31.8.21

Ρωσικά πολεμικά θα ελλιμενίζονται σε αιγυπτιακά λιμάνια-Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Μόσχας-Καΐρου-Η Ελλάδα;

Αν παραχωρούσαμε "διευκολύνσεις" στα Αντικύθηρα ή στη Γαύδο, στους Ρώσους, τι θα γινόταν;
Θα γκρίνιαζαν οι Αμερικανοί, θα απειλούσαν και τελικά θα ηρεμούσαν, αφού ήδη τους έχουμε
δώσει ...τα πάντα! Οι τούρκοι γιατί πάντα είναι πιο έξυπνοι; Γιατί κήρυξαν τον πόλεμο στους
Γερμανούς, στο Β΄Παγκ. πόλεμο, σχεδόν ΜΕΤΑ τη λήξη του πολέμου; Ως πότε εμείς θα είμαστε τα "καλά παιδιά" (κορόϊδα);
Είναι απορίας άξιο πως εμείς με τόσες "έμπειρες".. κληρονομικές και πατρογονικές κυβερνήσεις  να μη μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι, προσποιούμενοι διεθνώς  τις όρνιθες (όχι του Αριστοφάνη) αλλά του,,,Μιμίκου;
Ξυπνήστε ΡΕ!  ΕΛΛΗΝΕΣ Είστε. Βγάλτε κανένα Στρατηγό  (εα)  να κυβερνήσει. Αφήστε τα
οικογενειοκρατικά κόμματα και τις..."Φίρμες" ! Άν και όταν έλθει η ώρα δεν θα πολεμήσουν ούτε αυτοί ούτε τα παιδιά τους (που συνήθως ευρίσκονται εις την αλλοδαπή) Οι στρατηγοί εε και εα θα κληθούν να οδηγήσουν το στρατό μας στη νίκη.
Juan


 Η Αίγυπτος έχει κεραίες και συλλαμβάνει τους νέους συσχετισμούς υπέρ του Ρώσο-Κινεζικού μπλοκ στην ευρύτερη περιοχή μας και τον κόσμο καθώς και τη δραματική αποχώρηση των ΗΠΑ. Μόνο η Ελλάδα αγκιστρώνεται όλο και πιο σφικτά στον υπό απόδραση αμερικανικό άξονα, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια την απόλυτη παράδοση της στην βουλιμία της Τουρκίας και την δορυφοροποίηση απέναντι της.

Τους Ρώσους φέρνει ακόμα πιο βαθιά στην Α.Μεσόγειο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι

Μέσα σε ένα περιβάλλον περίπλοκο και άκρως επικίνδυνο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι αφού έδωσε το πράσινο φως έστειλε τον υπουργό άμυνας για την υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμαντ Ζάκι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σόιγκου υπέγραψαν πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, με την οποία πιθανότατα θα δούμε ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια σε αιγυπτιακές ναυτικές βάσεις, ειδικά μετά την αρνητική στάση των Ισπανών σε ρωσικό πολεμικό πλοίο πρόσφατα.

Η συμφωνία υπογράφηκε στη Μόσχα όπου ο Ζάκι παρακολούθησε την έβδομη συνεδρίαση της Μεικτής Στρατιωτικής Επιτροπής των δύο χωρών.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή. Αντιμετώπισαν επίσης αρκετά θέματα κοινής σημασίας που σχετίζονται με τη στρατιωτική συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνικής εμπειριών.

Ο Σοιγκού επεσήμανε την επιθυμία της χώρας του να ενισχύσει τη συνεργασία με την Αίγυπτο, καθώς είναι μια κομβική χώρα και ένας σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή.

Η Αίγυπτος και η Ρωσία έχουν αναπτύξει τη σχέση τους από τότε που ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι ηγήθηκε πραξικοπήματος  κατά του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Αυτό είχε κυρίως αντίκτυπο σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία. Στην πορεία, η Μόσχα έχει γίνει σημαντικός προμηθευτής όπλων για την Αίγυπτο, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Το Κάιρο σύμφωνα με αμυντικούς ειδικούς διαβλέπει πολλαπλούς  κινδύνους στην Λιβύη από την Τουρκία και τις συμμαχίες της και επιχειρεί να φέρει τους Ρώσους στην ίδια περιοχή, για ευνόητους λόγους.

Τουρκία και Ρωσία ευρίσκονται αμφότερες στο λιβυκό έδαφος, έχοντας όμως διαφορετικά συμφέροντα, με την Μόσχα να συγκλίνει σαφώς προς την Αίγυπτο.

Η Ρωσία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Στρατηγού Khalifa Haftar μαζί με τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), οι οποίοι υποστήριξαν επίσης την επίθεση του Haftar στην πρωτεύουσα Τρίπολη το 2019.

Επίσης η ρωσική μισθοφορική εταιρεία  Wagner Group  έχει κάνει πιο έντονη την παρουσία της στη Λιβύη, όπου η Ρωσία συμμετείχε ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο και σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησε την Wagner ως ”αντιπρόσωπό” της στην περιοχή.

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι από το 2017, υπήρχε στα σκαριά μια συμφωνία με την Αίγυπτο, αυτή τη φορά για χρήση των αεροπορικών βάσεων και του εναέριου χώρου της χώρας μέχρι να κατασκευαστεί η μόνιμη ρωσική βάση.

Ο σχεδιασμός περιελάμβανε και ρωσικά μαχητικά, βομβαρδιστικά, μεταγωγικά και AWACS.

Πολύ επικίνδυνα θα είναι πλέον τα πράγματα για το ΝΑΤΟ με την επιχειρούμενη από την Μόσχα “αλυσίδα” αεροπορικών και ναυτικών βάσεων” που πάει να δημιουργήσει η Ρωσία σε Λιβύη-Αίγυπτο-Συρία-Σουδάν.

Αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, η Μόσχα θα μπορούσε να ελέγχει με τους «πυραύλους της» μια τεράστια περιοχή από την Κριμαία έως τον Βόσπορο, και από την Αίγυπτο έως το Σουέζ, καλύπτοντας φυσικά ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

https://iskra.gr/