει το δικαίωμα να εκφράσω ένσταση σχετικά με το απαράδεκτο να περάσουμε υποχρεωτικά ένας ένας το water crossing. Τέλος ζητάει να μεταφέρω τα συγχαρητήρια μου στην περίπολο DELTA ONE ZERO BRAVO(κωδικός άσκησης)!

Είμαι συγκινημένος!

Εξερχομενος αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχουν οχήματα για να μας μεταφέρουν, ο ανιχνευτής 1 μου λέει ότι του έχουν εξηγήσει που πρέπει να πάμε ,το σημείο είναι σε ένα λόφο 2,5 χλμ μακριά ….. ήμαρτον! Άντε τελευταία είναι ,ανεβαίνουμε με φόρα. Από μακριά βλέπουμε τον ΘΕΙΟ(mission manager) και τον Χρήστο να μας περιμένουν με αγωνία, θέλουν να μάθουν τι έγινε. Φτάνουμε στο σημείο. Η συγκίνηση μας δεν περιγράφεται. Ασκουμαστε από την Κυριακη και έχει πάει Τετάρτη 10:00. Παραδίδουμε αβολιδωτα ,κροτου λαμψης, δορυφορικα και ό,τι άλλο μας είχαν χορηγήσει και αποχωρουμε, πρέπει να προλάβουμε την απονομή. Φτάνουμε στο SENTA μαζί με την Βρετανική περίπολο του Nelson ,δεν έχει δωμάτια για εμάς, πρέπει να μείνουμε σε σκηνή λόγω covid. Κάνουμε μπάνιο και αλλάζουμε ,τα πόδια μας είναι χαλια …Περιμένουμε σε σκηνές γιατι 2 ομάδες δεν έχουν τερματίσει ακόμα και τις περιμένουν για να αρχίσει η τελετή.

Εισερχόμαστε στην αίθουσα των τιμών. Αντικρίζουμε την γαλανόλευκη ,εμείς την βάλαμε εκεί 10 χρόνια και 5 cambrian πριν. Αποστολή εξετελέσθη ,δεν με νοιάζει αν πάρουμε μετάλλιο ,μου αρκεί που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ,δεν μπορούσα να συμφιλιωθώμε την ιδέα ότι θα εγκαταλείπαμε ΕΜΕΙΣ, όχι μετα από τόσο κόπο ,τόση ενέργεια ,τόση προσπάθεια, τόσες δυσκολίες με τον κωλοκορωνοιο…

Ξεκινάει η τελετή, ο Διοικητής της 160 Ουαλικης ταξιαρχίας εισέρχεται στην αίθουσα συνοδεία του κυβερνήτη της Ουαλίας, θα μας επιδώσει ο ίδιος τα certificate of merit ,μεγάλη τιμή!

HELLENIC ARMED FORCES RESERVES ,GREECE ,σηκωνόμαστε και καθόμαστε προσοχή,ARE AWARDED,αγωνία ….SILVER MEDAL ,δεν πιστεύω στα αυτιά μου ,τα καταφέραμε και πάλι! Δοξα τω Θεω ! Ο κυβερνήτης της Ουαλίας μας δίνει τα μετάλλια έναν προς έναν ,πόσες φορές έγινε αυτό από ξένους επίσημους ,μέχρι και τον αρχηγό που ήρθε με Ε/Π και πόσες δεν έγινε από δικούς μας… (το 2019 μονο μου τηλεφώνησε ο ΥΦΕΘΑ κος Στεφανης και μου έδωσε συγχαρητήρια). Πριν συνεχίσει την τελετή ο Επιλοχιας του Συντάγματος ο Brigadier General Andrew Dawes τον διακόπτει και κάνει μια σύντομη αναφορά στην Περίπολο μας ,την ηλικία και τις 5 φορές που έχουμε συμμετάσχει! SIR WE ARE HONOURED !

Αντιπρόεδρος Μητροπολιτικής Λ.ΕΦ.Ε.Δ.

Commander Delta One Zero Bravo ."ΑΡΜΑΤΟΛΟΊ"!

Κρίνω σκόπιμο να ευχαριστήσω για την χρηματική δωρεά  (ανταποκρινόμενοι στο διαδικτυακό κάλεσμα προς ενίσχυση της αποστολής που έκανε ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Λ.ΕΦ.Ε.Δ.) .
Παρακαλώ αφιερώστε ένα λεπτό να διαβάσετε αυτούς που μας βοήθησαν και στηρίξτε τους κάτωθι, αξίζουν , ευχαριστώ!
 Αν και γνωρίζω ότι δεν επιθυμείτε να μνημονευτείτε:Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε Φλώρινα (αγορά κάμερας νυχτερινής λήψης!)- Δ/νων σύμβουλος Παυλίδης Χρήστος και Βαλίνα Ρόζα,Κωνσταντίνος Χαρ. Ρόζας,ΜΕΤΑΛΕΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟΣ, ΝΕΜΕΣΙΣ
FOCUS FM Ραδιοφωνικός σταθμός Θεσσαλονίκη ,ΚΟΥΤΣΙΟΣ BUS  Αθήνα, ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Ειδικές Μεταφορές και Γερανοί Γιαννιτσά,YAMAHA ΜΕΡΕΜΕΤΣΑΚΗΣ Θεσσαλονίκη, ΦΟΥΛΙΔΗΣ ΓΕΏΡΓΙΟΣ Επιγραφές ,ΤΟΥΤΣΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ Βιομηχανια, BIOAGROS Βιολογικά προΐόντα / Κρύα Βρύση - Πέλλας,ΠΑΣΧΑΛΗΣ Γερανοί / Πτολεμαΐδα,ΚΑΤΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ και ΗΛΙΑΣ Μεταφορική Εταιρεία / Πτολεμαΐδα,ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΙΣΑΑΚ Οικοδομικές Επιχειρήσεις / Πτολεμαΐδα ,ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - ΚΩΣΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ επιχ. ΕΥΡΗΚΑ / Πτολεμαΐδα,ΖΕΓΓΙΝΗΣ Ετικετοποιία / Θεσσαλονίκη,ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Οικοδομικές Επιχειρήσεις / Θεσσαλονίκη,ΧΑΡΑΒΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Είδη επιβίωσης εκτάκτων αναγκών / Θεσσαλονίκη COSMOTRUCK Ανταλλακτικά Φορτηγών / Πτολεμαΐδα,ΜΗΤΑΚΙΔΗΣ - ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΓΛΟΥ ΟΕ Συνεργείο φορτηγών / Γιαννιτσά, STConsultants Security & Training / Θεσσαλονίκη  
SMOTRUCK ΠΕΤΡΟΥ Χ. ΚΑΙ Β. ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ techorama,
Εταιρεία καλτσών X CODE Θεσσαλονίκη(μας βοήθησαν και σε προηγούμενες αποστολές )
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓ.
 ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ &
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ
ΖΕΜΠΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΤΑΜΠΑΚΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΩ
ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΚΑΛΑΘΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΑΛΙΑΡΑΣ , ΞΑΝΘΌΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗ , ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΗΦΌΡΟ, ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΚΩΣΤΑ ,ΠΕΛΤΕΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ,ΤΖΩΤΖΟΣ,ΜΑΚΡΗΣ.
Και φυσικά την εταιρεία PENTAGON που μας έχει στηρίξει ΚΑΙ τις 5 φορές που συμμετείχαμε στην ανωτέρω άσκηση από το 2011!
Συγχωρέστε μας αν ξεχάσαμε κάποιον .
Ειλικρινά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μας βοηθήσετε αφού συνέχεια είχαμε έξοδα που δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε εκτός όσων  μεθοδικά εδώ και χρόνια ξοδεύαμε για την εκπαίδευση- προετοιμασία μας .Θα αναφέρω μόνο δύο-τρεις περιπτώσεις της τελευταίας πραγματικά στιγμής  όπου χρειάστηκε 1)Να βγάλουμε διαβατήρια καθώς από 04 Οκτώβρη απαιτούνταν για το ταξίδι μας στην Βρετανία,2)Να αγοράσουμε τεστ για όλους( 28λιρες επί 10)για να εισέλθουμε στο ΗΝ.Β.και 3)Τρία έξτρα 20κιλα σακίδια (ως βάρος ταξιδίου)γιατί είχαμε υπερφορτωμένα σακίδια (αποσκευές)κόστους 300€! (ήδη είχαμε αγοράσει 10 και δεν μας έφτασαν!).Τα χρήματα που δώσατε μας "έλυσαν "πραγματικά τα χέρια !
Ευχαριστούμε βαθιά μέσα από την καρδιά μας !