30.4.21

Εξελίξεις στη Λιβύη - Δυνάμεις του LNA κοντά στην Τρίπολη



 2.000 Σύριοι μισθοφόροι στηρίζουν τον Χαφτάρ.

Νέες εξελίξεις έχουμε στο μέτωπο της Λιβύης, μετά την νέα συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Η κυβέρνηση στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν κινήσεις στρατιωτικής φάλαγγας των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ κοντά στην περιοχή Σούβερεφ στη νοτιοανατολική Τρίπολη, σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης και από τους Ρώσους μισθοφορους.

Τα στρατιωτικά οχήματα του LNA που υποστηρίζονται από μισθοφόρους της ρωσικής εταιρείας Wagner κατευθύνονταν ανατολικά προς την περιοχή Shuweref.

Η φάλαγγα αφορούσε την παρουσία 62 στρατιωτικών οχημάτων και τριών φορτηγών φορτωμένων με πυρομαχικά, καθώς και δύο συστημάτων Pantsir-S πάνω σε αρματοφορείς.

Σύμφωνα με πηγές, η φάλαγγα των δυνάμεων του Χαφτάρ έφτασε τη Δευτέρα το βράδυ στη βάση Brak Al-Shatti στη νότια Λιβύη, όπου οι μισθοφόροι της Wagner έχουν τον έλεγχο της εκπαίδευσης των ανταρτικών δυνάμεων του Τσαντ που στηρίζουν την πλευρά της Βεγγάζης.

Ο γαλλικός ιστότοπος Africa Intelligence τώρα, ανακοίνωσε ότι ο Χαφτάρ ετοιμάζει το υιό του Σαντάμ ως διάδοχο για να ηγηθεί των πολιτοφυλακών του, καθώς φιλοδοξεί να αναλάβει τη θέση του Προέδρου της Λιβύης.

Ο υιός Σαντάμ Χαφτάρ κινείται στο παρασκήνιο για να διαδεχθεί τον πατέρα του, για αυτό έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό, με σκοπό να προωθήσει το σχέδιό του, ειδικά στο Αμπού Ντάμπι.

Πηγές των Γάλλων τονίζουν ότι ο υιός Χαφτάρ δεν έχει γίνει αποδεκτός ακόμη από τους κύριους συμμάχους του Λίβυου ηγέτη της ανατολικής Λιβύης και δεν είναι δημοφιλής στις δυνάμεις που εργάζονται για τον Λίβυο στρατηγό, ούτε από το ευρύ κοινό.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την συνάντηση του Σαντάμ με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών στο Τελ Αβίβ πριν κάποιο μικρό διάστημα, με την ισραηλινή πλευρά να αποδέχεται θετικά τον ίδιο, σύμφωνα και με όσα ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία θεώρησαν υιός Χαφτάρ είναι σύμφωνος με τη στρατηγική του πατέρα του.

Την ίδια περίοδο έχουμε ταυτόχρονα όμως αύξηση των πτήσεων  στη γραμμή Δαμασκού-Βεγγάζης τους τελευταίους μήνες.

Αυτό δείχνει τη μεταφορά περισσότερων Σύριων φιλορώσων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Η συριακή εταιρεία Cham Wings Company πραγματοποίησε τουλάχιστον εννέα πτήσεις μετ 'επιστροφής μεταξύ Δαμασκού και Βεγγάζης, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα στις 19 Απριλίου.

Πηγές στο λιβυκό έδαφος αναφέρουν την παρουσία περίπου 2.000 Σύριων μισθοφόρων που πολεμούν με τον στρατηγό Χ.Χαφτάρ.

Ο Σύριος δημοσιογράφος και αναλυτής Asaad Hanna είπε σε συνέντευξή του ότι πολλές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν ως δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, επειδή η Συρία έχει γίνει το μεγαλύτερο κέντρο ναρκωτικών, αποτελώντας  έτσι ένα τρόπο χρηματοδότησης στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

«Η στρατολόγηση αυτών των μισθοφόρων καθοδηγείται από τη Ρωσία και χρηματοδοτείται εν μέρει από χρήματα που καταβάλλονται από τα ΗΑΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, «Cham Wings», υπόκειται σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανήκει στον επιχειρηματία Rami Makhlouf, ξάδελφο του Μπασάρ αλ Άσαντ", τόνισε ο ίδιος.

Η ουσία παραμένει στην Λιβύη, αν δεν αποχωρήσουν όλοι οι μισθοφόροι και όλες ανεξαιρέτως οι ξένες δυνάμεις ( Τουρκία), η χώρα αυτή δεν πρόκειται να βρει λύση στα τεράστια προβλήματα της, ενώ θα έχουμε πιθανότατα  ακόμα χειρότερο εμφύλιο παρουσία 20,000 Σύριων  μισθοφόρων και από τις δύο πλευρές.