8.4.21

Ο Καραμανλης, τα λέει στη νύφη (Σημίτη) για να τ ακούει η πεθερά (Μητσοτάκης)!



 Απάντηση στον Κώστα Σημίτη και παράλληλα μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά την πολιτική του Ελσίνκι και τις ελληνοτουρκικές διαφορές έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Είναι χαρακτηριστική η τελευταία παράγραφος της απάντησης του κ. Καραμανλή: «Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».

Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Καραμανλής αφού εξηγεί στο άρθρο του γιατί και πώς απεγκλωβίστηκε από την πολιτική του Ελσίνκι το 2004, που έθετε υπό αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επικαλείται και τον διάδοχό του στην ηγεσία της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «το Ελσίνκι ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο του 2015 από την κυβέρνηση Σαμαρά με δήλωση που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος». Ο κ. Καραμανλής εμμέσως επισημαίνει ότι στα ελληνοτουρκικά συγκλίνει με τον Σαμαρά (η θέση του Αντώνη Σαμαρά είναι πιο σκληρή και αρνείται συνολικά την παραπομπή στην Χάγη), ενώ υποδεικνύει ότι και η θέση του Βαγγέλη Βενιζέλου ως τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ταυτιζόταν με του Σημίτη.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι διαψεύδει τον Κώστα Σημίτη όσον αφορά την συνάντηση Καραμανλή-Μολυβιάτη-Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία αναφέρθηκε στο άρθρο του. Παρενέργειες όμως στο εσωτερικό της ΝΔ τουλάχιστον στην καραμανλική πτέρυγα προκαλεί η συμπεριφορά της ηγεσίας του κόμματος που εκλαμβάνεται ως “στάση Πόντιου Πιλάτου” του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως προς την αντιπαράθεση Σημίτη-Καραμανλή. Εκφράζονται φόβοι ότι η ηγεσία του κόμματος δεν πήρε θέση καθώς η εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη διαπνέεται από τις αντιλήψεις Σημίτη για το Ελσίνκι, και επηρεάζεται από τα όχι λίγα σημιτικά στελέχη που τον περιστοιχίζουν.

Οι καραμανλικοί βουλευτές σημειώνουν, σε σχέση με την ουδετερότητα Μητσοτάκη, ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ και ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πάρει θέση για την ουσία της εξωτερικής πολιτικής, ότι η κυβέρνηση όσον αφορά την παραπομπή στην Χάγη ακολουθεί την πολιτική που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Το κόμμα έχει συνέχεια στην εξωτερική του πολιτική, λένε, εκτός εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει την αλλαγή του δόγματος.


Θαλάσσιες ζώνες

Ερωτηθείσα στο μπρίφινγκ η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να πάρει θέση στην μεταξύ των πρώην πρωθυπουργών αντιπαράθεση, ενώ για την ουσία του ζητήματος είπε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας εκφράζονται από τον πρωθυπουργό, μόνο αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες». Οι “θαλάσσιες ζώνες” τις οποίες χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης –μόνος από τους πρώην πρωθυπουργούς – είναι ευρύτερες και δεν περιορίζονται στην ΑΟΖ.

Μπορεί ερμηνευτικά να συμπεριλάβει και τα χωρικά ύδατα, ειδικά μετά την δήλωση Γεραπετρίτη ότι «η κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι τα έξι μίλια». Πάντως καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση για την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στην Χάγη –που φυσικά δεν θα είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα– ο Κώστας Καραμανλής στέλνει μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της χώρας αλλά και της παράταξης και προειδοποιεί ότι σε διαφορετική πολιτική θα είναι απέναντι.


Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη