31.3.21

Από «game changer» στη λούπα της αμφισβήτησης το εμβόλιο της AstraZeneca



 Είχε χαρακτηριστεί το «εμβόλιο του κόσμου», το εμβόλιο που θα αλλάξει το παιχνίδι. Το εμβόλιο κατά του Covid-19 που έχουν αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca συνοδεύτηκε από μεγάλες ελπίδες, ειδικά για τον αναπτυσσόμενο κόσμο καθώς πρόκειται για ένα φθηνό, εύκολο στην αποθήκευση και την μεταφορά εμβόλιο και το μόνο που προσφέρεται σε τιμή κόστους, άρα είναι προσβάσιμο σε «μεγάλα» κοινά.

Έτσι στο εμβόλιο της AstraZeneca έπεσε από την αρχή το βάρος του ελέγχου της πανδημίας στο μεγάλο μέρος του πλανήτη που μένει «ακάλυπτο», στις φτωχές περιοχές και τις χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Σε αντίθεση όμως με άλλα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, το εμβόλιο της AstraZeneca πηγαίνει από το ένα πρόβλημα στο άλλο. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από τον τσακωμό με τις Βρυξέλλες για τις συμφωνημένες δόσεις και την τήρηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολούθησαν τα ερωτηματικά που τέθηκαν για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 που οδήγησε μια σειρά χωρών, ανάμεσά τους και την δική μας, να προχωρήσει σε «ηλικιακό μπλόκο» του εμβολίου- και παρόλο που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας είχε αποφανθεί πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για όλες τις ηλικίες.

Έπειτα τα πράγματα χειροτέρεψαν για την εταιρεία με την χορήγηση του εμβολίου να συνδέεται με σπάνια φαινόμενα θρομβώσεων που οδήγησε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες στην προληπτική αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca έως ότου ο ΕΜΑ το επανεξετάσει εκ νέου. Ο ΕΜΑ έδωσε εκ νέου το «πράσινο φως», οι εμβολιασμοί «ξεπάγωσαν» σταδιακά, ο Μάριο Ντράγκι εμβολιάστηκε συμβολικά με το εμβόλιο και ο ΕΜΑ αναμένεται να διερευνήσει πιο διεξοδικά τις υποθέσεις.

Ακολούθησαν στην πορεία ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες στις ΗΠΑ, όπου έπειτα οι αρχές έθεσαν ερωτηματικά για τα στοιχεία που η εταιρεία είχε παραδώσει χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα με την εταιρεία τελικά να επικαιροποιεί τα δεδομένα και το εμβόλιο να αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά 76% στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων και 100% για την πρόληψη σοβαρών καταστάσεων.

Ωστόσο, νέες επιπλοκές φέρεται να προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca, με την τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου να αναστέλλει από χθες τη χορήγηση του εμβολίου στις γυναίκες κάτω των 60 ετών, μετά τη διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων, εκ των οποίων τα 9 ήταν θανατηφόρα.

Έτσι η Γερμανία ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19 για άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών αλλάζοντας ουσιαστικά την εμβολιαστική «γραμμή» με το «ηλιακό μπλόκο» στους άνω των 65 ετών. Ο Καναδάς νωρίτερα είχε επίσης αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας για άτομα κάτω των 55 ετών.

Είχε προηγηθεί η διακοπεί της χορήγησης του εμβολίου από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Βερολίνου Charite και Vivantes σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, καθώς υπήρξαν αναφορές σπάνιων αλλά σοβαρών θρόμβων αίματος, αιμορραγίας και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτου μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε νεαρές γυναίκες.

Η AstraZeneca σημείωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είχαν βρει σημαντικά τα οφέλη από το εμβόλιό της τα οποία αντισταθμίζουν τους κινδύνους. Όπως είπε, συνεχίζει να αναλύει τη βάση δεδομένων της για να κατανοήσει «εάν αυτές οι πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων που σχετίζονται με θρομβοπενία εμφανίζονται συχνότερα από ό, τι θα αναμενόταν φυσικά σε πληθυσμό εκατομμυρίων ανθρώπων».

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις γερμανικές αρχές για να αντιμετωπίσουμε τυχόν ερωτήματα που μπορεί να έχουν», πρόσθεσε η AstraZeneca.

Να σημειωθεί ότι οι ρυθμιστικοί φορείς της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν κρίνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, μετά από προηγούμενες προληπτικές αναστολές στην Ευρώπη.

Ποια είναι η νέα πολιτική της Γερμανίας;

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν και οι 16 υπουργοί Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν να αναστείλουν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου για άτομα κάτω των 60 ετών σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη.

Άτομα κάτω των 60 ετών μπορούν ακόμη να λάβουν το εμβόλιο, αλλά μόνο «κατά τη διακριτική ευχέρεια των γιατρών, και μετά από ατομική ενημέρωση του κινδύνου και λεπτομερή εξήγηση», σύμφωνα με έγγραφο που είδε το πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) η οποία δήλωσε: «Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις με τη βοήθεια εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, η επιτροπή αποφάσισε με πλειοψηφία να συστήσει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19 μόνο για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω  βάσει των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με την εμφάνιση σπάνιων αλλά πολύ σοβαρών θρομβοεμβολικών παρενεργειών».

Πρόσθετες συμβουλές σχετικά με τις ενισχυτικές δόσεις θα εκδοθούν έως τα τέλη Απριλίου για τα νεότερα άτομα που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση της AstraZeneca, δήλωσε ο η επιτροπή.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια οποιουδήποτε φαρμάκου που χορηγείται στη Γερμανία. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να εμπιστευόμαστε τα εμβόλια ... Αυτό περιλαμβάνει επίσης τις επακόλουθες συνεχιζόμενες δοκιμές της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς τους και τη μόνιμη στάθμιση κινδύνων και ωφελειών. Η εμπιστοσύνη προκύπτει από τη γνώση ότι κάθε υποψία υπολογίζεται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση», σημείωσε προσθέτοντας ότι ήταν ανοιχτή στο ενδεχόμενο να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca όταν έρθει η σειρά της- καθώς είναι 66 ετών.

naftemporiki.gr