27.7.21

Προβάδισμα Γάλλων για τις φρεγάτες - Πρόταση-έκπληξη από το Παρίσι



Και δεύτερη καινούργια Belharra δίνει η Γαλλία μέσα στο 2025

Οι Γάλλοι τα δίνουν όλα για να αγοράσουμε τις φρεγάτες Belharra. Κατά την παρουσίαση των δυνατοτήτων της Γαλλικής φρεγάτας στην έκθεση DEFEA, ο Marketing Manager της Naval Group Herve Boy, ανέφερε ότι θα δοθούν στην χώρα μας τεχνολογίες από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group. 

Επίσης τόνισε ότι «οι πύραυλοι Aster επί της φρεγάτας, μπορούν να εμπλέξουν στόχους πολύ γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση , σε μεγάλη απόσταση και να διασφαλίσουν μια απαράμιλλη ικανότητα αποτελεσματικής εξουδετέρωσης τους, καθιστώντας δυνατή την εξάλειψη των επιθέσεων, ειδικά έναντι πολύ ευέλικτων στόχων».

Ήδη σχεδόν όλοι οι μνηστήρες δηλώνουν έτοιμοι να καταθέσουν νέες προσφορές για μεγαλύτερο αριθμό καινούργιων Μονάδων με τους Ολλανδούς για παράδειγμα να έχουν προτείνει στο ‘’πακέτο’’ μαζί με τις φρεγάτες SIGMA 11515 και τις κορβέτες 10515, ενώ και οι Γάλλοι παρουσιάζουν πλέον τις κορβέτες Gowind ως συμπληρωματική λύση μαζί με τις φρεγάτες Belhara.  

Η γαλλική φρεγάτα αποτελεί ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Εξοπλισμένη με έως και 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER ή με συνδυασμό πυραύλων ASTER και MICA NG, 21 RAM (Σύστημα όπλων CIWS), 8 Exocet MM 40 Block3, νέας γενιάς σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ελαφρού τύπου τορπίλες MU 90 και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και την αυτονομία δράσης, για την υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.  

Τα νέα δεδομένα   

 

Οι Γάλλοι φαίνεται ότι πλέον έχουν αποκτήσει προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων «μνηστήρων». Η τεχνολογική υπεροχή της Belhara, η στρατηγική σχέση της Αθήνας με το Παρίσι, το γεγονός ότι το προτεινόμενο πλοίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο κατασκευής αλλά και η πρόθεση των Γάλλων να παραδόσουν στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερη καινούργια φρεγάτα μέσα στο 2025 αποτελούν τα ισχυρά σημεία της Γαλλικής πρότασης, όπως ο Κώστας Σαρικάς για το Newpost.gr.

Ουσιαστικά η αξιολόγηση όλων των προτάσεων από την ειδική επιτροπή του Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη ολοκληρωθεί με τα πλοία να έχουν περάσει εξονυχιστική «ακτινογραφία» από τα έμπειρα στελέχη του Στόλου. 

Όλα τα στοιχεία έχουν τεθεί ενώπιον της ηγεσίας του ΠΝ και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ενημερωθεί αναλυτικά σε σύσκεψη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η τετράδα στην οποία φαίνεται ότι καταλήγουν τα στελέχη του ΠΝ εκτός από τη Γαλλική πρόταση για τις Belhara (FDI) περιλαμβάνει την επίσης ισχυρή πρόταση για τις Sigma, την Ιταλική με τη φρεγάτα Fremm και την πρόταση των ΗΠΑ για την HF2(MMSC). Τις τελευταίες ημέρες πάντως και κατά τη διάρκεια της DEFEA η Ιταλική πρόταση φαίνεται ότι έχασε «πόντους», εξέλιξη από την πλευρά των Αμερικανών δεν προέκυψε με τους Γάλλους και τους Ολλανδούς να δείχνουν πλέον ως τα «άλογα» που οδηγούν την κούρσα.

Η πρόταση μάλιστα που έγινε από το Παρίσι για παράδοση στην Ελλάδα και στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερης καινούργιας φρεγάτας FDI μέσα στο 2025 η οποία επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί αποτελεί στοιχείο που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη Γαλλική πρόταση.

Αυτό που προτείνεται είναι η κατασκευάστρια εταιρία Naval Group να παραδόσει στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025 εκτός από την φρεγάτα η οποία θα κατασκευαστεί για την Ελλάδα και τη φρεγάτα η οποία σχεδιάζεται να «χτιστεί» για τις ανάγκες του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Πρόταση η οποία ικανοποιεί ιδιαίτερα το ΠΝ με δεδομένες τις μεγάλες και άμεσες ανάγκες του Στόλου για ανανέωση στον ταχύτερο χρόνο.

Οι ικανότητες των γαλλικών φρεγατών 

 

Όπως όλες οι φρεγάτες της Naval Group, η Belh@arra θα είναι πλήρως διαλειτουργική, με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε καθώς θα είναι σε θέση να αναλάβει αποστολές, πολλαπλoύ ρόλου εντός κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Belh@arra μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, στην αποτροπή και την υποβρύχια παρέμβαση, σε ένα σύνθετο πεδίο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο Πέλαγος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει. 

Η Belh@arra, έχει επίσης μια νέα ικανότητα εναντίον ασύμμετρων απειλών, χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική επικεντρωμένη σε αυτές τις απειλές. 

Η φρεγάτα διαθέτει ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς της να αντιμετωπίσει κοντινές απειλές, χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων συσκευών.

Έχει σχεδιαστεί για να είναι εξοπλισμένη, ως περαιτέρω ενίσχυση με πυραύλους Naval Cruise, μια ικανότητα μακρού πλήγματος (Deep Strike), μοναδική στην αγορά που προτείνει η Naval Group. 

Οι φυσικές και ψηφιακές υποδομές της Belh@arra, εγγυώνται ένα εξελικτικό δυναμικό που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, (UAVs, Cyber, αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, υπερηχητικοί πύραυλοι, απειλές επιφανείας αλλά  και κάτω από τη θάλασσα κ.λπ.).

https://www.pentapostagma.gr/