26.3.21

Οι Γάλλοι στέλνουν στην Ελλάδα την Φ/Γ «Jean Bart» για επίδειξη: «Μήνυμα στη Τουρκία ότι η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα...»

 


Nέες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα για τις φρεγάτες που θέλουν να μας δώσουν οι Γάλλοι. Το Παρίσι τώρα σκέφτεται την παραχώρηση στην Ελλάδα ως ''ενδιάμεση λύση'' τις φρεγάτες κλάσης Cassard ''Jean Bart'' και της κλάσης Georges Leygues, ''Latouche-Treville''.


Η πρόταση της Naval περιλαμβάνει 4 φρεγάτες Belharra, με τις 3 να κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Οι φρεγάτες θα είναι της «γαλλικής» διαμόρφωσης για να πέσει η τιμή «κατά 15-20%» ανά πλοίο, από την αρχική που είχε ζητηθεί τον Ιούλιο από την Ελλάδα, με διαφορετική όμως διαμόρφωση.

Νέες πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Navalnews.com, η γαλλική φρεγάτα “Jean Bart”, θα κάνει τον Απρίλιο την τελευταία της αποστολή ''για να επιδείξει στο Ελληνικό Ναυτικό ότι είναι ακόμη μια αξιόλογη πλατφόρμα.''

Πάντως, τόσο η ''Jean Bart'', όσο και η ''Latouche-Treville'', είναι δύο σκαριά που έχουν πολλά χρόνια στην πλάτη τους (30). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι δεν μπορούν να διαθέσουν άλλες φρεγάτες ως ενδιάμεση λύση αυτή την στιγμή.

Όπως καταλαβαίνουμε, δεν θα προσθέσουν πολλά στις δυνατότητες του ΠΝ οι συγκεκριμένες φρεγάτες. Βέβαια δεν φταίνε οι Γάλλοι γι'αυτό. Έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαμε ''φροντίσει'', ούτως ώστε να έχουμε ενισχυθεί. Τώρα απλά ''τρέχουμε''.

Σίγουρα όμως οι Belharra, είναι οι φρεγάτες που χρειάζεται η Ελλάδα, όχι μόνο για τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, αλλά και για το ότι η όλη συμφωνία, θα έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις.

''Από βιομηχανικής άποψης, η πώληση αυτών των πλοίων στην Ελλάδα θα αποτελούσε μία σημαντική επιτυχία για την Γαλλία. Θα δημιουργούσε νέες συνεργασίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των δύο χωρών, που έχουν ήδη κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ερώτηση του Navalnews.com, για το εάν οι ελληνικές αρχές αποδεχτούν την προσφορά για τις ''Jean Bart'' και η ''Latouche-Treville'', o αναλυτής Hugo Decis ανέφερε:

Το Ελληνικό Ναυτικό σίγουρα θα ωφεληθεί από τη χρήση αυτών των δύο σκαφών. Θεωρητικά -η προσθήκη τους- θα αυξήσει την ετοιμότητα του Ναυτικού, θα επαυξήσει τις γνώσεις των Ελλήνων για τα γαλλικά πλοία και τα συστήματα τους, ενώ θα στείλει ένα σαφές μήνυμα σε ότι αφορά τη θέση της Ελλάδος στην αντιπαράθεση της με την Τουρκία''.

pentapostagma.gr/ https://www.stoxos.gr/