10.5.21

Μεταστάθμευση μη επανδρωμένου Akinci κοντά στον Έβρο


 
Οι Τούρκοι έχουν μετασταθμεύσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci στο αεροδρόμιο των Δαρδανελίων (Τσανάκαλε). Απ΄ αυτό το αεροδρόμιο απογειώνεται τις τελευταίες ημέρες και πετά πέριξ της περιοχής του Έβρου. Η τελευταία πτήση του ήταν στα 30.000 πόδια. Στην περιοχή που πετά έχει οπτική εικόνα για όσα συμβαίνουν στον Έβρο.

Το συγκεκριμένο οπλισμένο μοντέλο, το οποίο σχεδιάστηκε από την κρατική αεροπορική βιομηχανία (TAI/TUSAS),  είναι έτοιμο και δοκιμάζεται από  το 2018.

Το UAV AKINCI  μπορεί να πετά σε ύψος 45.000 πόδια (13.716 μέτρα) και  να μεταφέρει 1.000 kg φορτίο (ηλεκτρονικά συστήματα και οπλισμό), ενώ το συνολικό βάρος του UAV  είναι 5.000 kg. Διαθέτει  κινητήρα Turboprop κατασκευής της επίσης κρατικής εταιρείας (TEI).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το UAV AKINCI θα μπορεί να μεταφέρει οπλισμό αντίστοιχο των μαχητικών αεροσκαφών (σε αντίθεση με τα UAV BAYRAKTAR-KARAYEL, τα οποία μεταφέρουν μίνι πυραύλους MAM-L της ROKETSAN).

Eπιπλέον, ο σχεδιασμός της ΤΑΙ σκοπεύει να καταστήσει το AKINCI εφάμιλλο ανταγωνιστή του MQ-9 Reaper που χρησιμοποιεί η ΠΑ των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα κυκλοφορούν πληροφορίες που αναφέρουν πτήση τουρκικού uav πάνω από τη Λέσβο.

Από την ανάλυση των στιγμάτων του στον χάρτη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν και δεν πρέπει να προκαλεί κάποια έκπληξη. Το τουρκικό uav πράγματι πετούσε στο βορειο-ανατολικό Αιγαίο αλλά πριν προσεγγίσει τα παράλια της Λέσβου πρέπει να έχει σβήσει τον πομπό μέσω του οποίου καταγράφεται η πορεία του. Προφανώς τα ραντάρ των ελληνικών ΕΔ έχουν σαφή εικόνα αν πέταξε ή όχι πάνω από το νησί. Ακόμη κι αν έχει γίνει η υπέρπτηση δεν θα ανακοινωθεί αφού αυτή είναι η επιλογή που έχει γίνει.