12.10.21

Είναι πολλά τα λεφτά Τζο...! Ο Ερντογάν ρίχνει στο τραπέζι 6 δις δολάρια για αμερικανικά F-16-Ψάχνει αντίπαλον δέος στα ελληνικά Rafale

 

Αποκαλύψεις από το Bloomberg για την επικείμενη συνάντηση Ερντογάν- Μπάιντεν στη Ρώμη στα τέλη αυτού του μήνα

Ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας υποτίθεται πως διακατέχονται από ένταση, το Bloomberg, ένα από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, ετοίμασε μια περιεκτική αναφορά με τίτλο «Ο Ερντογάν αναμένει να συζητήσει τη συμφωνία όπλων 6 δισ. Δολαρίων στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα ζητήσει από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην επόμενη παγκόσμια σύνοδο να επιτρέψει στην Άγκυρα να αγοράσει δεκάδες αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ερντογάν σχεδιάζει να εμποδίσει την Ουάσινγκτον να εμποδίσει μεγάλες συμφωνίες όπλων λόγω της αγοράς ρωσικού συστήματος αεράμυνας από την Τουρκία.


Αναφέρεται ακόμη ότι η Τουρκία υπέβαλε επίσημη αίτηση για την αγορά 40 νέων F-16 στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Bloomberg δήλωσαν ότι αυτή η συμφωνία αξίζει 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αυτοί οι αξιωματούχοι είπαν, "Είναι δύσκολο να λάβουμε έγκριση από το Κογκρέσο, αφού αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία και η Τουρκία δεν άλλαξε στάση".

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει αυτό το ζήτημα στον Μπάιντεν στη Σύνοδο της G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη της Ιταλίας, στο τέλος αυτού του μήνα. Ωστόσο, το Bloomberg υπογράμμισε ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη λεπτομέρειες και ημερομηνία συνάντησης μεταξύ των δύο μερών.

Ενώ είχε δηλωθεί ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο Μπάιντεν θα ικανοποιηθεί με αυτήν την απαίτηση για όπλα, ένας αξιωματούχος με στενή γνώση του θέματος είπε: «Ο στόχος της Τουρκίας είναι να εγγυηθεί αεροσκάφη συμβατά με το ΝΑΤΟ».

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει δήλωση στο Bloomberg για το θέμα αυτό.

Επίσης και το το Reuters επιβεβαιώνει πως η Τουρκία ζήτησε “από τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin”. Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της μετά την πτώση της αγοράς αεροσκαφών F-35. Η εντολή πρέπει να εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ καθώς και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ που μπορεί να μπλοκάρει συμφωνίες.

"Ως θέμα πολιτικής, το τμήμα δεν επιβεβαιώνει ή σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές αμυντικών συστημάτων, έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο", δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

https://www.pentapostagma.gr/