10.5.21

Ιερουσαλήμ: Τελεσίγραφο Χαμάς προς το Ισραήλ – Συναγερμός για ρουκέτες από τη Γάζα (Videos)

 Εκρηκτική είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στην Ιερουσαλήμ, όπου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις ισραηλινές δυνάμεις στην πλατεία των Τζαμιών.

Στη Γάζα, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η ηγεσία της κοινής διοίκησης των ένοπλων κινημάτων του παλαιστινιακού θύλακα έδωσε διορία στο Ισραήλ μέχρι τις 18.00 σήμερα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να αποσύρει όλες τις δυνάμεις ασφαλείας από την περιοχή του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ και τη συνοικία Σεΐχ Τζάρα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν και πάλι το πρωί με την ισραηλινή αστυνομία στην Πλατεία των Τζαμιών, όπου βρίσκεται το Αλ Άκσα. Στη Σεΐχ Τζάρα, εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστίνιων είναι αντιμέτωπες με έξωση από τα σπίτια τους, τα οποία διεκδικούνται από Ισραηλινούς εποίκους.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς δεν διευκρίνισε σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι ένοπλες οργανώσεις αν το Ισραήλ δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους.

Ρουκέτες από τη Γάζα

Πάντως, πριν από λίγη ώρα στην Ιερουσαλήμ ήχησαν σειρήνες συναγερμού, για επίθεση με ρουκέτες και επικράτησε πανικός καθώς ο κόσμος έτρεχε να προφυλαχθεί.

Από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, μάλιστα, καταγράφηκε η εκτόξευση ρουκετών από την περιοχή της λωρίδας της Γάζας.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Ιερουσαλήμ είπε ότι άρχισαν να εκκενώνουν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ μετά την επίθεση με ρουκέτες. «Οι αστυνομικές δυνάμεις στο Δυτικό Τείχος έχουν αρχίσει να εκκενώνουν την περιοχή, μεταφέροντας τους πολίτες σε ασφαλέστερες τοποθεσίες», λέει η αστυνομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια ρουκέτα έπληξε αυτοκίνητο στην Ιερουσαλήμ, ωστόσο ως ώρας δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή και θύματα.

Σε επιφυλακή ο στρατός

Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν, για μία ημέρα, μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση προκειμένου να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προετοιμασία για μια πιθανή κλιμάκωση της βίας, καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων στην Ιερουσαλήμ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τη μεγαλύτερη άσκηση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ εδώ και 30 χρόνια, με την κωδική ονομασία «Άρματα Φωτιάς». Όμως, αφού έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, αντιστράτηγος Άβιβ Κοχάβι, αποφάσισε να αναστείλει την άσκηση για 24 ώρες και εισηγήθηκε στις ένοπλες δυνάμεις «να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους στις προετοιμασίες και την ετοιμότητα για σενάρια κλιμάκωσης», ανέφερε μια ανακοίνωση του στρατού.

Το Ισραήλ ενισχύει επίσης τις δυνάμεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, απ’ όπου από την Κυριακή έχουν εκτοξευθεί πολλές ρουκέτες εναντίον του νοτίου Ισραήλ.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.topontiki.gr/


Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη