20.4.21

Ισλαμικός σκοταδισμός στα Κατεχόμενα

 


Η διαμαρτυρία για τα μαθήματα Κορανίου των Τουρκοκυπρίων και τα παιχνίδια του «σουλτάνου» για το Κυπριακό στη Γενεύη

  • Από τον Μιχάλη Ψύλο

Έχουμε ήδη “χάσει” την Κύπρο πολιτιστικά! Πρέπει να ενισχυθεί η ισλαμική ταυτότητα στη Βόρεια Κύπρο» κραυγάζει ο γνωστός Τούρκος σχολιαστής Γιουσούφ Καπλάν στην επίσημη ερντογανική εφημερίδα «Yeni Şafak». «Τα νέα είναι ανατριχιαστικά:

Το “συνταγματικό δικαστήριο” της Βόρειας Κύπρου αποφάσισε να σταματήσει τα μαθήματα Κορανίου, με το επιχείρημα ότι είναι αντίθετο με την αρχή του κοσμικού κράτους. Οι δραστηριότητες των μαθημάτων Κορανίου σταμάτησαν επίσημα» διαμαρτύρεται ο Καπλάν, που θεωρείται εκ των πιο φιλικά προσκείμενων δημοσιογράφων στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι απίστευτο! Ούτε οι Έλληνες δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο! Αυτό που γίνεται είναι μίσος κατά της θρησκείας! Είναι άρρωστοι! Βραχίονες των ιμπεριαλιστών! Αν αφαιρέσουμε το Ισλάμ, θα χάσουμε την Κύπρο μέσα από τα χέρια μας» διακηρύσσει σε απειλητικούς τόνους ο Τούρκος αρθρογράφος. Και εδώ δεν πρόκειται για υπεράσπιση του θρησκευτικού συναισθήματος των μουσουλμάνων Κυπρίων, το οποίο ποτέ δεν αμφισβήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Γιουσούφ Καπλάν, και κατ’ επέκταση το καθεστώς Ερντογάν, επιδιώκει να επιβάλει στους Τουρκοκυπρίους έναν θρησκευτικό σκοταδισμό. Εναν εθνικιστικό ισλαμο-συντηρητισμό, προκειμένου το νέο καθεστώς στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο να ενισχύσει την εξουσία του σε μια κοινωνία που -παρά τις ιδιομορφίες της- είχε μάθει στην πλειονότητά της να ζει με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες. «Μέχρι τώρα οι Τουρκοκύπριοι είχαν φτάσει στο χείλος της… αυτοκτονίας, δεν υπήρχαν πνευματικοί δεσμοί με την Τουρκία» ωρύεται ο Καπλάν και ζητάει… αντίμετρα για να επιτευχθεί και πολιτισμικά η διχοτόμηση.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορέσαμε να δούμε και να καταλάβουμε ότι με την εκκοσμίκευση των Τουρκοκυπρίων, τους παρομοιάζουμε με τους… Έλληνες. Γνωρίζω τους Τουρκοκυπρίους καλά από το Λονδίνο. Ενώ σχεδόν κανένας Ελληνοκύπριος δεν μπορεί να μιλήσει τουρκικά, σχεδόν όλοι οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν ελληνικά χωρίς εξαίρεση! Γνωρίζουν καλύτερα τα ελληνικά από τα τουρκικά». Να το «έγκλημα» για την Αγκυρα: Η κοινότητα και η αδελφοσύνη του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων πολιτών. Αυτούς τους δεσμούς θέλει να σπάσει τώρα το καθεστώς Ερντογάν για να ορθώσει με τον θρησκευτικό φανατισμό νέα, τεχνητά τείχη.

Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί κατήγγειλε άλλωστε τη στάση αυτή, τονίζοντας σε ανάρτησή του στο facebook ότι το καθεστώς Ερντογάν «βλέπει σαφώς τη Βόρεια Κύπρο ως επαρχία της Τουρκίας». Σχολιάζοντας, μάλιστα, δήλωση του Τούρκου προέδρου για «επιπτώσεις» στο «συνταγματικό δικαστήριο» για την απόφαση, ο Ακιντζί τόνισε: «Αν εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να δουν την ωμή παρέμβαση (σ.σ.: της Αγκυρας) στα θεσμικά όργανα και στις εκλογές μας πριν από έξι μήνες, σήμερα πρέπει τελικά να το έχουν καταλάβει»!

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μετέβη εσπευσμένα για επίδειξη δύναμης στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο μετά την ήττα που υπέστη από τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, δεν δίστασε να καταγγείλει την πρόσφατη απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» του ψευδοκράτους για την απαγόρευση των μαθημάτων Κορανίου. «Πρόκειται για μια ιδεολογικά καθοδηγούμενη απόφαση» ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τη λεγόμενη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Οι πολιτικοί έχουν το δικαίωμα να επικρίνουν τις αποφάσεις του δικαστηρίου» είπε προκλητικά, προδικάζοντας ότι θα ακυρωθεί. Όσο για τον Τατάρ; Ανακάλυψε «νίκη» του Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια. «Μπράβο είπαμε όλοι μας σε εσάς, κύριε υπουργέ» δήλωσε με μπόλικη δόση κολακείας ο Ερσίν Τατάρ.

https://www.newsbreak.gr/

_______________________

αναρτηση:

Antonis Antonas