20.6.21

Μπένετ σε Ιράν: ''Δεν θα αποκτήσετε πυρηνικά, θα σας εμποδίσουμε''!

 


«Ένα καθεστώς εκτελεστών δεν μπορεί να έχει όπλα μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο Ιράν - Αναμένονται θερμές εξελίξεις

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Ιράν δείχνουν ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ  Ναφτάλι Μπενέτ κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του την Κυριακή.

Ο Bennett σχολίασε τον εκλεγμένο πλέον ως Πρόεδρο του Ιράν Ebrahim Raisi, μετά τις πρόσφατες εκλογές στην εν λόγω χώρα λέγοντας:

"O τέως δικαστής και νυν Πρόεδρος του Ιράν, είναι υπεύθυνος για δεκάδες χιλιάδες εκτελέσεις που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

Υπενθυμίζουμε ότι ο Raisi είναι ο εκλεκτός των Φρουρών της Επανάστασης IRGC και προσωπική επιλογή του  Θρησκευτικού ηγέτη Χαμενεΐ.

Επισημαίνουμε ότι διεξάγεται παράλληλα ο έκτος γύρος στη Βιέννη των έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για να επιστρέψει το Ιράν στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

"Η εκλογή του Raisi ως προέδρου του Ιράν είναι ένα μήνυμα προς τις παγκόσμιες δυνάμεις ότι πρέπει να ξυπνήσουν", δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός και συνέxισε λέγοντας:

"Αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο μήνυμα λίγο πριν επιστρέψει στη συμφωνία to Ιράν. Πρέπει να καταλάβουν με ποιον κάνουν συμφωνίες και τι είδους καθεστώς επιλέγουν να ενισχύσουν.

«Ένα καθεστώς εκτελεστών δεν μπορεί να έχει όπλα μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο  Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Bennett σχολίασε επίσης την πολιτική κατάσταση του Ισραήλ, λέγοντας ότι το κλειδί της επιτυχίας σε μια κυβέρνηση ενότητας είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη μέσω ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας για την επίλυση προβλημάτων, «ήσυχα, χωρίς δράματα».

"Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τον λαό. Δεν είμαστε τα αφεντικά των πολιτών του Ισραήλ, εργαζόμαστε γι'αυτούς. Αυτό είναι το πνεύμα μεταξύ όλων των μελών της κυβέρνησης", δήλωσε ο Bennett.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης κανονισμούς για το έργο της κυβέρνησης, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη μεθοδολογία για τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, τις συζητήσεις και λήψεις αποφάσεων.

Είναι αλήθεια ότι το Ισραήλ σε αυτή την κρίσιμη φάση που διέρχεται με το Ιράν διαθέτει μια πολυκομματική κυβέρνηση, πράγμα που δεν είναι το καλύτερο δυνατόν, αφού μπορεί στο προσεχές μέλλον να κληθεί να λάβει πολύ σοβαρές αποφάσεις σε σχέση με την συγκεκριμένη χώρα.

Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος που ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα ενότητας στο Υπουργικό του Συμβούλιο.

Επίσης ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ επικριτικός τόσο από την εκλογή Raisi στο Ιράν, όσο και από τη στάση των ΗΠΑ, οι οποίες οδεύουν σε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Εκείνο που προτάσσουν οι Ισραηλινοί είναι ότι το Ιράν θα εξακολουθήσει μετά τις πρόσφατες  εκλογές και την εκλογή Raisi, να διοικείται από το θεοκρατικό καθεστώς των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, το οποίο όμως θα κινηθεί στη βελτίωση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ και την απεμπλοκή της χώρας από τις Αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

Αυτό θα σημάνει έσοδα από το πετρέλαιο για το Ιράν, αλλά και δημιουργία αναστάτωσης τόσο οικονομικής όσο και πολιτικής στις Αραβικές χώρες του  Περσικού κόλπου και το Ισραήλ, αφού η επιρροή του Ιράν θα αυξηθεί στην περιοχή.

Το τελευταίο σε συγκερασμό με τις συμφωνίες "Abaham Accords" του Ισραήλ με Αραβικές χώρες, αναμένεται να προκαλέσει αυξημένες τριβές μεταξύ Αράβων-Ισραήλ και του Ιράν, με αποτέλεσμα η διασάλευση της ειρήνης να βρίσκεται προ των πυλών για μια ακόμη φορά στην πολύπαθη Μ. Ανατολή.

Ιδιαίτερα για το Ισραήλ η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, αφού πλέον αντιμετωπίζει 2 άμεσους κινδύνους.

Ο πρώτος είναι το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταπατώντας τη συνθήκη που θα υπογράψει με τις ΗΠΑ και ο δεύτερος να υπάρξει αναζωπύρωση των εχθροπραξιών με τη Χαμάς, αλλά και νέων με τη Χεζμπολάχ, τις οποίες θα συνεχίζει να εξοπλίζει το Ιράν.

Επισημαίνουμε τέλος το μικρό στρατηγικό βάθος του Ισραήλ και ο κίνδυνος προσβολής κρισίμων στρατιωτικών του εγκαταστάσεων , όπως αεροδρόμια, ναύσταθμος, Kneset, Dimona από μαζικές πυραυλικές επιθέσεις προερχόμενες από Χαμάς- Χεσμπολάχ-Συρία-Ιράν.

https://www.pentapostagma.gr/