23.5.21

Ρωσικά ΜΜΕ: Τούρκος διοικητής της Αεροπορίας ο υπεύθυνος για την κατάρριψη του Su-24 το 2015


Το περιστατικό με το ρωσικό Su-24, που καταρρίφθηκε κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας το 2015, ήταν σφάλμα του διοικητή Πτέρυγας Μάχης της τουρκικής Αεροπορίας Αμπιντίν Γιουβάλ, ο οποίος διέταξε τους πιλότους  του να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη χωρίς προειδοποίηση, γράφει η ρωσική Lenta.

Αυτό αναφέρεται από την ιστοσελίδα Nordic Monitor επικαλούμενη τα στοιχεία της ανακρίσεως του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του αντιπτέραρχου Αλί Ντουρμούς , που μίλησε ο ίδιος στο δικαστήριο στις 15 Αυγούστου 2017, την ημέρα του συμβάντος, η διοίκηση της ΤΗΚ ενημέρωσε τον Γιουβάλ για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που είχαν εντοπιστεί κοντά στα τουρκικά σύνορα.

 «Όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα και του είπαν για δύο ρωσικά αεροπλάνα που πλησιάζουν  τα σύνορά μας, τους διέταξε να καταρρίψουν αμέσως τα αεροσκάφη χωρίς προειδοποίηση  εάν παραβιάσουν  τον τουρκικό εναέριο χώρο και έκλεισε το τηλέφωνο. Ως αποτέλεσμα, λίγα λεπτά μετά από αυτήν την κλήση, το ρωσικό αεροπλάνο που διέσχισε τον εναέριο χώρο μας καταρρίφθηκε από τους πιλότους », δήλωσε ο 45χρονος Ντουρμούς.

Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι η Τουρκία απέρριψε κάθε συμμετοχή ανώτερων κλιμακίων της ΤΗΚ  στο συμβάν, υποστηρίζοντας ότι το συμβάν  ήταν σφάλμα του ...πιλότου του F-16 που κατέρριψε το Su-24 και μόνο αυτού.

Στις 24 Νοεμβρίου 2015, η τουρκική Αεροπορία κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 που συμμετείχε στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Συρία.

 Και οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν, ο πλοηγός κατάφερε να δραπετεύσει, ο πιλότος πυροβολήθηκε από το έδαφος από εξτρεμιστές μουσουλμάνους αντάρτες.

https://www.defencenet.gr/