15.4.21

Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλονίκης




Αγαπητοί κομάντος μέλη και φίλοι της Λ.Ε.Κ. Θ.
Ένα καταγεγραμμένο ιστορικό γεγονός , πρώτα από τους ναζί και ύστερα και από εμάς , είναι το ολοκαύτωμα στην Κάνδανο.
Το ολοκαύτωμα (για το οποίο ήταν και πολύ υπερήφανοι οι ναζί) που είχε σαν στόχο την παραδειγματική τιμωρία, όσων είχαν το σθένος να αντισταθούν, κατά την μάχη της Κρήτης, δεν είναι όσο θα έπρεπε αναδεδειγμένο.
Με την ευκαιρία της αναστάτωσης και της άμεσης αντιμετώπισης του ποιοι μπορούν και πρέπει να τιμήσουν την Μάχη της Κρήτης, η Λέσχη μας, θέλοντας να θυμίσει σε όλους το τραγικό γεγονός και να τιμήσουμε (και) τους απλούς πολίτες, πέραν του στρατού, που έπεσαν ηρωικά στην άνιση αυτή μάχη, δημοσιεύει ένα σκίτσο που επιμελήθηκε ο Π.Ι. προς τιμήν όλων των αγωνιστών, που έπεσαν σε όλες τις μάχες και στην ηρωική Κάνδανο, που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε.

Τι συνέβη στην Κάνδανο;
Ήταν 3 Ιουνίου 1941, που οι γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης... (20 με 31 Μαΐου 1941).
Πρόκειται για ακόμη ένα από τα σοβαρά εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα.
Η Κάνδανος ή Κάντανος βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Χανίων, στο δρόμο που συνδέει τα Χανιά στα βόρεια με την Παλαιόχωρα στα νότια.
Βομβαρδίστηκε από τις πρώτες ημέρες της γερμανικής εισβολής στη μεγαλόνησο, επειδή η περιοχή θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις τους.
Στις 23/5 ένα μηχανοκίνητο απόσπασμα προσπάθησε να την καταλάβει, αλλά οι ντόπιοι με αυτοσχέδια όπλα κατόρθωσαν να τους απωθήσουν.
Την επόμενη ημέρα οι Γερμανοί επανήλθαν με υπέρτερες δυνάμεις και στις 25 Μαΐου κατέλαβαν το χωριό, ενώ οι Κρήτες μαχητές διασκορπίστηκαν στα γύρω βουνά.
Στις 3 Ιουνίου, δύναμη του 3ου τάγματος αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Χορστ Τρέμπες, έφθασε στο χωριό για να προβεί σε αντίποινα για τον θάνατο 25 γερμανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των μαχών, για την κατάληψη της Κανδάνου (23-25 Μαΐου).
Οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούσαν διαταγές του αρχηγού τους, στρατηγού Κουρτ Στούντεντ, που από την προηγουμένη ημέρα είχε ξεκινήσει τα αντίποινα στη Κρήτη, εκτελώντας αμάχους στο χωριό Κοντομαρί Χανίων.
Αμέσως, οι Γερμανοί άρχισαν να πυρπολούν τα σπίτια της Κανδάνου και μέσα σε λίγες μέρες την κατέσκαψαν κυριολεκτικά, καταστρέφοντας τα πάντα.
Φόνευσαν όλους τους κατοίκους που είχαν απομείνει, περίπου 180, και απαγόρευσαν με ποινή θανάτου την επίσκεψη στον χώρο, καθώς και την ανοικοδόμησή του.
Η καταστροφή της Κανδάνου και η δολοφονία τόσων αμάχων, αποτελεί ένα από τα πολλά εγκλήματα που διέπραξαν στην Ελλάδα οι Γερμανοί.
Η Λ.Ε.Κ. Θ. τιμά την Μάχη της Κρήτης, την αντίσταση, τον ηρωισμό και την θυσία των στρατιωτικών των πολιτών Κρητών και των κατοίκων της Κανδάνου και προτείνει στις αρχές, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ηρωική Μάχη της Κρήτης, να αποδοθούν και στην Κάνδανο οι ανάλογες τιμές, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων!!!!!!

Για το το Δ.Σ. της Λ.Ε.Κ.Θ.
Νικόλαος Ρούσσης
Πρόεδρος