21.11.21

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: Ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τα πρακτικά του Δείπνου, τίναξε στο αέρα τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά

FILE PHOTO: Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προβαίνει σε δηλώσεις στα ΜΜΕ στο Crans Montana της Ελβετίας, Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας άναψε κόκκινο στο παρά ένα – Έντονες αντιπαραθέσεις, εκνευρισμός και διπλωματικά τερτίπια

Η κατοχική Τουρκία απαιτούσε να εξασφαλίσει τις αξιώσεις της στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες τα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Αυτό προκύπτει ευθέως από τα απόρρητα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, για το Δείπνο, στο Κραν Μοντάνα, το καλοκαίρι του 2017. Το Δείπνο, που ήταν η κορύφωση των διμερών συναντήσεων του Γ.Γ. με τους εμπλεκόμενους, έγινε το βράδυ της 6ης Ιουλίου και ο κ. Γκουτέρες έφερε όλους τους πρωταγωνιστές στο ίδιο τραπέζι.

Ο «Φιλελεύθερος» και η Hellas Journal δημοσιεύουν σήμερα το πλήρες κείμενο των πρακτικών εκείνης σύναξης, που σηματοδότησε και το τέλος της Διάσκεψης.

Εκείνο, που τελείωσε τη συνάντηση και αποτελείωσε και την πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού ήταν η τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν του ζητήθηκε και μάλιστα γραπτώς από Ελλάδα και Κύπρο,  να τοποθετηθεί για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως «στην πρώτη του πρόταση η Συνθήκη Εγγυήσεων και η Συνθήκη Συμμαχίας θα ίσχυαν κατά αναλογία (mutatis mutandis).

Εισηγήθηκε στην συνέχεια ότι αυτές μπορούν να επανεξεταστούν- ίσως σε 15 χρόνια- όταν οι Τουρκοκυπριακές απαιτήσεις θα εκπληρώνονταν και ο μηχανισμός εφαρμογής θα ήταν στη θέση του. Χωρίς να δούμε ικανοποιητική εφαρμογή της λύσης πώς θα αναμένει κάποιος η Τουρκία να αποκηρύξει τα δικαιώματά της;».

Με την τοποθέτηση αυτή, αποκαλύφθηκε η πραγματική θέση της Άγκυρας, που μέχρι εκείνη τη στιγμή κρυβόταν πίσω από την «εποικοδομητική ασάφεια» και την προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες να κρατήσει τη διαδικασία ζωντανή, παρουσιάζοντας την Τουρκία «ευέλικτη».

Μετά από αυτή την τοποθέτηση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας, σύμφωνα με τα πρακτικά του ΟΗΕ, είπε ότι «προφανώς έγινε παρεξήγηση από μέρους του. Η εκτίμηση του ήταν πως δεν υπάρχει ρεαλιστική εύκαιρα για μια συμφωνία και πως ήταν πιθανότερα  καλύτερο να κλείσει την Διάσκεψη , λέγοντας ότι τα απαραίτητα στοιχεία της λύσης δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν».

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΤΙΣ 11.15 Π.Μ. (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ)