9.9.21

Χώρα υπό ''πολιορκία'': Έφτασαν οι πρώτοι Αφγανοί στην Ελλάδα


 
Απίστευτες καταστάσεις

Φτάνουν οι πρώτοι Αφγανοί στην Ελλάδα που αποτελεί τον πρώτο τους ευρωπαϊκό σταθμό και ενίοτε τον τελευταίο!

Το βράδυ της Τετάρτης (8/9) πέντε Αφγανοί που είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί αρχικά στο Δομοκό, κυκλοφορούσαν στο ΚΤΕΛ των Υπεραστικών Λεωφορείων στην οδό Ταϋγέτου στη Λαμία.

Οι συγκεκριμένοι Αφγανοί, που εντοπίστηκαν να κινούνται στο 32ο χλμ Λαμίας - Λάρισας στο ύψος του Δομοκού, όπου τους εγκατάλειψε πιθανότατα κάποιος διακινητής και τους δόθηκε η διορία 10 ημερών να επιστρέψουν οικιοθελώς «για λόγους κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς», όπως αναφέρεται, στην πατρίδα τους ή στη χώρα από την οποία μπήκαν. Τώρα πως θα επιστρέψει κάποιος οικειοθελώς από τη χώρα που «δραπέτευσε» είναι απορίας άξιo, όπως αναφέρει το lamiareport.

Στα ΚΤΕΛ, βρέθηκε ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας του Δήμου Λαμιέων, Παναγιώτης Στασινός με τις επικεφαλής της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου για τη διενέργεια αρχικά τεστ covid που βγήκαν όλα αρνητικά. Κατά δήλωσή τους, οι τέσσερις (4) εκ των πέντε (5) είναι ανήλικοι, 16 με 18 ετών που είχαν φύγει από το ίδιο χωριό του Αφγανιστάν και τα δύο μάλιστα ήταν αδέρφια.

Τους δόθηκε φαγητό αλλά και οδηγίες για να φτάσουν στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με το χαρτί θα έχουν προσωρινή διαμονή. Για 9 ακόμη ημέρες θα μπορούν να κινούνται οπουδήποτε πλην των νομών Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων και των νήσων Κέρκυρας, Λέσβου, Σάμου, Χίου και Ρόδου, για προφανείς λόγους. 

Frontex: Ετοιμαζόμαστε για μαζική εισροή Αφγανών στην Ευρώπη 

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για μια εισροή Αφγανών αιτούντων άσυλο, είτε οι άνθρωποι φύγουν μαζικά για να γλιτώσουν από τη νέα διακυβέρνηση των Ταλιμπάν είτε όχι, εκτιμά ο επικεφαλής της Frontex, σημειώνοντας ότι εκατομμύρια ζουν ήδη εκτοπισμένοι σε γειτονικές χώρες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο γενικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, είπε ότι η υπηρεσία ετοιμάζεται για ένα πιθανό κύμα, τόσο μέσω των παραδοσιακών οδών, όσο και μέσω νέων, όπως είναι η Λευκορωσία, την οποία οι Βρυξέλλες κατηγορούν ότι στέλνει παράτυπους μετανάστες στα σύνορά της με την ΕΕ.

Η Frontex παρακολουθεί τις εξελίξεις εντός του Αφγανιστάν αλλά και στις κοινότητες των Αφγανών σε γειτονικές χώρες, πρόσθεσε, αναφέροντας το Ιράν, το Πακιστάν, την Τουρκία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν. «Αναμένουμε ότι, αναλόγως του τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν, ασφαλώς άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Αλλά αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί πρώτο είναι ότι οι αφγανικές κοινότητες στο εξωτερικό ίσως προσπαθήσουν να μετακινηθούν στην ΕΕ», είπε.

https://www.pentapostagma.gr/