19.6.21

Atmaca: Το τουρκικό Ναυτικό πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή κατά σκάφους επιφανείας

 

Την ώρα που η Ελλάδα αναζητά φρεγάτες και είναι αμφίβολο εάν το θέμα λυθεί πριν το Φθινόπωρο, η Τουρκία συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς την ενίσχυση τόσο του Ναυτικού της όσο και της αμυντικής βιομηχανίας της.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε την πρώτη εκτόξευση του τουρκικού βλήματος επιφανείας/εδάφους-επιφανείας Atmaca από πολεμικό σκάφος κατά στόχου που ήταν ένα παροπλισμένο σκάφος του τουρκικού Ναυτικού.

Όπως ανακοίνωσαν οι Τούρκοι η βολή ήταν επιτυχής. Αυτή έγινε από την κορβέτα TCG Kınalıada κλάσης Ada η οποία και πρόκειται νε εξοπλιστεί με τα συγκεκριμένα βλήματα.

Το βλήμα χρησιμοποιεί τόσο σύστημα GPS όσο και αδρανειακό για την ναυτιλία στο ενδιάμεσο σκέλος σε συνδυασμό με ραδιόυψόμετρο, ενώ στην τελική φάση προσβολής χρησιμοποιεί ενεργό ερευνητή ραντάρ. Η εμβέλειά του ανέρχεται στα 200 χλμ. περίπου (ξεπερνά αυτή των Exocet MM40 block 3 του ΠΝ που ανέρχεται στα 180 χλμ.) ενώ άλλες πηγές του δίνουν εμβέλεια 250 χλμ.

Η πολεμική του κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας έχει βάρος 250 χλγρ. Και το βλήμα μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις πέρα τη γραμμή του ορίζοντα εάν δεχθεί δεδομένα ναυτιλίας από άλλη πλατφόρμα πλοίο ή αεροσκάφος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε τη δοκιμή του  ATMACA,

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε: «Το χαλύβδινο σπαθί της πατρίδας μας, ο πύραυλος ATMACA, χτύπησε για πρώτη φορά έναν στόχο που έμοιαζε με πλοίο κατά την τελευταία δοκιμή, σήμερα, πριν τεθεί σε λειτουργία».