23.9.21

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Τα εθνικά θέματα και το επενδυτικό «σαφάρι»




 Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Με μπαράζ διπλωματικών επαφών στη Νέα Υόρκη - όπου πραγματοποιείται η 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ -  απαντά η Αθήνα στο σκηνικό έντασης που το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα. Με μία πολυεπίπεδη ατζέντα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κύκλο συναντήσεων, με τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα θα υπάρξει και μία σειρά επαφών με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με την κυβέρνηση να τονίζει τα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης για να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας στην οικονομία. 

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω της αυξανόμενης παραβατικότητας από τη γείτονα χώρα. Τα …ήρεμα νερά στο Αιγαίο αποτελούν παρελθόν  και η Άγκυρα  έχει επιστρέψει στο δρόμο των προκλήσεων, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή με «πρόσχημα» το τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο έφτασε στο σημείο να παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι στο «παζλ», καθώς είχε προηγηθεί ένα μπαράζ προκλητικών ενεργειών. Τη Δευτέρα σημειώθηκαν  επανειλλημένες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν υπάρξει περιστατικά παράνομης αλιείας από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.

Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη  θα κάνει ειδική αναφορά στα ζητήματα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα που θα εκπέμψει είναι πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή περνούν μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά θα κυριαρχήσουν σήμερα στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες. Να σημειωθεί πως χθες με τον κύριο Γκουτέρες συναντήθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα η ελληνική πλευρά κοιτά και  προς την ευρύτερη «γειτονιά». Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι  σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς η  Άγκυρα επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.  Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες τα φώτα είναι στραμμένα στη Λιβύη, καθώς μια σειρά γεγονότων αναζωπυρώνουν την πολιτική  ένταση (σημειώνεται πως η χώρα θα πρέπει με βάση το σχεδιασμό να οδηγηθεί σε εκλογές στο τέλος του έτους).

Παράλληλα σήμερα  ο υπουργός Εξωτερικων Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας θα έχει και ένα τετ α τετ με τον Αιγύπτιο υπουργό Σάμεχ Σούκρι. Η συνάντηση αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς η Τουρκία θέλει να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας στην Αίγυπτο και να αποσυμφορήσει την ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Ωστόσο παράλληλα με τα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει ένα σημαντικό μέρος της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη σε συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές. Για παράδειγμα  θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Microsoft Μπ. Σμιθ, καθώς «τρέχει» ήδη η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Αττική και το πρότζεκτ της χορηγίας της ψηφιακής ξενάγησης στην αρχαία Ολυμπία.

Το μήνυμα που στέλνει στην επενδυτική κοινότητα ο Κ. Μητσοτάκης  - όπως φάνηκε και στην πρόσφατη παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας- είναι πως η χώρα έχει μπει σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με σταθερή δημοσιονομική κατάσταση. Να σημειωθεί πως χθες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al-Falih. Μάλιστα συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης της ήδη δυναμικά αναπτυσσόμενης συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων.


https://www.naftemporiki.gr/