17.11.21

Ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας ζητά συγγνώμη από Κούρδους και Έλληνες

 

Σάββας Καλεντερίδης: Το κράτος μαφία και ο Γκάντι της Τουρκίας! Ο επόμενος πρόεδρος ζητά συγγνώμη από Κούρδους και Έλληνες

«Το καράβι δείχνει να μπάζει νερά», ήταν το αρχικό σχόλιο του γεωπολιτικού αναλυτής, ο οποίος χαρακτήρισε αυταρχικό ηγέτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Έφτιαξε ένας κράτος μαφία», τόνισε και στήριξε επιχειρηματολογικά τη θέση του στο γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του βγήκαν από τις φυλακές πολλοί μαφιόζοι, ενώ έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη συνάντηση του κυβερνητικού εταίρου και Γκρίζου Λύκου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί με το αφεντικό της τουρκικής μαφίας, Κουρσάτ Γιλμάζ.

Παράλληλα έριξε φως στο προφίλ του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ο οποίος προέρχεται από μία περιοχή με Κούρδους, η οποία υπέστη γενοκτονία από τον Μουσταφά Κεμάλ.

Ο λόγος για το Ντερσίμ, το οποίο μετονομάστηκε σε Tunceli, πήρε δηλαδή το όνομα της επιχείρησης που ονορχηστρώθηκε από τον Κεμάλ, το οποίο σημαίνει «Σιδηρά Χειρ», όπου συμμετείχε η θετή κόρη του, Σαμπίχα Γκιουκσέν.

Ο αναλυτής χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ρεπουμπλικανικού κόμματος ως «Γκάντι» της Τουρκίας, λόγω της προσωπικότητάς του και της φυσιογνωμικής ομοιότητάς του με τον Ινδό πολιτικό, στοχαστή και επαναστάτη.

Αποκάλυψε δε τη δήλωση του Κιλιντσντάρογλου, με την οποία δεσμεύτηκε, όταν εκλεγεί πρόεδρος να ζητήσει συγγνώμη από τους Κούρδους για το Ντερσίμ και τους Έλληνες για τα Σεπτεμβριανά.

Η Σιδηρά Χείρα πάντως δείχνει τη σκληρότητα και τη βαρβαρότητα του τουρκικού κράτους.

Παρά τις δεσμεύσεις του Κιλιντσντάρογλου, ο πρώην πράκτορας των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, σημείωσε, ότι τον τελευταίο καιρό στον λόγο του διακατέχεται από ακροδεξιές τάσεις, όμοιες με της Μεράλ Ακσενέρ.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ΖΟΟΜ στις 16 Νοεμβρίου 2021.