9.7.21

Με αυτόν θα διαπραγματευτούν για την Κύπρο-Ερντογάν: «Δεν ήταν εισβολή ήταν ειρηνευτική επιχείρηση»


 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την προκλητική του στάση, κάτι που επιβεβαίωσε μετά τον χαρακτηρισμό «ειρηνευτικής επιχείρησης» για την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τα εμπάργκο, τις πιέσεις και τις απειλές που είχαμε υποστεί μετά την “ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου”. Επειδή υποστηρίξαμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων για τρία ολόκληρα χρόνια δεν μας έδιναν τα αεροσκάφη που είχαμε ήδη καταβάλει το τίμημά τους, αλλά δεν μας παρέδιδαν και τα αεροσκάφη τα οποία είχαμε στείλει για συντήρηση».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η σημερινή δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι από τα κατεχόμενα: «Η 20η Ιουλίου είναι μια σημαντική ημερομηνία. Είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι αδελφοί μας από τη “Βόρεια Κύπρο”, οι Τουρκοκύπριοι κέρδισαν την ελευθερία τους.

Είναι η ημερομηνία που έλαβε τέλος η νοοτροπία της ΕΟΚΑ που ονειρεύτηκε την “Ένωση” και το παιχνίδι του διδύμου “εισβολέα” Ελλήνων-‘Ελληνοκυπρίων’, που προσπάθησε να κάνει μειονότητα τους “Τουρκοκυπρίους”, πραγματικούς ιδιοκτήτες της νήσου με τα 500 χρόνια παρελθόντος, και να “σφετεριστεί” όλα τα δικαιώματά τους».

Οι δηλώσεις αυτές στοχεύουν να δημιουργήσουν κλίμα ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Στη σκιά των αναφορών αυτών, πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο κατά την επίσκεψή της στο νησί.

Κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν θα δεχθεί την λύση της διχοτόμησης που στηρίζει η Άγκυρα, επεσήμανε. «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είμαστε σταθεροί σε αυτό και άκρως ενωμένοι», ήταν η σχετική δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


https://www.defencenet.gr/