4.8.21

Στην Εύβοια μεταφέρθηκε η μάχη με τις φλόγες


 

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα. Πριν από λίγο με μήνυμα από το 112 ζητήθηκε από όσους βρίσκονται στους οικισμούς Ροβιές και Παλαιοχώρι να απομακρυνθούν προς την Αιδηψό. Πλέον 12 οικισμοί έχουν εκκενωθεί ή εκκενώνονται αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για τους οικισμούς Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Πολύ δύσκολες ώρες ζουν τις τελευταίες στιγμές οι κάτοικοι στις Ροβιές, καθώς οι αρχές καλούν τους κατοίκους και τους τουρίστες να συγκεντρωθούν όλοι στην παραλία. Ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία. Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και το δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι πυροσβέστες κυνηγούν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στις Ροβιές περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έχουν πλησιάσει. Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο στις Ροβιές δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας για τα σπίτια οργανώνοντας με αυτό τον τρόπο την άμυνα των πυροσβεστών απέναντι στις φλόγες.  

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας Ευβοίας και βρίσκεται σε εξέλιξη με 95 πυροσβέστες και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 αεροσκάφη να επιχειρούν στην κατάσβεσή της. Επίσης, συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου Αργύρης Λιάσκος τόνισε πως έχουν καεί τουλάχιστον 150 σπίτια. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» και ότι «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη».

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι φλόγες που έχουν ύψος 30 και 40 μέτρα μέσα στην πευκόφυτη περιοχή έχουν κυκλώσει το μοναστήρι. Μας πνίγουν οι καπνοί πλέον. Είναι εφιαλτικές οι εικόνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αεροπλάνο για να κάνει ρίψεις νερού», σημειώνει ο ηγούμενος της μονής.

Το συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς είναι από τα πλέον επικίνδυνα καθώς κινείται απειλητικά και προς το μοναστήρι αλλά και στην περιοχή Δρυμώνας που έχει εκκενωθεί. Οι πυροσβέστες με μεγάλα οχήματα έχουν στήσει μία ζώνη άμυνας γύρω από το μοναστήρι και προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά.

Την ίδια στιγμή χτύπησαν πάλι οι καμπάνες στο χωριό Κουρκουλοί, που είχε εκκενωθεί από χθες, καθώς οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν δημιούργησαν ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που κινείται απειλητικά στην ευρύτερη περιοχή έτσι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και για το χωριό.

Στην περιοχή επιχειρούν το ρωσικό αεροσκάφος Β-200 όπως επίσης ένα ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη τύπου PZL ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από αεροσκάφη τύπου Καναντέρ.

Εξάλλου μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και το μετώπιο στο Καλαμούδι μετά τις αναζωπυρώσεις που υπήρξαν, και απειλεί και το χωριό.

«Η κατάσταση διαμορφώνεται με το πλέον εφιαλτικό σενάριο. Δύο κύρια μέτωπα ανεξέλεγκτα πλέον και πολλά μικρότερα αλλά και πλήρη αδυναμία να αντιδράσουμε και από τον αέρα αλλά και με τις επίγειες δυνάμεις. Οι τεράστιες φλόγες απειλούν τα πάντα», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Βουρδάνος που μαζί με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, βρίσκονται στον Δρυμώνα και στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ προσπαθώντας και να πείσουν τους μοναχούς να απομακρυνθούν, αλλά και να συντονίσουν τις τελευταίες προσπάθειες για να σωθεί το ιστορικό μοναστήρι.