1.7.21

Τα Rafale και τα Mirage του Κατάρ στην Τουρκία και η ελληνική υπεροχή

 


Εδώ και ημέρες η είδηση για μεταστάθμευση αεροσκαφών του Κατάρ στην Τουρκία, έχει προκαλέσει συζητήσεις και προβληματισμούς. Μεταξύ των αεροσκαφών που θα προσγειωθούν στην Τουρκία περιλαμβάνονται Rafale και Mirage. Ο προβληματισμός έχει να κάνει με το αν οι Τούρκοι θα μπορέσουν να “μάθουν” αυτά τα αεροσκάφη τα οποία η ελληνική ΠΑ διαθέτει σ΄ ότι αφορά τα Mirage -σε διαφορετική έκδοση- ή πρόκειται σύντομα να αποκτήσει, σ΄ ότι αφορά στα Rafale.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη αποτελούσαν και αποτελούν ένα αξεπέραστο πρόβλημα για την τουρκική αεροπορία και έκαναν πάντα τη διαφορά.

Τη νύχτα των Ιμίων αυτό αποδείχτηκε περίτρανα, αφού τα ελληνικά Mirage 2000 -και τα F-4- ήταν τα μοναδικά αεροσκάφη που πετούσαν νύχτα σε απαγορευτικές καιρικές συνθήκες.

Παραδόξως η ελληνική πλευρά όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο προκειμένου τα γαλλικά αεροσκάφη να απαξιωθούν. Όχι δε φταίνε μόνο οι Γάλλοι για τα προβλήματα τεχνικής υποστήριξης, όπως δε φταίνε και οι Ρώσοι για ανάλογα προβλήματα που παρουσιάζονται σε ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτουμε. Φταίμε κι εμείς…

Μπορεί οι Τούρκοι να “περιεργαστούν” και να μελετήσουν όσο θέλουν τα Rafale και τα Mirage του Κστάρ. Μπορούν και να πετάξουν μ΄ αυτά . Όμως τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να ακυρώσει το “ελληνικό πλεονέκτημα” .Κι αυτό ,γιατί τα Mirage 2000 και ελπίζουμε σύντομα και τα Rafale, τα πετούν Έλληνες χειριστές που η εμπειρία τους και οι ικανότητες τους δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθούν από τους Τούρκους επειδή θα κάνουν κάποιες συνεκπαιδεύσεις με τα αεροσκάφη του Κατάρ. Επιπλέον τα όπλα που φέρουν τα γαλλικά μαχητικά της ελληνικής ΠΑ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα από την Τουρκία.

Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να προσπαθήσει να εντάξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα Rafale σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Οι Τούρκοι θα…μάθουν περισσότερα από την παρουσία τος στο Αιγαίο, απ΄ ότι θα μάθουν από τους Καταριανούς.

https://www.militaire.gr/