24.9.21

“Φωτιά” στα μπατζάκια του Ερντογάν λόγω άρνησης Μπάιντεν, φωτιά και στη Μεσόγειο για το φυσικό αέριο: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 Μπορεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, να μην θέλησε να συναντήσει τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, αλλά οι στενοί συνεργάτες του διαβουλεύονται με τους Τούρκους ομολόγους τους για όλα τα θέματα, αλλά και με μία περίεργη επιμονή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφού έκανε, λοιπόν, τον καλό και τον …φιλοαμερικάνο, πριν πάει στη Νέα Υόρκη και στη διάρκεια της επίσκεψής του στη μεγαλούπολη, όταν έφυγε άπρακτος εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στον κ. Μπάιντεν (ΕΔΩ).

Η οργή του εναντίον του Αμερικανού Προέδρου αφορά προφανώς την άρνηση της Αμερικής να αποδεχθεί τα αιτήματα του Ερντογάν που έχουν σχέση με το Αφγανιστάν, τη Μεσόγειο, τη Λιβύη και άλλες περιοχές όπου η Τουρκία δείχνει παραβατική δραστηριότητα.

Μετά τον υπουργό Άντονι Μπλινκεν, που συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακολούθησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, που δέχθηκε να συνομιλήσει με τον Ιμπραίμ Καλίν, τον πιο στενό συνεργάτη του προέδρου της Τουρκίας.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Η ατζέντα ήταν μεγάλη όπως είδαμε στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αλλά θα σταθούμε στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι ο κ. Σάλιβαν μίλησε για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή, σε αντίθεση με τον Καλίν, που επαναλαμβάνει όλα όσα κατά καιρούς υποστηρίζει ο Ερντογάν:

Ότι λίγο-πολύ η Μεσόγειος είναι δική του και χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν πρόκειται να …παραχωρήσει τίποτα.

Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν αναγκαστικά με τους Τούρκους και συνεργάζονται στενά με τους άλλους παίκτες της περιοχής, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Όμως, την ίδια στιγμή δεν θα ήθελαν να αποκλειστεί εντελώς η Τουρκία από τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου. Βεβαίως, να μην ξεχνάμε -και κυρίως οι Αμερικανοί- ότι η Τουρκία δεν έχει φυσικό αέριο, ούτε πετρέλαιο.

Πληροφορηθήκαμε ότι και ο Τσαβούσογλου και ο Καλίν εξέφρασαν παράπονα για τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης του Ερντογάν με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Βεβαίως, η συνάντηση αυτή όπως και η άλλη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ήταν στη φαντασία του κ. Ερντογάν.

Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, είχαν πρόθεση να ζητήσουν ή να προτείνουν συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν. Το νέο σίριαλ με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας και τους Αμερικανούς, μόλις τώρα αρχίζει…

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τα ενεργειακά πήραν φωτιά στη Νέα Υόρκη, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, και όλο αυτό το σκηνικό εκνευρίζει την κατοχική Τουρκία, η οποία -ως συνήθως- τα έχει βάλει με όλους.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του, θα έχουν συνάντηση με στελέχη της ExxonMobil. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή και αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των συνομιλιών των δύο πλευρών.

Από τις συζητήσεις θα εξαρτηθεί και η συνέχεια του ενεργειακού προγράμματος σε ότι αφορά τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό. Η Τουρκία στο μεταξύ είναι έτοιμη, ανάλογα με την απόφαση της ExxonMobil να δράσει ανάλογα.

Το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου.  Πρώτο πιάτο στο τραπέζι θα είναι η Τουρκία για πολλούς λόγους. Ο Ερντογάν προσπαθεί να σπάσει αυτή τη συμμαχία, που θα ενισχυθεί και με τη Γαλλία. Άρα αναμένουμε ότι σύντομα θα γίνει τετραμερής. Διευθετούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας -στα λόγια προς το παρόν- δίνει γη και ύδωρ στον στρατηγό αλ Σίσι. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε έργα όχι λόγια. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, είπε στον κ. Δένδια και στον κ. Χριστοδουλίδη ότι δεν πρέπει να ανησυχούν διότι το Κάιρο δεν πρόκειται να σπάσει ποτέ αυτή τη συμμαχία.

Χθες το βράδυ, έγινε ένα πολύ ενδιαφέρον δείπνο. Συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αυστρίας. Η συζήτηση πάλι περιλάμβανε την Τουρκία και τα θέματα της ενέργειας.

Ανάλογες συνομιλίες γίνονται και με το Ισραήλ. Όσο η επιστήμη νικά την πανδημία, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε την επάνοδο στην προηγούμενη κατάσταση…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: