30.4.21

Συνθήκες ναυτικής απαγόρευσης για Τουρκία η προσθήκη του Spike NLOS στα μικρά πλοία του ΠΝ: Ολοκληρωτική αποτροπή…


 
Μπορεί ο Στρατός Ξηράς να τρέχει ήδη την αξιολόγηση του αντιαρματικού Spike NLOS, όμως όπως επιβεβαιώνουν πηγές του Επιτελείου, αυτό το έξυπνο όπλο είναι μια υπόθεση που αφορά άμεσα και το Πολεμικό Ναυτικό.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι Κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα για να θωρακιστούν με αυτό το Ισραηλινό όπλο που από μόνο του φέρνει τα πάνω κάτω στο Αν. Αιγαίο.

  • Μπορεί η Νέα Δομή Δυνάμεων να φέρνει πολλές εξελίξεις που αφορούν τις νέες φρεγάτες του ναυτικού, η Ελλάδα ήδη να έχει μπει στο πρόγραμμα της λεγόμενης Ευρω-κορβέτας, το Επιτελείο να έχει σχέδια για το πως θα μετατραπεί η Κρήτη στο νέο σημαντικό ναυτικό οχυρό με την αναβάθμιση του ναυστάθμου, να τρέχουν τα προγράμματα, όπως αυτά των τορπιλών, της συντήρησης των S-70, να γίνεται αγώνας δρόμου και για την άφιξη των πρώτων ROMEO εντός του τρέχοντος έτους και για την ολοκλήρωση του προγράμματος των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, ωστόσο το Πολεμικό Ναυτικό μέσα από την κρίση στην οποία πρωτοστάτησε το περασμένο καλοκαίρι έχει αντιληφθεί ότι στο Αιγαίο ο ναυτικός αγώνας με άγνωστα στον αντίπαλο όπλα φέρνει νέα δεδομένα.

Προτεραιότητα όλων των προαναφερόμενων είναι η τελική απόφαση για τις τέσσερις νέες φρεγάτες, με τους Επιτελείς του ΠΝ να βρίσκονται στην τελική ευθεία της αξιολόγησης των προτάσεων, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει ιδιαίτερα δελεαστικές, ωστόσο η κυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα πει την τελευταία της λέξη.

  • Πάντως η προσθήκη του Spike NLOS σε μικρά και ευέλικτα πλοία που βρίσκονται 365 ημέρες στην οριογραμμή με την Τουρκία, όπως επισημαίνουν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη ασπίδα αποτροπής.

Το μικρό εκτόπισμα, όπως επισημαίνεται, είναι το ατού για την εξαπόλυση επιθέσεων από θέσεις απόκρυψης και στο προφίλ αυτών ταιριάζει απόλυτα η Κανονιοφόρος, αλλά και η Πυραυλάκατος όπως επίσης και τα νεότερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου που μπορούν να μεταφέρουν το Spike όπου χρειαστεί για να αιφνιδιάσει.

Φονική ακρίβεια…

Ουσιαστικά με την απόκτηση του όπλου Spike NLOS στα πλοία Επιτήρησης, ενισχύονται σημαντικά οι αποστολές ναυτικής απαγόρευσης και κρούσης κατά μονάδων επιφανείας και αποβατικών σκαφών ενώ με την εμβέλεια που έχει είναι ικανό ν’ αναζητά τους στόχους του ακόμη και πέραν της οριογραμμής…

Επιπλέον με αυτή την προσθήκη υπάρχει αύξηση της ισχύς πυρός σε σχέση με την υφιστάμενη ικανότητα αλλά και στο σύνολό της η αποτρεπτική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού.

  • Το Spike NLOS στη ναυτική του έκδοση μετατρέπουν τις Κανονιοφόρους σε θηρευτές όχι μόνο μικρών σκαφών, αλλά και πολύ μεγαλύτερων μονάδων ενός αντίπαλου στόλου που επιβουλεύεται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Σίγουρα μια τέτοια αναβάθμιση εκτός από πονοκέφαλος για το νευρικό γείτονα είναι ουσιαστική αποτροπή για τις μεγάλες μονάδες επιφανείας του στόλου που θα θελήσει να κινηθεί με άνεση ανάμεσα από τα Ελληνικά νησιά, κυρίως σε περίοδο κρίσης.

Η θανάσιμη ακρίβειά του Spike NLOS είναι το πρόβλημα για οποιονδήποτε αντίπαλό του, ακόμη κι αν αυτός έχει μεγαλύτερη δύναμη και ισχύ τη συγκεκριμένη στιγμή.

  • Οι Ισραηλινοί που έχουν βρεθεί με τους Έλληνες Επιτελείς, εκτός από εκείνους του Γενικού Επιτελείου Στρατού, βρέθηκαν και με Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Το ταξίδι στο Τελ Αβίβ του Ελληνικού κλιμακίου στο οποίο η σελίδα μας είχε αναφερθεί πρώτη, δεν ήταν μόνο μια απλή παρουσίαση στους Επιτελείς του ΓΕΣ.

Εκεί έγιναν εκτενείς αναλύσεις για τις δυνατότητες που έχει το Spike NLOS τόσο στην χερσαία του έκδοση, για την οποία ενδιαφέρεται ο Στρατός Ξηράς ώστε να θωρακίσει τον Έβρο και τους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ, όσο και για την προσθήκη στα Apache A της Αεροπορίας Στρατού. Όμως οι Αξιωματικοί που βρίσκονταν στο Ισραήλ είχαν και πολλά να ρωτήσουν για τη ναυτική έκδοση του όπλου μιας και το ΠΝ φαίνεται ότι θα λειτουργήσει παράλληλα με τον Στρατό Ξηράς.

https://hellasjournal.com/