5.6.21

Ο Μπάιντεν ομιλεί για την επιστροφή στη Μεσόγειο και στη Λευκωσία βλέπουν τα …άστρα: Τα μηνύματα του Πλανητάρχη


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η επιστολή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, είναι ένα μεγάλο σημάδι, αλλά και ένα σημαντικό μήνυμα. Όμως, είναι αμφίβολο, αυτή τη στιγμή, αν στη Λευκωσία έχουν αντιληφθεί τη νέα στρατηγική πολιτική της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ουάσιγκτον έχει κάνει γνωστό με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους τους σχεδιασμούς της. Διορθώνει ταχύτατα τα λάθη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε διαθέσει προς …πώληση την εξωτερική και αμυντική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκμεταλλευθεί τη βουλιμία του κ. Τραμπ και μπόρεσε μέσω αυτού να ελέγξει την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης για την περιοχή μας. Λόγω αυτής της απαράδεκτης στάσης συσσωρεύτηκαν σοβαρές διαφωνίες και διαφορές.

Τα προβλήματα της Αμερικής και της Τουρκίας είναι πολλά, και δεν θα επιλυθούν στη διάρκεια μίας συνάντησης του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν. Αλλά στο κεφάλαιο για την Ανατολική Μεσόγειο, αναμένουμε ότι θα μιλήσουν και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, διότι οι χώρες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να επιτύχουν οι αμερικανικοί στρατηγικοί σχεδιασμοί.

  • Οι πληροφορίες που διαθέτουμε αναφέρουν ότι η Αμερική δεν θα επιτρέψει προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές του περασμένου καλοκαιριού, όταν η κατοχική δύναμη έστειλε ερευνητικά, γεωτρύπανα και πολεμικά πλοία στο Καστελόριζο και στην ΑΟΖ της Κύπρου.
  • Μακάρι, διότι αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν έχει καμία άλλη επιλογή, παρά να απαντήσει. Θα το έλεγα διαφορετικά αλλά θα παρεξηγηθώ. Δυστυχώς, το περασμένο καλοκαίρι ο Ελληνισμός έφαγε «ξύλο» στο Αιγαίο και στις θάλασσες της Κύπρου…

Η επιστολή του κ. Μπάιντεν περιέχει πολλά μηνύματα. Αλλά στέκω στο θέμα των αμερικανικών σχεδιασμών για τη Μεσόγειο. Διότι η Λευκωσία μου μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί αυτούς τους σχεδιασμούς.

Στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, πρέπει να την μελετήσουν την επιστολή. Και να μην τη χρησιμοποιούν μόνο για να δείχνουν πόσο …”μεγάλος” είναι ο κ. Αναστασιάδης. Μελετώντας τις αντιδράσεις των συνεργατών του κ. Αναστασιάδη, εκεί κατέληξα: ότι την θεώρησαν μία ευκαιρία για να πανηγυρίσουν επειδή οι δύο πρόεδροι είναι φίλοι.

Εμείς το γνωρίζουμε… Δεν ξέρουμε αν το κατάλαβε ο κ. Αναστασιάδης. Διότι το προεδρικό γράμμα τα λέει όλα και δεν χρειάζεται καν ανάλυση. Είναι γνωστό ότι ο κ. Μπάιντεν ομιλεί πάντα τη γλώσσα της αλήθειας.

Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποίησε το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ο κ. Μπάιντεν σημειώνει στην επιστολή ότι «αδημονεί να εργαστεί μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Δύο μέρες πριν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έλεγε τα ίδια και ακόμα καλύτερα στον Κύπριο ομόλογό του, τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Γιατί; Επειδή η Αμερική επιστρέφει δυναμικά στη Μεσόγειο και κάνει τα κουμάντα της. Στρατολογεί συμμάχους, αν μου επιτρέπεται η λέξη.

Λόγω της τοποθεσίας της, η Κύπρος είναι το πλέον στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτός είναι ο λόγος που οι Τούρκοι δεν θα επιτρέψουν λύση του Κυπριακού, εάν η λύση δεν τους επιτρέπει να ελέγχουν το νησί. Ούτε αυτό το κατάλαβαν στο Προεδρικό της Λευκωσίας.

Ο έλεγχος της Μεσογείου θα αποδειχθεί  σημείο τριβής στο σύντομο μέλλον μεταξύ των Αμερικανών και των Τούρκων. Διότι δεν συμπίπτουν τα συμφέροντά τους.

Αλλά ο κ. Αναστασιάδης με τους συμβούλους του δεν έχουν την απαιτούμενη αντίληψη των γεωπολιτικών πραγμάτων. Δεν αναλύουν ορθά την αμερικανική επιστροφή στη Μεσόγειο.

  • Δεν γνωρίζουν ότι η μόνη χώρα που αντιδρά στην επιστροφή της Αμερικής είναι η Ρωσία;
  • Δεν ξέρουν ότι τη Μόσχα την εξυπηρετεί η Τουρκία, δημιουργώντας προβλήματα στην Αμερική, στο ΝΑΤΟ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο; Πιστέψτε με ότι όλα έχουν μία σχέση μεταξύ τους.

Ο κ. Μπάιντεν, λοιπόν, δήλωσε την παρουσία της Αμερικής στην Κύπρο και γύρω από το νησί. Πριν από τον πρόεδρο ο κ. Μπλίνκεν μίλησε στον κ. Χριστοδουλίδη για τη Ρωσία και τη Κίνα και τις προσπάθειές τους να αλώσουν την Κύπρο. Διότι αυτός είναι ο στόχος: ο οικονομικός και ο πολιτικός έλεγχος του νησιού.

  • Η υποστήριξη του κ. Μπάιντεν στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Πρόεδρο της είναι απόλυτη. Είναι φανερό στην επιστολή ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε σκοπό, με τούτη την επιστολή, να στηρίξει τον κ. Αναστασιάδη. Τον στηρίζει και σε ότι αφορά το Κυπριακό, τον στηρίζει και σε προσωπικό επίπεδο. Και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το πρόβλημα της Κύπρου και ειδικά οι τουρκικές παραβατικές ενέργειες θα τεθούν στη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, η άνευ προηγουμένου υποστήριξή του Αμερικανού προέδρου στο θέμα της Αμμοχώστου, έχει μεγάλη ιστορία. Ο κ. Μπάιντεν, με ένα άλλο γερουσιαστή, τον Ρεπουμπλικάνο Πρέσλερ, είχαν πετύχει να περάσουν τροπολογία από τη Γερουσία, που στέκει μέχρι και σήμερα, για την επιστροφή της ιστορικής πόλης στους κατοίκους της. Τότε, η Λευκωσία ζητούσε επιστροφή της πόλης στον ΟΗΕ, και ο σημερινός πρόεδρος, από τότε, το 1986, απαιτούσε να ανοίξει για τους κατοίκους της.

Όσον αφορά τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ο κ. Μπάιντεν υποστηρίζει τη θέση της Λευκωσίας. Εάν ο κ. Αναστασιάδης και η κυπριακή πολιτική δεν επέμεναν στη φιλοτουρκική αυτή λύση, η τύχη της Κύπρου θα ήταν διαφορετική…

Είναι τόσο απλό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω για λόγους δεοντολογίας, οτι στην Ουάσιγκτον δεν δόθηκε ακόμα στη δημοσιότητα η επιστολή, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία της.

https://hellasjournal.com/