29.7.21

Οι ΗΠΑ ξηλώνουν τον Στρατό του Ερντογάν στην Συρία: Κυρώσεις σε ένοπλες οργανώσεις για εγκλήματα πολέμου!

 


Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Tην πόρτα της εξόδου από την Συρία έδειξαν οι ΗΠΑ στον Ερντογάν καθώς για πρώτη φορά επέβαλαν κυρώσεις σε ένοπλες ομάδες, μισθοφόρους και εξτρεμιστές υποστηριζόμενους από την Τουρκία.

Πρόκειται για την οργάνωση Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) και Ahrar al-Sharqiya.

Η Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) είναι αυτή που κρατά μαζί με την Άγκυρα το Ινλίμπ και χωρίς αυτή η Άγκυρα δεν μπορεί να σχεδιάσει επιχειρήσεις στην Συρία.

Αιφνιδιαστική αλλαγή πολιτικής 

Πρόκειται για αιφνιδιαστική αλλαγή πολιτικής από τις ΗΠΑ στο συριακό που ακολουθεί όμως την πρόσφατη κλιμάκωση που παρατηρούμε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τα διάφορα νομοσχέδια για ανθρώπινα δικαιώματα κτλ.

Παρατηρούμε πλέον μια “ομογενοποίηση” της αμερικανικής πολιτικής στην Συρία. Μέχρι τώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν και με το κουρδικό SDF εναντίον της τρομοκρατίας και με την Τουρκία η οποία συνεργαζόταν με τρομοκράτες και με το ISIS. Τώρα το δεύτερο “σβήνει”.

Η Ουάσιγκτον βάζει στο επίκεντρο επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης και γενοκτονίες  που διέπραξαν οι υποστηριζόμενες από την Άγκυρα ένοπλες οργανώσεις κατά τα έτη 2016-2020 στις διάφορες φάσεις των τουρκικών επιχειρήσεων σε Αφρίν, Τζαραμπλούς, Χαλέπι κτλ.

Μέχρι στιγμής η Άγκυρα εκμεταλλευόταν την αμερικανική ανοχή και στρατολογούσε τζιχαντιστές, μισθοφόρους και πρώην μέλη του ISIS για να εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία. Με τον τρόπο αυτόν προχώρησε σε εθνοκάθαρση στην Αφρίν εναντίον Χριστιανών, Κούρδων, Γιαζίντι.

Ανακοίνωση ΗΠΑ

Πιο αναλυτικά, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε έναν νέο κατάλογο κυρώσεων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων της Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι οι φατρίες της Αλ Κάιντα και η οργάνωση HTS, ο πραγματικός κυβερνήτης της βορειοδυτικής περιοχής του Ιντλίμπ, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν κεφάλαια για τις επιχειρήσεις τους και να στρατολογούν ξένους μαχητές.

«Τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και η HTS συνεχίζουν να συγκεντρώνουν κεφάλαια, να στρατολογούν διαδικτυακά και να εκμεταλλεύονται τον διεθνή τραπεζικό τομέα για να υποστηρίξουν τις τρέχουσες τρομοκρατικές τους δραστηριότητες», δήλωσε η Διευθύντρια του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών στοιχείων, Αντρέα Γκάκι.

“Αυτές οι κυρώσεις υπογραμμίζουν τη δέσμευση αυτής της κυβέρνησης να διαταράξει τα δίκτυα υποστήριξης της Αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών ομάδων που επιδιώκουν να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους της.”

Διέπραξαν εγκλήματα πολέμου

Οι κυρώσεις αφορούσαν τον Σύρο πολίτη Χασάν αλ-Σμπάν, έναν χρηματοοικονομικό διαμεσολαβητή της Αλ Κάιντα με έδρα την Τουρκία, ο οποίος παρείχε υλική υποστήριξη για την τρομοκρατική ομάδα στη Συρία, και τον Φαρρούχ Φουρκάτοβιτς, έναν πολίτη από το Τατζικιστάν με έδρα τη Συρία, ο οποίος εργάζεται ως στρατολόγος για τη HTS. .

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν επίσης, για πρώτη φορά, μια ένοπλη ομάδα υποστηριζόμενη από την Τουρκία, την Tajammu Ahrar al-Sharqiya [Συλλογή Ελεύθερων Ανδρών της Ανατολής].

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την οργάνωση, η οποία αποτελεί μέρος του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού, ότι διέπραξε μια σειρά εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης δολοφονίας της Hevrin Khalaf, μίας Κούρδισας πολιτικού και ΓΓ του πολιτικού κόμματος Future Syria καθώς και του σωματοφύλακά της τον Οκτώβριο του 2019.

«Η Ahrar al-Sharqiya σκότωσε πολλούς πολίτες στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Έχει επίσης εμπλακεί σε απαγωγές, βασανιστήρια και κατάσχεση ιδιωτικών αγαθών από πολίτες, εμποδίζοντας τους εκτοπισμένους Σύρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η Ahrar al-Sharqiya κατασκεύασε και ελέγχει ένα μεγάλο συγκρότημα φυλακών έξω από το Χαλέπι, όπου εκατοντάδες έχουν εκτελεστεί από το 2018. Η ομάδα έχει επίσης χρησιμοποιήσει αυτήν τη φυλακή για εκτεταμένη επιχείρηση απαγωγής με σκοπό τα λύτρα. Στοχεύει σε εξέχοντες επιχειρηματίες και αντιπολιτευόμενα πρόσωπα από τις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι. Η Ahrar al-Sharqiya έχει επίσης ενσωματώσει πρώην μέλη του ISIS στις τάξεις του», δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της Ahrar al-Sharqiyah, Ahmad Ihsan Fayyad al-Hayes και ο στρατιωτικός διοικητής, Raed Jassim al-Hayes βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο των κυρώσεων.