20.4.21

Η Τουρκία διαθέτει ήδη 140 εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

 


Την ώρα που στην Ελλάδα η ατέρμονη συζήτηση περί εξοπλισμών συνεχίζεται χωρίς κανένας να έχει καταλάβει τι ακριβώς επιδιώκουμε, η Τουρκία διαθέτει πλέον 140 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη! Έχει ασχοληθεί κάποιος στην Ελλάδα μ΄ αυτή την απειλή; Υπάρχουν εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της; Έχουν εξεταστεί λύσεις οι οποίες είναι σίγουρα πιο φθηνές από το 1,8 δις που σπαταλάμε για να νοικιάζουμε εκπαιδευτικά αεροσκάφη στην Καλαμάτα;

Όπως γράφει η  Daily Sabah “αυτός ο στόλος έχει περίπου το ήμισυ του μεγέθους της μαχητικής δύναμης της Τουρκίας των 245 F-16 και δεν περιλαμβάνει τα σχεδόν 1.500 άοπλα drone που χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, τα 200 “mini-drone”  ή τα 500 KARGU-2 “kamikaze” αεροσκάφη που χειρίζεται ο στρατός”.

Το τελευταίο τουρκικό “ένοπλο” μη επανδρωμένο αεροσκάφος  είναι το  Akıncı, το οποίο ολοκλήρωσε τις  δοκιμές  του.

Όπως γράφει η Daily Sabah, “τα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν γίνει σύμβολο των στρατιωτικών της παρεμβάσεων στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Ναγκόρο-Καραμπάχ τα τελευταία χρόνια”.

Ο ακρογωνιαίος λίθος του στόλου της Τουρκίας είναι το TB-2 Bayraktar, που αναπτύχθηκε από εταιρεία που ανήκει στον Haluk Bayraktar, του οποίου ο αδελφός είναι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 160 ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MIT) και άλλες δυνάμεις ασφαλείας στην Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ. Άλλα κράτη, όπως το Πακιστάν και το Καζακστάν, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τουρκικών drone.

https://www.militaire.gr/


Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη