14.6.21

Bloomberg: ο Μπάιντεν θα πρέπει να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό με την Τουρκία

 

Εδώ και καιρό, ο Ερντογάν έχει σταματήσει να προσποιείται ότι είναι φίλος της Δύσης και γι’ αυτό η Τουρκία θα πρέπει να απομακρυνθεί.
Το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε ένα άρθρο καταπέλτη για την Τουρκία, καθώς παρουσιάζεται η αλήθεια, ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον σύμμαχο και φιλική χώρα προς τη Δύση.

Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει την Δύση εδώ και πολύ καιρό. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ευθυγραμμίσει την χώρα του με τον άξονα των δυνάμεων που είναι ανοιχτά εχθρικός στα Δυτικά συμφέροντα: την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο του Bloomberg.

Αλλά ο Ερντογάν λαχταρά την προστασία της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας και τα οικονομικά της προνόμια. Επιθυμεί να παραμείνει η χώρα του στο ΝΑΤΟ, παρά το ότι αγοράζει οπλικά συστήματα που υπονομεύουν την ασφάλεια της συμμαχίας και βλάπτει και προσβάλει του Αρχηγούς των κρατών μελών της. Ταυτόχρονα επιζητά «αμοιβαία εμπιστοσύνη» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι απειλεί να την πλημμυρίσει με εκατομμύρια μεταναστών.

Η Δύση θα πρέπει να αντιδράσει επιδεικνύοντας ότι η ανοχή της στην Τουρκική αγριότητα τελείωσε. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι στο ΝΑΤΟ, όπου η υπομονή για τον Ερντογάν τελειώνει. Η πρώτη σύνοδος της συμμαχίας από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ξεκινά τη Δευτέρα και ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν την ίδια μέρα, τονίζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Ερντογάν έχει αναπτύξει πολεμοχαρή ρητορική κατά των ΗΠΑ. Η εχθρικότητα αυτή αντιμετωπίστηκε με απίστευτη ανοχή από τον Πρόεδρο Τραμπ, που δεν έδειχνε ενδιαφέρον στο να ηγούνται οι ΗΠΑ. Τώρα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη της ηγεσίας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν πως η Τουρκία δεν μπορεί να το παίζει σε δύο ταμπλό, αναφέρεται στο άρθρο.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μπάιντεν είχε πολλές ευκαιρίες να μετρήσει τον Ερντογάν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος ηγέτης είναι απολυταρχικός. Όπως είπε, η Τουρκία «θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί της όπως κάναμε».

Η Τουρκία ήδη δοκιμάζει αυτόν τον ισχυρισμό (σ.σ. του Μπάιντεν), ανεβάζοντας τη ρητορική. Ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει κατηγορήσει ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016 και ότι η Ευρώπη το υποστήριξε. Αυτή η κατηγορία ξεπερνά κάθε προηγούμενο, ακόμη και για κατηγορίες που έχει εκτοξεύσει ο ίδιος ο Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ είχαν συμπλεύσει με του πραξικοπηματίες.

Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος την εποχή του πραξικοπήματος και μετέβη στην Τουρκία για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον Ερντογάν. Παρόλο που η Άγκυρα προέβη σε εξονυχιστικές έρευνες των γεγονότων και συνέλαβε χιλιάδες ανθρώπους, δεν πρόβαλε ισχυρές αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη εμπλέκονται (σ.σ. στο πραξικόπημα) με κάποιον τρόπο. Μέχρι σήμερα, ο Ερντογάν δεν διόρθωσε τις κατηγορίες του Υπουργού του, ούτε τον τιμώρησε.

Όσο για το ΝΑΤΟ, η Τουρκία αδιαφορεί για τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις κατά της απόκτησης του Ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος και μάλιστα υποστηρίζει ότι θα αγοράσει επιπλέον συστοιχίες. Έχει εκνευρίσει με τις διαφορές της με μέλη της συμμαχίας όπως την Ελλάδα (για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων) και τη Γαλλία (για τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη). Πρόσφατα, χρησιμοποίησε την ιδιότητα του μέλους (σ.σ. του ΝΑΤΟ) για να προωθήσει την ατζέντα της Ρωσίας, επιμένοντας ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους στην κριτική που ασκεί στην Λευκορωσία για την προσγείωση του αεροσκάφους και την απαγωγή ενός επιβάτη, αναγράφεται χαρακτηριστικά στο άρθρο του Bloomberg.

Το ιδρυτικό άρθρο του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει την αποβολή μελών, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει σαφές στην Τουρκία πως είναι ανεπιθύμητη ως μέλος.

Μια καλή αρχή θα ήταν να μειωθεί το αποτύπωμα του ΝΑΤΟ εντός Τουρκίας, ξεκινώντας με την απόσυρση των πυρηνικών όπλων και των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων. Θα μπορούσαν να υπάρξουν και τιμωρητικά μέτρα κατά της Τουρκίας, όπως εμπάργκο όπλων και οικονομικές κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επιβεβαιώσει πως δεν θα ξαναρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και καιρό, υποστηρίζεται στο άρθρο.

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ με μονομερή Αμερικανικά μέτρα. Η κυβέρνησή του έχει ήδη δείξει ότι ίσως επεκτείνει τις κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα στηρίξει την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35. Ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι μπορούν να εξεταστούν ισχυρότερες τιμωρίες. Κάτι τέτοιο θα είναι ευπρόσδεκτο από το Κογκρέσο, όπου υπήρχε απογοήτευση για την μη τιμωρία της Τουρκίας εξαιτίας της χαλαρής στάσης του Ντόναλντ Τραμπ ως προς τον Ερντογάν.

Ο τόπος όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε με το σπαθί του τον Γόρδιο Δεσμό απέχει μία ώρα με το αυτοκίνητο από την Άγκυρα. Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση θα πρέπει να είναι μια πιο απλή υπόθεση, καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com