4.4.21

Τουρκο-ρωσική διένεξη -Ο Λίβανος με “τουρκική προτροπή” απειλεί Συρία-Ρωσία-Τουρκικά ερευνητικά στην Α.Μεσόγειο



Η συμφωνία Συρίας-Ρωσίας στην Α.Μεσόγειο προκαλεί σοβαρές αναταράξεις σε Τουρκία και Λίβανο αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή


“Μύλος” είναι στην κυριολεξία η κατάσταση στην Α.Μεσόγειο με αφορμή την ανακοίνωση ερευνών και εξορύξεων από ρωσικές εταιρείας στην ΑΟΖ της Συρίας.

Τουρκία και Λίβανος αναστατώθηκαν σοβαρά αφού έχουν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή, ενώ  μόνο τυχαία δεν ήταν  η χθεσινή είδηση περί επιστροφής των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Λίβανος αντιδρά στα σχέδια Ρώσων και Σύριων στην Α.Μεσόγειο, ενώ είναι γνωστές οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός άμυνας του Λιβάνου Zeyne Aker και ο ΥΠΕΞ Şerbil Wahbe πραγματοποίησαν συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν τα θαλάσσια σύνορα στο νότιο και το βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι Λιβανέζοι πολιτικοί ανέλαβαν άμεσα δράση μετά τη συμφωνία του καθεστώτος Μπασάρ Άσαντ με ρωσικές εταιρείες ενέργειας για δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου στη Μεσόγειο, και ανακοίνωσαν επίσημα την απαίτηση τους για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε γραπτή δήλωση του ΥΠΑΜ αναφέρεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για την προστασία των δικαιωμάτων του Λιβάνου, ενώ τονίστηκε  ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Λίβανος ετοιμάζει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές προειδοποίηση και στην Μόσχα για το θέμα αυτό.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα  Βηρυτό, ο αρχηγός του χριστιανικού κόμματος του Λιβάνου Semir Caca τόνισε ότι τα θαλάσσια σύνορα Λιβάνου-Συρίας παρουσιάστηκαν σε ειδικούς χάρτες.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το καθεστώς του Άσαντ είχε αντιταχθεί στην πρόταση του Λιβάνου να ξεκινήσει προσπάθειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή το 2014 και συνέχισε ως εξής: "η κυβέρνηση του Λιβάνου έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση του Άσαντ το 2017 για να καταλήξει σε συναίνεση για τα θαλάσσια σύνορα, αλλά δεν ελήφθη καμία απάντηση. Πριν από δύο ημέρες, είδαμε με έκπληξη ότι η κυβέρνηση  Άσαντ εξουσιοδότησε ρωσική εταιρεία να αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιοχή κοντά στην ΑΟΖ του Λιβάνου”.

Ο Caca κάλεσε τον Λιβανέζο πρόεδρο Michel Avn και τον πρωθυπουργό Hassan Diyab, καθώς και όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, να προειδοποιήσουν τη ρωσική εταιρεία ενέργειας ότι το συριακό κοίτασμα όπου θα διεξαχθούν δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου, εφάπτεται με την ΑΟΖ του Λιβάνου, για αυτό πρέπει να ακυρωθούν τα πάντα.

Ο Caca ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών  για το θέμα με γραπτή σημείωση, τονίζοντας  ότι εάν το καθεστώς του Άσαντ δεν συμφωνεί με φιλικές προσεγγίσεις, τότε πρέπει το όλο ζήτημα να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ειδικός επί της ενέργειας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής με έδρα την Ουάσινγκτον, Ραούφ Μαμάντοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία στρέφεται προς την Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Συρίας για να ελέγξει το εμπόριο ενέργειας, αλλά και για να μη επιτρέψει μονοπολιακές κινήσεις του Ερντογάν.

Για αυτό και η Άγκυρα διακίνησε αρκετά σενάρια περί δήθεν κλεισίματος των Στενών του Βοσπόρου με διάφορες δικαιολογίες, ενώ έγινε θέμα και για ακύρωση της συνθήκης του Μοντρέ.

Η ουσία είναι όμως στην προκειμένη περίπτωση ότι οι Τούρκοι μετά τις χώρες του φόρουμ της Μεσογείου, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ρωσικές εταιρείες που δεν θα αρκεστούν στην ΑΟΖ της Συρίας, αλλά θα προχωρήσουν και στην Λιβύη, προκαλώντας σοκ και δέος αφού τα “λεφτά είναι όντως πάρα πολλά”.