2.6.21

Μόλις άνοιξε το στόμα του ο Ερντογάν γκρεμίστηκε η τουρκική λίρα: Ένα δολάριο 8,8 λίρες

 

Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχώρησε η τουρκική λίρα, αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε νέα έκκληση για χαμηλότερα επιτόκια, κάνοντας μία ασαφή αναφορά στους καλοκαιρινούς μήνες ως στόχο.

«Μίλησα με τον διοικητή της κεντρικής μας τράπεζας σήμερα.

»Είναι αναγκαίο να μειώσουμε τα επιτόκια.

»Για αυτό, θα φτάσουμε περίπου στον Ιούλιο και τον Αύγουστο ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο TRT αργά χθες.

Σήμερα, η λίρα σημειώνει πτώση περίπου 3%, στα 8,8 ανά δολάριο.

Τα σχόλια του Ερντογάν έγιναν καθώς εξηγούσε την ανορθόδοξη πεποίθησή του ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθήσουν να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός, η οποία έρχεται σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο.

Η μείωση των επιτοκίων θα μειώσει το κόστος παραγωγής και τελικά θα οδηγήσει σε μικρότερες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή, είπε.

«Εάν απομακρύνουμε το βάρος των επιτοκίων από τις επενδύσεις και τα κόστη, τότε θα μπούμε σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, γιατί είναι τα επιτόκια που προκαλούν πληθωρισμό στα κόστη», εξήγησε.

Έπειτα και από αυτές τις δημόσιες δηλώσεις, ενισχύονται οι πιέσεις στον κεντρικό τραπεζίτη Σαχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος διορίστηκε αφότου ο Ερντογάν απέλυσε τον προηγούμενο διοικητή γιατί είχε συσφίξει πολύ τη νομισματική πολιτική.

Όμως, με τον πληθωρισμό να είναι τριπλάσιος του επίσημου στόχου του 5%, ο Καβτζίογλου δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμα σε κάποια χαλάρωση.

Οι πρόωρες μειώσεις επιτοκίων στο παρελθόν προκάλεσα την εξασθένιση της λίρας και τελικά την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές καταναλωτή.

https://www.tribune.gr/

__________________

Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη