3.7.21

Η Τουρκία προαναγγέλει το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο με επιστολή στον ΠΗΕ


Με επιστολή που υπογράφει ως “αντιπρόσωπος της τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” , ο Mehmet Dânâ απευθυνόμενος στον ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων “είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και δεν θίγει το δικαιώμα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική πράξη που θα προσφέρει οικονομικά οφέλη τόσο στους Τουρκοκύπριους όσο και στους Ελληνοκύπριους και θα προσφέρει έναν μοναδικό χώρο όπου οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, καθώς και άλλοι ξένοι υπήκοοι, μπορούν να συνεργαστούν για αμοιβαίο όφελος, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης”!

Επισημαίνει ακόμη ότι  “η περιφραγμένη περιοχή του Maraş είναι μέρος του εδάφους της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, όπου η κυβέρνησή μας έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία και εξουσία”. Επιμένει ότι η μοναδική λύση που συζητείται από τους τουρκοκύπριους είναι τα δύο κράτη και επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για τη μη επίλυση του Κυπριακού “στην αδιάλλακτη στάση των Ελληνοκυπρίων”! Αναφέρεται φυσικά στο σχέδιο Ανάν δείχνοντας πόσο πολύ τους πόνεσε η απόρριψη του.

Η επιστολή  μεταφέρθηκε στον ΟΗΕ από τον Τούρκο αντιπρόσωπο και είναι από την αρχή ως το τέλος της μνημείο ψεύδους . Το περιεχόμενο της όμως δείχνει τι έρχεται στις 20 Ιουλίου με την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν Λευκωσία και Αθήνα σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος, τραβήξει κι άλλο το σχοινί και ανοίξει τα Βαρώσια για “τους φίλους του επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν”, όπως είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του στο Militaire.gr , o υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος.

Η επιστολή ΕΔΩ