1.8.21

Κατασκοπευτικό θρίλερ με εμπλοκή ΜΙΤ: "Σχέδιο διάλυσης της Τουρκίας από Σ. Αραβία- Κρίσεις θα βυθίσουν την χώρα και τον Ερντογάν"


 

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Για σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας που αποσκοπεί στην πλήρη διάλυση της Τουρκίας κάνουν λόγο Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι με στενές σχέσεις με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Επικαλούνται έγγραφο που απέκτησαν- άγνωστο πως- και έχει τίτλο «Το στρατηγικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για την διάλυση της Τουρκίας».

Πρόκειται, όπως λένε, για εμπιστευτικό έγγραφο των ΗΑΕ που περιγράφει σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης Ερντογάν σε όλα τα μέτωπα.

Οι Τούρκοι συνδέουν το σχέδιο αυτό με την υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι. Τονίζουν πως οι σαουδάραβες πιστεύουν πως υπήρχε σχέδιο Ερντογάν για “την αμαύρωση της φήμης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και προσωπικά του πρίγκηπα μέσω εκτεταμένης προπαγάνδας”.

«Στρατηγικό σχέδιο» της Σαουδικής Αραβίας για διάλυση της Τουρκίας

Το σχέδιο περιγράφεται λεπτομερώς σε μια εμπιστευτική έκθεση που ετοιμάστηκε από τον σύμμαχο του βασιλείου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόκειται για μια έκθεση πληροφοριών που γράφτηκε από το Emirates Policy Center, ένα think tank με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Εμιράτου και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Με τίτλο «Μηνιαία έκθεση για τη Σαουδική Αραβία, τεύχος 24, Μάιος 2019», η έκθεση είναι περιορισμένης κυκλοφορίας και προορίζεται για την κορυφαία ηγεσία του Εμιράτου. Δεν εμφανίζεται στον ιστότοπο του think tank. Αντίγραφο έχει αποκτήσει-άγνωστο πως- το Middle East Eye.

Αποκαλύπτει ότι το Ριάντ ξεκίνησε να εφαρμόζει το σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής κυβέρνησης τον Μάιο.

«Πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα δυνατά εργαλεία για να πιεστεί η κυβέρνηση του Ερντογάν, να αποδυναμωθεί και να απασχοληθεί με εσωτερικά θέματα με την ελπίδα ότι θα ανατραπεί από την αντιπολίτευση.

Αν δεν πετύχει αυτό, στόχος είναι να απασχοληθεί η τουρκική κυβέρνηση με την αντιμετώπιση αλλεπάλληλων κρίσεων ώστε ο Ερντογάν να ωθηθεί στο μοιραίο λάθος τα οποία θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα μέσα ενημέρωσης».

«Το βασίλειο θα αρχίσει να στοχεύει την τουρκική οικονομία και να πιέζει προς τον σταδιακό τερματισμό των επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία, τη σταδιακή μείωση των Σαουδάραβων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία, δημιουργώντας παράλληλα εναλλακτικούς προορισμούς για αυτούς, τη μείωση των εισαγωγών τουρκικών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία και -το πιο σημαντικό- την μη εμπλοκή της Τουρκία-ως περιφερειακής δύναμης- στα ισλαμικά θέματα», αναφέρεται στην έκθεση.

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή – Τί περιλαμβάνει

Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα, οι τουρκικές αρχές διαπίστωσαν πως το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας είχε τεθεί σε εφαρμογή:

  1. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εμπόδισαν 80 τουρκικά φορτηγά που μετέφεραν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και χημικά να εισέλθουν στο βασίλειο μέσω του λιμένα Ντούμπα.
  2. Τριακόσια εμπορευματοκιβώτια που μετέφεραν φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία είχαν επίσης κρατηθεί στο λιμάνι της Τζέντα, σύμφωνα με έναν Τούρκο αξιωματούχο που μίλησε στο MEE υπό τον όρο της ανωνυμίας.
  3. Ο αριθμός των Σαουδάραβων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία μειώθηκε κατά 15 % (από 276.000 σε 234.000) τους πρώτους έξι μήνες του 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο τουρισμού.
  4. Η έκθεση των Εμιράτων αναφέρει ότι «ότι η Σαουδική Σαουδική ηγεσία διέκοψε τη σχέση της με τον … Ερντογάν και άρχισε να τον αντιμετωπίζει ως εχθρό». Ο βασιλιάς Σαλμάν ενέκρινε «χωρίς δισταγμό» την εισήγηση μιας συμβουλευτικής επιτροπής να μην αποσταλεί επίσημη πρόσκληση στην Τουρκία για να παραστεί σε μια πολύ σημαντική Σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Μέκκα.

Το όνομα του Τούρκου προέδρου προστέθηκε στον κατάλογο όσων αποκλείστηκαν από τη σύνοδο κορυφής, μαζί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι.

Τελικά, ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε να επιτρέψει στον εμίρη του Κατάρ να παρευρεθεί στην Σύνοδο στη Μέκκα. Παρόλ αυτά η πρόσκληση στον Ερντογάν δεν στάλθηκε ποτέ.

Δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο ανωνυμίας, είπε ότι η ύπαρξη στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας που αποσκοπεί στην τιμωρία της Τουρκίας λόγω της στάσης της στην υπόθεση Κασόγκι δεν αιφνιδιάζει.

“Έχουμε επίγνωση του τι κάνουν. Είναι σχεδόν δημόσιο, στο βαθμό που μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητές τους στα κοινωνικά δίκτυα που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και στα κρατικά μέσα της Σαουδικής Αραβίας”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο MEE, σημειώνοντας ότι “ζήτησαν ανοιχτά μποϊκοτάζ. .

«Οι αφίξεις τουριστών μειώνονται, ενώ αντιμετωπίζουμε προβλήματα που σχετίζονται με τις τουρκικές εξαγωγές. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Απαγόρευση διάρκειας 3 ετών!

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία θα επιβάλει απαγόρευση ταξιδιού διάρκειας τριών ετών (!) στους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες της «κόκκινης λίστας» του βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν πως πρόκειται για ένα νόμο που δημιουργήθηκε για να πλήξει κυρίως την Τουρκία.

Επίσημα πρόκειται για προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19 και των νέων παραλλαγών του, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA στις 27 Ιουλίου.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του αποκάλυψε ότι ορισμένοι Σαουδάραβες πολίτες, οι οποίοι ταξίδεψαν τον Μάιο στο εξωτερικό χωρίς προηγούμενη άδεια των αρχών, είχαν παραβιάσει τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς.

“Όποιος αποδειχθεί ότι εμπλέκεται σε υπόθεση παραβίασης των περιορισμών, θα είναι νομικά υπόλογος και θα υποστεί βαριές κυρώσεις κατά την επιστροφή του. Εν τέλει θα του απαγορευτεί το ταξίδι για τρία χρόνια”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε τα ταξίδια προς ή τη διέλευση μέσω τρίτων χωρών σε διάφορες χώρες όπως το Αφγανιστάν, την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, την Ινδονησία, τον Λίβανο, το Πακιστάν, την Νότια Αφρική, την Τουρκία, το Βιετνάμ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

“Το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι απαγορεύεται στους πολίτες να ταξιδεύουν απευθείας ή μέσω άλλης χώρας σε αυτές τις χώρες ή σε οποιαδήποτε άλλη που δεν έχει ακόμη ελέγξει την πανδημία ή όπου έχουν εξαπλωθεί νέες παραλλαγές του ιού”, είπε ο αξιωματούχος.

https://warnews247.gr/