17.7.21

Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Κύπρο: Μονόδρομος η δημιουργία κυπριακού ΠΝ (βίντεο)



 Η καταδίωξη με χρήση πυρών τουρκικής ακταιωρού εναντίον κυπριακών δυνάμεων ασφαλείας σηματοδοτεί πρωτοφανή “ποιοτική κλιμάκωση” εν όψει της άφιξης Ερντογάν στα Κατεχόμενα σημειώνει ο πρώην Διοικητής της Κυπριακής ΚΥΠ.

Μάλιστα η κατάσταση ασφαλείας αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει την νέα τουρκική βάση στα Κατεχόμενα με άφιξη 20 drone Bayraktar TB2. Αρχικά θα προσγειωθούν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και από κει θα μεταφερθούν για μόνιμη εγκατάσταση στην παράνομη βάση στο Λευκόνοικο.

Η Κύπρος είναι απέναντι σε μια ιστορική απόφαση: ή δημιουργεί Ναυτικό και Αεροπορία ή συνεχίζει να απαντά με διαβήματα στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα. Η κατάσταση δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί. Ο Ερντογάν κινείται ολοταχώς για τουρκοποίηση ολόκληρου του νησιού.

Πρώτη φορά από το 1974 χρήση τουρκικών πυρών

Πρώτη φορά, μετά την τουρκική εισβολή, η Τουρκία προβαίνει σε μια τόσο σοβαρή πρόκληση, που να περιλαμβάνει καταδίωξη με χρήση πυρών.

“Η καταδίωξη με χρήση πυρών είναι σοβαρότατη πρόκληση” αναφέρει ο ο Στρατηγός Πενταράς πρώην Διοικητής της Κυπριακής ΚΥΠ και προσθέτει:

«Νομίζω ότι ανάλογο περιστατικό, δηλαδή καταδίωξη με χρήση πυρών δεν είχαμε στο παρελθόν.

Είχαμε περιστατικά με αλιευτικά σκάφη, σύλληψη αλιευτικού σκάφους, όμως επεισόδιο καταδίωξης και μάλιστα σκάφους των δυνάμεων ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή της λιμενικής Αστυνομίας και με χρήση πυρών νομίζω ότι δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες, τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ρεσάλτο σε κυπριακό σκάφος στα διεθνή χωρικά ύδατα ανακοινώνοντας πως η ευρύτερη περιοχή αποτελεί «ΑΟΖ της Τουρκίας».

Είναι ένα πολύ – πολύ σοβαρό επεισόδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά o Στρατηγός ε/α Ανδρέας Πενταράς,

Εξέφρασε την ίδια ώρα τη θέση ότι το περιστατικό πρέπει να τύχει της ανάλογης μελέτης, εκτίμησης και λήψης σοβαρών αποφάσεων και επιτέλους η Κύπρος να αποκτήσει Πολεμικό Ναυτικό σαν κράτος.

Δηλώσεις Ερντογάν: Θα ανακοινώσω σημαντική απόφαση

Η τουρκική προκλητικότητα παραμένει στο κόκκινο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την παράνομη κάθοδο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Ερντογάν ανέφερε και πάλι ότι θα δώσει καλά νέα από τη «βόρεια Κύπρο» όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος και πως έχει μηνύματα για όλο τον κόσμο.

Η επίσκεψη του είπε τη Δευτέρα στην Κύπρο, θα γίνει με μεγάλη αντιπροσωπεία και θα επιστρέψει στην Τουρκία την Τρίτη.

«Θα έχουμε μηνύματα σε ολόκληρο τον κόσμο στην ‘ΤΔΒΚ’ και θα δώσω καλά νέα. Θέλω να δώσω τα καλά νέα στη Βόρεια Κύπρο στο ‘κοινοβούλιο’ εκεί, έχουμε ένα καλό βήμα, ολοκληρώσαμε το προκαταρκτικό έργο”, δήλωσε ο Ερντογάν.

«Την πρώτη μέρα θα προσφωνήσουμε τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της τδβκ», είπε αναφερόμενος στα κατεχόμενα.

«Τα καλά νέα της τδβκ θέλω να τα δώσω στο κοινοβούλιο της τδβκ. Κάνουμε ένα ωραίο βήμα», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ανέφερε, «έχουμε τελετές στη “Βόρεια Κύπρο” όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Θα πραγματοποιήσουμε τις τελετές μας με ευρεία αντιπροσωπεία και το βράδυ θα επιστρέψουμε στην πατρίδα».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «οι φετινές μας τελετές θα αποτελέσουν μήνυμα ειρήνης με τον καλύτερο τρόπο τόσο για το νησί όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Θα έχουμε διμερείς επαφές, θα υπάρξουν επαφές μεταξύ των αντιπροσωπειών μας».

Τατάρ: Νέα εποχή μετά τη Γενεύη

Έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή στην Κύπρο μετά τη Γενεύη, υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δηλώνοντας ότι έχει καταγράψει στα πρακτικά του ΟΗΕ την πρόταση της τουρκικής πλευράς για δύο κράτη στην Κύπρο.

Σε ομιλία του στην Σελεύκεια της Τουρκίας όπου παρακολούθησε τελετή για τους εορτασμούς της 47ης επετείου της τουρκικής εισβολής, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «ο ‘Τ/κ λαός’ αναγεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1974», υποστηρίζοντας ότι συνεχίζει να ζει μέσα σε κυριαρχία, ανεξαρτησία και ασφάλεια.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι το επιχείρημα της ομοσπονδίας έχει τελειώσει και ότι έχουν χαλάσει το παιχνίδι που παίζεται, προσθέτοντας ότι «το παιχνίδι είναι να μετατρέψουν τον ‘Τ/κ λαό’ σε μειονότητα και να απομακρύνουν την Τουρκία από την Κύπρο».

«Εμείς σε αυτό το παιχνίδι δεν συμμετέχουμε, η σελίδα της ομοσπονδίας έκλεισε, ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την στήριξη της Τουρκίας, έχουμε υποβάλει τη πρόταση των δύο κρατών και την κατέγραψα στα πρακτικά του ΟΗΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή για την Κύπρο μετά την Γενεύη.

Διαβήματα ΥΠEΞ για επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε διαβήματα στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που άνοιξε πυρ κατά σκάφους της Λιμενικής Αστυνομίας τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας όπως γίνει και από μέρους της ειρηνευτικής δύναμης διερεύνηση, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Δημήτρης Σαμουήλ.

Είπε πως «είναι πρόωρο να πούμε αν συνδέεται το περιστατικό με το κλίμα που δημιουργείται από πλευράς Τουρκίας ενόψει παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» στα κατεχόμενα. (σσ πρωτοφανείς δηλώσεις από την Κύπρο)

Ο κ. Σαμουήλ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «ενημερωθήκαμε νωρίς το πρωί για το περιστατικό από την Αστυνομία. Έκτοτε είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «βάσει της προκαταρκτικής ενημέρωσης έχουμε ήδη προβεί σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας το περιστατικό και ζητώντας όπως γίνει και από μέρους τους διερεύνηση».

Σημείωσε πως «αναλόγως της πλήρους εικόνας που θα έχουμε όταν ληφθούν οι σχετικές εκθέσεις και στοιχεία, θα αποφασισθούν οι επόμενες ενέργειες και διαβήματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σαμουήλ ανέφερε πως «οι παραβιάσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, όπως αυτήν, καταγγέλλονται σε όλα τα επίπεδα στα ΗΕ, την ΕΕ και άλλα φόρα, και προσμετρούνται συσσωρευτικά, με αρνητικό πρόσημο για την Τουρκία, όταν γίνονται οι σχετικές συζητήσεις για θέματα που άπτονται του Κυπριακού και της συμπεριφοράς της Τουρκίας γενικότερα».

«Σε κάθε περίπτωση, εμείς πάντα αναλύουμε με ψυχραιμία τα γεγονότα και στόχος μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μας ενδιαφέρει να παίξουμε το παιχνίδι δημιουργίας έντασης που πιθανόν να επιδιώκει η άλλη πλευρά γιατί πάγιος στόχος είναι η συμβολή στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση Κυπριακού», σημείωσε.

Δείτε το βίντεο

https://warnews247.gr/