10.6.21

Κογκρέσο: Κατάθεση ν/σ για την «ταχεία παράδοση» μαχητικών F-35 στην Ελλάδα

 

Με  δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ δίνει το «πράσινο» φως με νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για την πιθανή μελλοντική προμήθεια των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 των 36.000$ ανά ώρα πτήσης στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μενέντεζ, μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, έφεραν στην επιτροπή ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ενίσχυση της αμυντικής εταιρικής σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

To νομοσχέδιο έχει αξονικό στοιχείο την υποστήριξη του ελληνικού στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, επιτρέποντας νέες μεταφορές αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και προωθώντας την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Γερουσιαστής Μενέντεζ:

« Ως αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η 200η επέτειος της ελληνικής ανεξαρτησίας μας θυμίζει τη μακρά ιστορία της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας με βάση την κοινή μας δέσμευση για δημοκρατικές αξίες και πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε αυτήν τη συνεργασία τα επόμενα χρόνια».

Ακόμα, προσθέτει πως:

«Για να διασφαλιστεί ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα παραμείνει ασφαλής, οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν την αμυντική τους σχέση με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Αυτή η νομοθεσία επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας προκειμένου να προωθήσει τις κοινές μας αξίες, να προωθήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και να υποστηρίξει μια ασφαλή Ανατολική Μεσόγειο για τα επόμενα χρόνια».

Ως προς το νομοσχέδιο, ο Γερουσιαστής Ρούμπιο αναφέρει ότι:

«Αυτή η διακομματική νομοθεσία θα συνεχίσει να ενισχύει την αμυντική συνεργασία μας με την Ελλάδα, έναν πολύτιμο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Με την επέκταση της Εξωτερικής Στρατιωτικής Βοήθειας – Foreign Military Assistance στην Ελλάδα και τη δημιουργία διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης με δημοκρατικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό το σχέδιο νόμου επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή μας στην περιοχή, σε μια εποχή που οι κακοί παράγοντες προσπαθούν να υπονομεύσουν τη διεθνή ασφάλεια και την σταθερότητα».

Μεταξύ άλλων, το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο αναφέρεται σε:

    Εξουσιοδότηση για ταχεία παράδοση μελλοντικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 στην Ελλάδα

    Προτεραιότητα στην Ελλάδα για την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού που είναι σε πλεόνασμα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ

    Στην αρμοδιότητα του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ να υποβάλλει μια αναφορά στο Κογκρέσο, στην οποία θα αναλύει και θα περιγράφει τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ως προς τον στρατιωτικό εξοπλισμό, με στόχο την διαβούλευση και την λήψη ενεργειών προς διευθέτησή τους.

    Εγκρίνει την εγκαθίδρυση μιας διακοινοβουλευτικής ομάδας, μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, για να λειτουργεί ως νομοθετικό σώμα, στο πλαίσιο της Διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών, τον Μάρτιο του 2019.


https://www.defencenet.gr/