18.8.21

Μ.Πομπέο: «Ο Τ.Μπάιντεν παράτησε το Αφγανιστάν για την κλιματική αλλαγή» - Ο Κ.Μητσοτάκης ακούει;



Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για την ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τονίζοντας πως ασχολείται με την κλιματική αλλαγή και όχι με τις διεθνείς εξελίξεις. 

Κριτική την οποία θα πρέπει να ακούει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος «διαφημίζει» διαρκώς την «πράσινη ανάπτυξη», ενώ έχει κατηγορήσει την κλιματική για τις φωτιές που έκαψαν την Ελλάδα. Όλο αυτό... την ώρα που εκατομμύρια Αφγανοί ετοιμάζονται να μπουν στη χώρα μας. 

Ο Πομπέο εμφανίστηκε στο Fox News Sunday και στον παρουσιαστή Κρις Ουάλας, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην αποχώρησή της από το Αφγανιστάν, αγνόησε θέματα εξωτερικής πολιτικής για να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η κριτική φυλετική θεωρία.

«Η αδύναμη αμερικανική ηγεσία βλάπτει πάντα την αμερικανική ασφάλεια. Αυτό είναι λοιπόν στο πλαίσιο της κυβέρνησης Μπάιντεν που ουσιαστικά εγκατέλειψε την παγκόσμια σκηνή υπέρ της κλιματικής αλλαγής. Έχουν επικεντρωθεί στην κριτική φυλετική θεωρία ενώ η πρεσβεία κινδυνεύει. Αυτό δεν συνέβη στα τέσσερα χρόνια μας. Νομίζω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν εξέδωσε το Σάββατο 14 Αυγούστου ανακοίνωση κατηγορώντας τη συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ με τους Ταλιμπάν το 2020, λέγοντας ότι «άφησε τους Ταλιμπάν στην πιο ισχυρή στρατιωτική θέση από το 2001». Ο Πομπέο μάλιστα ήταν εκείνος που επέβλεψε τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, που κατέληξαν σε συμφωνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Πομπέο υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν ήταν υπό έλεγχο όταν μειώθηκαν τα στρατεύματα πέρυσι, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τραμπ ήταν ακόμη στην εξουσία. «Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δεν συνέβη στη βάρδια μας», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο.

https://www.pronews.gr/